משפטי– זאפ
משפטיגירושין ודיני משפחהצוואות וירושות - מדריכים משפטייםצוואה במבחן: האם האב הורה לבנו לחלוק בעיזבון עם אחיותיו או רק ביקש ממנו?

צוואה במבחן: האם האב הורה לבנו לחלוק בעיזבון עם אחיותיו או רק ביקש ממנו?

האב הוריש בצוואתו את רכושו לבנו וציין כי הוא מבקש שמרצונו הטוב יחלוק את העיזבון עם אחיותיו. תביעתה של אחותו לנתח מהירושה נדחתה. בא כוח היורש, עו"ד משה פרדס: "נקבע כי לשון הצוואה של בקשה אינה מחייבת"

03.12.24
תאריך עדכון: 03.12.24
5 דק'
צוואה במבחן: האם האב הורה לבנו לחלוק בעיזבון עם אחיותיו או רק ביקש ממנו?

סכסוכי ירושה סביב פרשנות של צוואה הם שכיחים. עיקרון במשפט הישראלי הוא כיבוד רצון המת ולכן הנטייה היא לבחון ולבדוק היטב את לשון הצוואה ראשית כל מתוכה, את הנסיבות בהן נכתבה, על מנת להגיע לחקר האמת, קרי: מה באמת רצה המצווה לומר וכיצד תכנן לחלק את רכושו.

מחלוקת שכזו, סביב האופן שבו יש לפרש צוואה, הגיעה לפתחו של ביהמ"ש לענייני משפחה בירושלים ולאחרונה גם לביהמ"ש המחוזי בבירה. במרכז הפרשה אב שהלך לעולמו והותיר אחריו צוואה במסגרתה העביר את רכושו לידי בנו.

בהמשך הצוואה כתב האב כי הוא מבקש או מציע לבנו לחלק את העיזבון בצורה שווה עם אחיותיו. "מרצונו הטוב", כתב האב בצוואתו ועוד הוסיף: "בשאר הנכסים תעשה כרצונך".

משה פרדס

עו"ד משה פרדס. צילום: אוסף פרטי 

ואולם, אחת מבנותיו טענה כי אין מדובר בבקשה אלא בציווי, הוראה, שכן הבקשה מופיעה בצוואתו של האב ולכן פנתה לביהמ"ש בדרישה כי יורה לאח לחלוק את הרכוש יחד איתה. ביהמ"ש למשפחה, ובהמשך גם ביהמ"ש המחוזי בירושלים דחו את תביעתה של האחות וקיבלו את עמדתו של הבן, המיוצג בהליך על ידי עו"ד משה פרדס מירושלים, העוסק בדיני משפחה ובסכסוכי ירושה.

השופטת התלבטה רבות

"בבוחני את המחלוקת שבין הצדדים", כתבה כבוד השופטת אורלי שמאי-כתב, סגנית נשיא ביהמ"ש למשפחה בירושלים בהחלטתה, "הרי שהמסקנה אליה הגעתי אחת היא וכי אומד דעתו של המנוח היתה להעניק לבנו, הנתבע, את כל רכושו וכי בקשתו כי יחלוק עם אחיותיו את כל הנכסים שווה בשווה הינה בגדר בקשה לא ציווי".

"אודה ולא אבוש", הוסיפה השופטת, "כי התלבטתי רבות בעניין המחלוקת שבין הצדדים. המנוח נוקט בלשון בקשה, אולם מהמשך דבריו עולה כי המנוח יוצא מנקודת הנחה כי בפועל, ילדיו יחלקו בעיזבון. הוא מפרט כי ככל שיוציא אחד מבני המשפחה או באי כוחו שטר או צ'ק שהמנוח או הנתבע חתומים עליו, יקוזז מחלקו הניתן לו בנכסים".

בהמשך מוסיפה השופטת: "שוכנעתי כי לאור המילים בצוואה, לפיהן נותן המנוח את כל רכושו לבנו וכן לאור כך שנקט במילים: 'אני מבקש' ולא 'אני מצווה' וכן לאור המילים המפורשות המפורטות בצוואה שהינו 'שמרצונו הטוב ייתן' ו'אני מציע' וב'שאר הנכסים תעשה כרצונך', כי מדובר בלשון של בקשה בלבד ואין לפרש את המילים 'אני מבקש' בסעיף ה' לצוואה כ'אני מצווה'".

