על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בישראל מתגרשים מדי שנה כ-16,000 זוגות, כאשר שיעור הגירושין הכללי עומד נכון לשנת 2023 בשיעור של כ-47.3%. הגיל הממוצע לגירושין עומד על 38 שנים לנשים ו-41 שנים לגברים, כאשר כ-60% מהמתגרשים הם הורים לילדים קטינים.
"מאחורי המספרים היבשים הללו מסתתרים סיפורים אישיים מורכבים", פותח עו"ד דניאל ישראלי, עורך דין מוביל לדיני משפחה. "הכנה נכונה היא המפתח להליך גירושין מוצלח, שיכול להוביל לפתיחת דף חדש בחיים". בשיחה מקיפה, חושף עו"ד ישראלי את הצעדים שמומלץ לנקוט בהם טרם הגשת תביעת גירושין וגם ממה ממש כדאי להימנע.
עו"ד ישראלי, בעל ניסיון רב בדיני משפחה, המייצג לקוחות בהליכי גירושין מורכבים, מציין כי "אחת הטעויות הנפוצות ביותר שאני רואה היא חוסר היערכות מספקת לקראת הגירושין. אנשים פועלים לעתים מתוך רגש או דחף, ומתחילים בהליך לפני שהם באמת מוכנים."
1. אל תאיימו סתם בגירושין
"רבים נוהגים לאיים בגירושין, לנפנף במילה הזו גם כשהם לא באמת מתכוונים לכך וזו טעות נפוצה שאני רואה שוב ושוב", מסביר עו"ד ישראלי. "ברגע שהמילה 'גירושין' נזרקת לחלל האוויר, בן הזוג עלול להתחיל בהכנות משלו, כולל הסתרת נכסים או יצירת יתרון בקשר עם הילדים. תכננו בשקט ובקפידה לפני שאתם חושפים את כוונותיכם ורק לאחר שגיבשתם את ההחלטה קודם עם עצמכם".
2. ארגנו מסמכים
לדברי עו"ד ישראלי, "ככל שתהיו מאורגנים יותר, כך תחסכו זמן וכסף בהליך המשפטי". הוא ממליץ לאסוף: קבלות על הוצאות הבית, דו"חות מס הכנסה של השנים האחרונות, דפי חשבון בנק, מסמכי משכנתא, אישורי זכויות פנסיוניות, פוליסות ביטוח ומסמכים הקשורים לעסק, אם בן הזוג עצמאי.
3. שימו את הילדים במרכז
"הטעות הגדולה ביותר היא לערב את הילדים במאבק", מדגיש ישראלי. "זה נשמע קלישאה אבל זה נכון – אנחנו מתגרשים אחד מהשני ולא מהילדים, הם בכל מקרה ישלמו מחיר על הבחירות שלנו אבל כדאי שנדאג שהמחיר יהיה מינימלי. נסו להימנע מלבקש מהילדים לבחור צד והשתדלו להגיע להסכמות מראש בנוגע לחלוקת זמני השהות.
"בכלל, תשאפו לשמור על שגרת הילדים ככל האפשר, ובמידה שאתם מתקשים בכך, אל תתביישו לערב אנשי מקצוע ולקבל הדרכה הורית".
4. הבטיחו יציבות כלכלית
עו"ד ישראלי ממליץ בחום: "דאגו שיהיו לכם משאבים כספיים לשלושה חודשים לפחות. לצערי, ראיתי מקרים רבים בהם בן זוג אחד מנסה 'להרעיב' כלכלית את השני ברגע שמתחיל הליך הגירושין".
5. ביחרו ייצוג משפטי מקצועי
"זה לא הזמן לחסוך," מזהיר ישראלי. "ייצוג משפטי טוב יכול להיות ההבדל בין הסכם גירושין הוגן לבין הסכם שתצטערו עליו שנים. בהשוואה להליך רפואי ניתן לומר בוודאות כי לא לכל רופא תאפשרו לבצע בכם הליך כירורגי אלא תבחרו את הרופא שמתמחה באותה פרוצדורה".
טרם בחירת עורך הדין המייצג, הוא ממליץ לבדוק האם זהו עיקר עבודתו ומהו הניסיון הקודם שלו בתיקי גירושין, המלצות מלקוחות קודמים ובכלל, את המוניטין של עורך הדין בקהילה המשפטית.
6. הבטיחו גישה עצמאית לאשראי
"הנפיקו כרטיס אשראי על שמכם בלבד", ממליץ עו"ד ישראלי. "זה יכול להיות קריטי אם בן הזוג יחליט לחסום את הגישה שלכם למשאבים משותפים".
7. תכנון מוקדם במקרים של אלימות במשפחה
במקרים בהם קיים חשש לאלימות, עו"ד ישראלי מדגיש: "אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית ולהכין תכנית בטיחות. עם זאת, הימנעו משימוש בצו הגנה או פנייה למטרה ככלי טקטי אם אין באמת צורך בכך. ככל שקיימת אלימות בתוך המשפחה, פנו מיד לגורמי הרווחה והמשטרה".
8. שימרו על קשר עם הילדים ומסגרותיהם
"חשוב מאוד להיות מעורבים בחיי הילדים", מסביר עו"ד ישראלי. "הכירו את המורים, הרופאים והמטפלים שלהם. זה יכול להיות קריטי בקביעת הסדרי השהות. ובכלל, מרגע פירוק התא המשפחתי, האחריות עליכם כהורים גדלה ועליכם לגלות מעורבות גדולה יותר בחיי הילדים ולהיות פעילים יותר גם בתחומים שבהם לא הייתם עד כה".
9. צרו מערכת תמיכה
עו"ד ישראלי מדגיש: "גירושין הם תהליך מעייף רגשית ונפשית. חשוב שתהיה לכם רשת תמיכה של משפחה וחברים שיכולים לעזור לכם לעבור את התקופה הקשה. מאידך, חושב לא לקבל עצות אחיתופל, מאחר שכל מקרה הוא לגופו ואין הליך גירושין אחד דומה למשנהו".
10. שימרו על כבוד הדדי
"בסופו של דבר, אתם עשויים למצוא את עצמכם באירועים משפחתיים יחד בעתיד, בר/בת מצווה, נישואי הילדים וכו'", מזכיר עו"ד ישראלי ועל כן הוא ממליץ להימנע מהתבטאויות כעוסות וממשלוח הודעות או מיילים ברגעי כעס. "זיכרו", הוא אומר, "מדובר בתהליך זמני, אך ביום שאחרי, החיים ממשיכים ומתפתחים וכך גם עלינו להמשיך ולהתפתח, בפרט אם יש ילדים משותפים".
11. שיקלו הליך גישור
בשנים האחרונות, מספר הולך וגדל של זוגות בוחר בהליך גישור כאלטרנטיבה להליך משפטי מלא. "הגישור מציע דרך אחרת, מכבדת ויעילה יותר להתמודד עם הליך הגירושין", מסביר עו"ד ישראלי. לדבריו, היתרונות של הליך הגישור רבים ומשמעותיים. ראשית, לעתים הליך זה מביא לתוצאה הפוכה מגירושים ולגיבוש הסכמות על המשך החיים המשותפים בדמות של הסכם שלום בית, מעין ריענון למערכת. כמו כן מדובר בהליך שחוסך זמן וכסף יקרים. בעוד שהליך משפטי רגיל עלול להימשך חודשים ואף שנים, גישור יכול להסתיים במספר פגישות. "הזמן והאנרגיה שנחסכים בגישור יכולים להיות מופנים להתאוששות ולבניית החיים החדשים", מציין ישראלי.
יתרון משמעותי נוסף הוא השליטה שיש לשני הצדדים בתוצאות ההליך. בניגוד להליך משפטי, שבו השופט מקבל (לרוב) את ההחלטות ובהסתמכות על המלצות גורמי מקצוע, בגישור הזוג עצמו מעורב בגיבוש הפתרונות. "זה מאפשר להגיע להסכמות שמתאימות באמת לשני הצדדים", מסביר עו"ד ישראלי. "לעתים קרובות, הפתרונות היצירתיים שעולים בגישור לא היו יכולים להתקבל בבית המשפט ולרבות המשך החיים המשותפים והסכם שלום בית".
אחד היתרונות החשובים ביותר, במיוחד כשיש ילדים במשוואה, הוא היכולת לשמור על יחסים תקינים בין בני הזוג המתגרשים. האווירה בגישור, בניגוד לאווירה העוינת לעתים בבית המשפט, מעודדת דיאלוג ושיתוף פעולה. "ראיתי מקרים רבים שבהם הגישור אפשר לזוג לפתח תקשורת טובה יותר, שתשרת אותם בהמשך הדרך כהורים גרושים", מספר ישראלי.
עם זאת, חשוב להבין שגישור אינו מתאים לכל מקרה. הוא דורש נכונות של שני הצדדים לשתף פעולה ולהגיע לפשרות. במקרים של אלימות במשפחה או כשיש פערי כוחות משמעותיים בין בני הזוג, גישור עלול שלא להיות האפשרות הטובה ביותר. "גם אם בסופו של דבר תצטרכו להגיע לבית המשפט," מציין ישראלי, "ניסיון גישור יכול לצמצם משמעותית את הנושאים במחלוקת ולהקל על ההליך המשפטי בהמשך.
"הליך גירושין הוא מורכב", מסכם עו"ד ישראלי. "אבל עם הכנה נכונה והתנהלות מתוך חשיבה ולא מתוך הרגש, אפשר לצאת ממנו מחוזקים. המטרה היא להגיע להסכם הוגן שמאפשר לשני הצדדים להמשיך הלאה בחייהם. בסופו של יום, גירושין הם לא רק הליך משפטי אלא גם נקודת מפנה בחיים. ליווי מקצועי נכון יכול להבטיח שתצאו מהתהליך מוכנים לפרק הבא בחייכם".
(צילום ראשי: שאטרסטוק)