עשרות שנים של ניסיון משפטי, תיקי גירושין וירושות ולא מעט זוגות שליווה מרגע הרומן הראשון ועד להסדרי רכוש מורכבים - עו"ד יוסף בן יאיר, מהמומחים המובילים בישראל בדיני משפחה, כבר ראה כנראה הכל. במשרדו, המשלב ייעוץ משפטי עם חקירות פרטיות, בן יאיר רואה את המציאות המשפטית כמעט כמו סרט מתרחש: מרגע החתונה המרגש ועד להתנהלות הכלכלית המורכבת שיכולה להגיע לפרידה או גירושין.
עו"ד יוסף בן יאיר, מהם ההיבטים המשפטיים המרכזיים שמומלץ לזוגות להביא בחשבון לפני חתונה?
"אחד הנושאים החשובים ביותר לזוגות לפני חתונה הוא נושא הסדרי ממון מורכבים. מומלץ מאוד לשקול עריכת הסכם ממון, במיוחד כאשר אחד מבני הזוג מגיע עם הון עצמי משמעותי, נכסים או ירושות. הסכם ממון מאפשר לקבוע מראש כיצד יחולק הרכוש במקרה של פרידה, מה שיכול למנוע מחלוקות משפטיות עתידיות. לדוגמה, במצב שבו אחד מבני הזוג מגיע עם נכס או הון עצמי של סכומים משמעותיים (למשל 500,000 שקל או יותר), מומלץ להסדיר זאת מראש. הדבר רלוונטי במיוחד אם קיים צפי לקבלת ירושות בעתיד.
"ההסכם", אומר עו"ד בן יאיר, "לא רק מגן על הזכויות של הצד החזק מבחינה כלכלית אלא גם מאפשר שמירה על זכויות הצד השני, כך שכל אחד ייצא עם מה שמגיע לו במקרה של פרידה".
כיצד ניתן להתמודד עם התחושה שהסכם ממון פוגע באמון בין בני הזוג?
"לעתים בני זוג מרגישים כי עצם הבקשה לערוך הסכם ממון פוגעת בהם, מתוך מחשבה שמדובר בצעד שמביע חוסר אמון או תכנון לפרידה מראש. במקרים כאלה, חשוב להסביר בצורה רגועה והגיונית כי ההסכם נועד להגן על שני הצדדים.
"לדוגמה, אם אחד מבני הזוג מקבל ירושה או מביא הון עצמי לנישואים, ההסכם יכול להבטיח שמירה על זכויותיו במקרה של פרידה, אך במקביל יבטיח שגם הצד השני לא ייצא בידיים ריקות. כך, נבנית תחושת ביטחון לשני הצדדים. לדוגמה, באחד המקרים, בני זוג ערכו הסכם שבו חולקו הזכויות בדירה שנרכשה בצורה מאוזנת – 60%-40% – בהתחשב בהון העצמי שהביא אחד מהם לנישואים".
ואיך אתה מגיב לבן זוג או לבת זוג שאומרים שזה פוגע בהם?
"כשאני נתקל במקרים כאלה, בהם אחד מבני הזוג מרגיש שההסכם פוגע בו, אני מסביר שהסכם לא בהכרח אומר שחושבים מראש על גירושים, אלא מציג פרספקטיבה אחראית ומציאותית. אני תמיד אומר להם שאנחנו לא באמת יכולים לחזות מה יקרה בעתיד. כל קשר, גם אם הוא מתחיל בצורה טובה, יכול להשתנות עם הזמן. אנחנו לא יודעים אם יהיו אתגרים בדרך. אם כל נישואין היו נשארים יציבים לנצח, לא היה צורך במוסד הגירושין בכלל.
"בנוסף, חשוב להבין שחתונה לא מבטיחה שהחיים המשותפים יישארו אותו דבר לאורך זמן. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג מקבל ירושה, חשוב להסדיר מראש את העניינים האלה, גם כדי להימנע מבעיות עתידיות וגם כדי לשמור על הוגנות כלפי שני הצדדים".
מה לגבי זוגות שאינם נשואים אך חיים כידועים בציבור?
"ידועים בציבור צריכים אף הם לשקול עריכת הסכם ממון, במיוחד כאשר הם מנהלים משק בית משותף ויש פוטנציאל לסכסוכים בנוגע לרכוש בעת פרידה. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג השקיע בדירה השייכת לצד השני, חשוב שההשקעה הזו תוסדר במסגרת הסכם. אחרת, ייתכן שתתעורר מחלוקת בנוגע לזכויות של הצד שהשקיע. אם אין הסכם כזה, הזכויות נקבעות לפי התרומה בפועל לנכס ולניהול משק הבית".
כיצד מתבצע תהליך הסדרי ממון מורכבים בין בני זוג בעת פרידה?
"כאשר יש הסכם ממון, החלוקה מתבצעת לפי ההסכם בצורה פשוטה ומהירה. אולם, כאשר אין הסכם, יש לבחון את התרומה של כל צד לרכוש המשותף, כמו גם זיקות אישיות לנכסים. רכוש שנרכש לפני הנישואים נותר בדרך כלל בבעלות הצד שרכש אותו, אך יש להביא בחשבון מצבים שבהם הוכח שיתוף בנכס במהלך הנישואים.
"המשפט הישראלי מכיר במורכבות של יחסים זוגיים ורואה את הרכוש המשותף כביטוי לשותפות אמיתית. לכן, גם אם אחד מבני הזוג הביא נכס לנישואים, תרומתו של בן הזוג האחר – בין אם כלכלית או תפעולית – יכולה להשפיע על הבעלות בפועל. זה אומר שאין חלוקה שחורה-לבנה, אלא הערכה מקיפה של תרומת כל אחד מבני הזוג למערכת היחסים והרכוש המשותף".
מהי המשמעות של חזקת גיל הרך וכיצד היא משפיעה על החלטות בנוגע למשמורת ילדים?
"חזקת גיל הרך קובעת כי ילדים עד גיל שש יהיו במשמורת האם, מתוך הנחה שהיא הדמות המרכזית בטיפול בילדים בגילאים אלה. עם זאת, יש מקרים שבהם בית המשפט יכול לקבוע אחרת, במיוחד אם הוכח כי האב מתאים יותר לדאוג לילדים או כאשר משמורת משותפת היא הפתרון הטוב ביותר עבורם.
"הלכה למעשה, המשפט הישראלי מכיר בחשיבות מעורבותם של שני ההורים בחיי הילדים. לכן, גם אם האם מקבלת את המשמורת העיקרית בגיל הרך, לאב תישמר הזכות למפגשים וקשר רציף עם ילדיו. המטרה העליונה היא תמיד טובת הילד, ומערכת המשפט פועלת להבטיח סביבה תומכת ויציבה עבורו".
האם נתקלת במקרים של נוכלות מצד אחד מבני הזוג במסגרת חקירות פרטיות?
"כן, במקרים מסוימים, במסגרת משרד חקירות פרטי בבעלותי, נחשפתי למקרים שבהם אחד מבני הזוג ניסה להונות את השני. לדוגמה, היה מקרה שבו אדם התחזה לטייס ולעשיר, אך התברר כי הוא אינו טייס, אינו עשיר ואינו בעל התפקידים הבטחוניים שייחס לעצמו. הצלחנו לחשוף את התרמית ולהגן על הצד השני מפני נזק כלכלי משמעותי".
(צילום: שאטרסטוק)