כפועל יוצא, כך נקבע, לא חל ציווי או חובה על הנתבע לחלק את הנכסים שווה בשווה בין ילדי המנוח והדבר נתון לרצונו הטוב ולשיקול דעתו של הנתבע.

יש לכבד את רצונו של המנוח

"ביהמ"ש", מבהיר עו"ד פרדס, "הן בערכאה הראשונה והן בערכאת הערעור, הסכימו עם העמדה שלנו. אף שמצער מבחינת האחות שהדברים הם כך, הרי שאין דרך לחייב את האח לחלוק את העיזבון עם אחותו. כך היה רצונו של המנוח וכך באו לידי ביטוי הדברים בצוואה שהותיר אחריו ואת רצונו יש לכבד".

כמי שמלווה סכסוכי ירושה רבים, מבהיר עו"ד פרדס כי הדרך לצמצם את הסכסוכים הקשים האלו היא על ידי עריכת צוואה ברורה ונהירה. "זה נכון", הוא אומר, "בתי המשפט יעשו כל מאמץ לפרש את כוונת המצווה ולהוציאה לפועל, גם כשהניסוח מעורפל. עם זאת, ככל שהצוואה ברורה יותר, כך קל יותר להבטיח את מימוש רצון המנוח.

"במקרה הזה ראינו כי הסכסוך שבין הצדדים ניצת למרות שצוואת האב היתה ברורה והשימוש במילה 'מבקש' חזרה על עצמה באופנים שונים, דבר המוכיח את חשיבות הליווי המשפטי המקצועי בעריכת צוואה".

כללים בעריכת צוואה

"חשוב להקפיד על מספר כללים בעריכת צוואה", מדגיש עו"ד פרדס. "ראשית, חשוב לפנות לעורך דין מומחה מנוסה ומקצועי בתחום. שנית, יש לנסח את הצוואה בצורה ברורה ומפורטת שתעמוד גם במבחן המשפטי וגם בכללי החוק והפסיקה. חשוב לוודא שכל הוראה בצוואה תהא נתונה להבנה חד משמעית בראיה משפטית אובייקטיבית ולהימנע מהוראות מעורפלות או מורכבות מדי. כמו כן, מומלץ לעדכן את הצוואה כשיש שינוי נסיבות משמעותי העלול להשליך על הוראותיה".

המטרה היא להבטיח שאדם יוכל להוריש את רכושו כרצונו, גם אם אינו בקיא בשפה המשפטית ולשם כך ראוי לפנות לעו"ד מקצועי בעניין, מסכם עו"ד פרדס.

"כדי להימנע מסכסוכים ועלויות מיותרות, מומלץ תמיד להיעזר באיש מקצוע מיומן ומנוסה בעריכת הצוואה. חשוב להבין שצוואה היא לא רק מסמך משפטי, אלא המילים האחרונות שלנו לאהובינו ולכן מומלץ להשקיע מחשבה ומקצועיות בעריכתה, להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום ולעדכן אותה בכל שינוי משמעותי בחיים. כך נבטיח שרצוננו האחרון יכובד במלואו".

סופה של ההחלטה שניתנה בעניין האחים, עסקה ברצון לאחות את הקרע ביניהם. סכסוכי ירושה נולדים ומתעצמים משום שהם עוסקים בדברים החשובים לנו – משפחה, רכוש, יחסים בין אחים והורים, רגשות של עצב מעורבבים עם קנאה וכן הלאה. ככל שהאדם נפגע יותר מהצוואה שהותיר האדם הקרוב אליו, כך צפוי קרב הירושה להיות קשה, ארוך ומתיש יותר.

"בקשתי האחרונה היא", כתב האב בסיום צוואתו, "שישרור שלם אמת בין ילדיי כל ימי חייהם".

(צילום ראשי: שאטרסטוק)

עו"ד ונוטריון פרדס משה

עו"ד ונוטריון פרדס משה

עו"ד פרדס, מוסמך כטוען רבני מ-1992 ובעל ניסיון רב בתחומי: גירושין, אפוטרופסות, ילדים, מזונות, רכוש, ירושות ועיזבונות.

נוטריון, דיני משפחה וגירושין, מזונות, ירושות וצוואות, אפוטרופסות, בית דין רבני, גירושין

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
עו"ד ונוטריון פרדס משה

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה