משפטי– זאפ
משפטיגירושין ודיני משפחהצוואות וירושות - מדריכים משפטייםהאם אתם יכולים להרשות לעצמכם לא לערוך צוואה?

האם אתם יכולים להרשות לעצמכם לא לערוך צוואה?

גל צפוי של תיקי חדלות פירעון חושף את הסכנה: עו"ד יוגב בוטבול מסביר כיצד חדלות פירעון של יורש אחד הופכת לדרמה משפחתית ומדוע חשוב להיערך מראש

05.12.24
תאריך עדכון: 05.12.24
5 דק'
האם אתם יכולים להרשות לעצמכם לא לערוך צוואה?

דירת ארבעה חדרים במרכז הארץ, שנרכשה בעמל של שנים, היתה אמורה לשמש כעתודה כלכלית לילדים ולנכדים, אך כשנפטר בעל הדירה בפתאומיות, מבלי שהספיק לערוך צוואה, מצאה המשפחה את עצמה במצב בלתי צפוי: שליש מערך הנכס הועבר ישירות לנושים של אחד הילדים שנקלע להליכי חדלות פירעון. במקום לשמש לרווחת המשפחה נבלע הכסף בבור של חובות - תוצאה שניתן היה למנוע באמצעות תכנון מוקדם ועריכת צוואה.

מקרה זה אינו חריג, כפי שעולה מדו"ח האפוטרופוס הכללי לשנת 2023: 52% מהנפטרים בחמש השנים האחרונות הלכו לעולמם מבלי להותיר אחריהם צוואה מסודרת. המספרים מקבלים משנה תוקף לנוכח אירועי מלחמת חרבות ברזל, כאשר התברר כי 95% מהחללים והנרצחים לא הותירו אחריהם הנחיות לגבי רכושם.

"המקרים האלה, שבהם נכסי משפחה מתפוגגים בגלל היעדר תכנון מוקדם, הפכו לצערנו לתופעה שכיחה מדי", אומר עו"ד יוגב בוטבול, מומחה בדיני משפחה ובהליכי חדלות פירעון. "למרות שאנו עדים למגמת עלייה משמעותית - הכפלה במספר הצוואות שמומשו ב-2023 לעומת העשור הקודם - עדיין רוב הציבור אינו נערך מספיק לתרחישים בלתי צפויים, ובחיים כמו שלנו יש יותר מדי תרחישים בלתי צפויים שיש להיערך לקראתם".

לדברי עו"ד בוטבול, "במיוחד במקרים מורכבים, כמו אלה שבהם אחד היורשים נמצא בקשיים כלכליים, צוואה מסודרת יכולה להבטיח שהנכסים ישמשו את המשפחה בהתאם לרצון המוריש".

קיימות דרכים חוקיות להגן על נכסי המשפחה 

הצורך בעריכת צוואה מקבל משנה חשיבות כאשר מדובר במשפחות שבהן אחד הילדים נמצא בהליכי חדלות פירעון או בסיכון להיקלע למצב כזה.

"בעידן הנוכחי, שבו אנו עדים למספר גדל והולך של יחידים וחברות הנקלעים להליכי חדלות פירעון, בגלל המלחמה אבל לא רק, חשוב להבין את ההשלכות המשפטיות", מסביר עו"ד בוטבול. "כאשר אדם נכנס להליך חדלות פירעון, כל נכס שיגיע לידיו, כולל ירושה עתידית, עלול להיות מעוקל לטובת הנושים".

המשמעות היא דרמטית: בהיעדר צוואה מסודרת, חלקו של היורש שנמצא בחדלות פירעון יועבר אוטומטית לקופת הנשייה. "זהו תרחיש שהורים רבים היו רוצים למנוע", מציין עו"ד בוטבול. "הם עמלו כל חייהם לבנות את הונם ורוצים להבטיח שהוא ישמש את ילדיהם ולא יתפוגג בין אצבעותיהם של נושים".

עו"ד יוגב בוטבול. צילום: מיטל אזולאי

במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018, הנאמן בהליך חדלות הפירעון מוסמך לתפוס כל נכס שמגיע לחייב, כולל ירושה. "אולם", מדגיש עו"ד בוטבול, "קיימות דרכים חוקיות להגן על נכסי המשפחה באמצעות תכנון מוקדם וניסוח נכון של הצוואה".

אחת האפשרויות היא יצירת נאמנות בצוואה, שבה הנכסים מוחזקים עבור היורש על ידי נאמן. "הנאמן יכול להבטיח שהכספים ישמשו למטרות שהוגדרו מראש, כמו חינוך הילדים, טיפולים רפואיים או דיור", מסביר עו"ד בוטבול. "כך, גם אם היורש נקלע לקשיים כלכליים, הנכסים מוגנים ומשמשים למטרתם המקורית".

הזמן הוא גורם קריטי בתכנון כזה. לדברי עו"ד בוטבול ברגע שמתחיל הליך חדלות פירעון, האפשרויות להגנה על הנכסים מצטמצמות משמעותית, ולכן חשוב לפעול מבעוד מועד ולא להמתין למצב חירום. התייעצות עם עורך דין המתמחה בתחום יכולה לחסוך הרבה עוגמת נפש וכסף בעתיד.

"המציאות מלמדת", אומר עו"ד בוטבול, "כי משפחות רבות מגיעות להתייעצות מאוחר מדי, כאשר הליכי חדלות הפירעון כבר בעיצומם. בשלב זה, היכולת שלנו לפעול מוגבלת מאוד. לכן, אני קורא להורים: אל תחכו. צוואה טובה היא כמו ביטוח - עדיף שתהיה ולא נצטרך אותה, מאשר שנצטרך ולא תהיה".

מחירו היקר של תכנון לקוי

"בפרקטיקה היומיומית אנחנו נתקלים במקרים רבים שממחישים את חשיבות התכנון המוקדם", מוסיף עו"ד בוטבול. הוא יודע על מה הוא מדבר: בשנים האחרונות ליווה עו"ד בוטבול לקוחות רבים הן בהליכי חדלות פירעון והן בהליכים הקשורים בצוואות ובדיני משפחה. לדבריו, הקו הדק שעובר בין שני התחומים הללו הוא משמעותי מאשר מה שאנו מתארים לעצמנו.

"לאחרונה", הוא מדגים, "טיפלתי במקרה כואב במיוחד: אב שנפטר ללא צוואה והותיר אחריו דירה בשווי שני מיליון שקל. לאחד משלושת ילדיו היו חובות של מאות אלפי שקלים. בהיעדר צוואה, שליש מערך הדירה - כ-670 אלף שקל - הועבר ישירות לנושים, למרות שהאב תמיד אמר למשפחתו שהוא רוצה שהכסף ישמש לרווחת נכדיו.

"המצב ההפוך", מדגיש עו"ד בוטבול, "מבהיר לנו עד כמה הקשר בין התחומים הוא הדוק, וגם כמה קריטי הוא התכנון המוקדם. באחד המקרים, הורים שידעו שבנם נקלע לקשיים כלכליים ערכו צוואה שהקימה קרן נאמנות. הקרן מממנת את שכר הדירה של בנם ואת הוצאות החינוך של ילדיו, מבלי שהכספים נחשפים לסיכון של עיקול.

"התרחישים האלה מלמדים שני דברים חשובים", אומר בוטבול. "ראשית, אין תחליף לתכנון מוקדם. שנית, גם במצבים מורכבים של חדלות פירעון, יש פתרונות משפטיים שמאפשרים להגן על נכסי המשפחה, אבל צריך ליישם אותם לפני שמאוחר מדי".

עו"ד בוטבול מסיים בתובנה מפתיעה מנסיונו: "לעתים קרובות דווקא אנשים שעמלו קשה כל חייהם לבנות את הונם הם אלה שנמנעים מלדבר על צוואה. כאילו עצם השיחה על הנושא מביאה מזל רע, אבל המציאות מלמדת שההימנעות הזו עלולה למחוק במחי יד את כל מה שבנו".

המספרים מדברים בעד עצמם: בעוד שעריכת צוואה עולה אלפי שקלים בודדים, העלות של היעדר צוואה יכולה להגיע למיליונים. "בסופו של יום", מסכם עו"ד בוטבול, "השאלה היא לא אם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לערוך צוואה, אלא אם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לא לערוך אותה. כל שקל שמושקע בתכנון נכון היום עשוי לחסוך עשרות ומאות אלפי שקלים למשפחה בעתיד. בסופו של דבר, צוואה היא המתנה האחרונה והחשובה ביותר שאנחנו יכולים להעניק למשפחה שלנו".

(צילום ראשי: שאטרסטוק)

משרד עו"ד יוגב בוטבול

משרד עו"ד יוגב בוטבול

עורך דין יוגב בוטבול: מקצועיות, ניסיון ומסירות ללקוח

חדלות פירעון, מקרקעין ונדל"ן, הוצאה לפועל, דיני משפחה וגירושין, בקשה להפטר / הפטר, הסכמי מכר, רכישת דירה יד שניה, הסכמי חלוקת עזבון, מזונות, הסדרי ראייה, ירושות וצוואות, אפוטרופסות, חלוקת רכוש, בית דין רבני, גירושין

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
משרד עו"ד יוגב בוטבול

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה