משפטי– זאפ
משפטיגירושין ודיני משפחהשלום בית ועריכת הסכמים בין בני זוגמאבק משפטי עקרוני: הסכם שלום הבית הוארך שלא כדין

מאבק משפטי עקרוני: הסכם שלום הבית הוארך שלא כדין

מה קורה כשבית הדין הרבני פועל בניגוד לסמכותו? מקרה ייחודי של הסכם שלום בית לחילופין גירושין, שהתארך שלא כחוק, מוביל למאבק משפטי עקרוני בבית המשפט

16.12.24
תאריך עדכון: 16.12.24
3 דק'
מאבק משפטי עקרוני: הסכם שלום הבית הוארך שלא כדין

הסכמי שלום בית מהווים פתרון חשוב במקרים שבהם בני זוג מבקשים לשקם את יחסיהם ולהימנע מגירושין ומבקשים להסדיר את ההתנהלות בגירושין במקרה ששלום הבית לא יצליח. עם זאת, כאשר מתעוררת מחלוקת משפטית סביב תוקפו של הסכם כזה, עלולות להיווצר השלכות חמורות על הצדדים המעורבים.

סיפורם של בני זוג שהתמודדו עם הארכת הסכם שלא כדין ממחיש את חשיבות הייצוג המשפטי הנכון ומדגיש את האתגרים שבניהול מקרים שבהם הסמכות החוקית אינה ברורה.

הסכם שלום בית – הכללים והמשמעות

הסכם שלום בית הוא מסמך משפטי שבו בני זוג מתחייבים לשיקום היחסים ביניהם תוך עמידה בתנאים מוסכמים מראש כמו גם הוראות הנוגעות לאפשרות של גירושין, במידה ששלום הבית לא יצליח. ההסכם, המאושר על ידי ערכאה משפטית (כגון בית המשפט לענייני משפחה), מחייב את שני הצדדים ומספק מסגרת חוקית להתנהלותם.

במקרה שלפניכם, בני זוג חתמו על הסכם שלום בית שקבע כי תוקפו יוגבל לתשעה חודשים בלבד. אם לאחר תקופה זו שלום הבית יצליח, הוראות הגירושין לא ייכנסו לתוקף. ההסכם אושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה והיה מחייב במסגרת הזמן שהוגדרה בו.

מה קרה לאחר תום ההסכם?

כשלוש שנים לאחר אישור ההסכם, האישה פנתה לבית הדין הרבני בבקשה להאריך את תוקפו של ההסכם, למרות שתוקפו פג מזמן. בית הדין, ללא סמכות חוקית, נענה לבקשה והאריך את תוקפו של ההסכם. זמן קצר לאחר מכן הודיעה האישה לבעל שהיא מפעילה את ההסכם וכל הוראות הגירושין הכלולות בו ייכנסו לתוקף.

בעקבות ההודעה פנה הבעל למשרד עו"ד ירדן שלומי, שהחל בייצוגו המשפטי. המשרד עתר לבית המשפט לענייני משפחה בהליך לקבלת פסק דין הצהרתי, במטרה לבטל את פעולת בית הדין הרבני.

לטענת עו"ד ירדן שלומי, אין אפשרות חוקית להאריך תוקף של הסכם שפג תוקפו, בוודאי שלא בערכאה השיפוטית שאישרה את ההסכם מלכתחילה. מה שאפשרי הוא לשנות, לבטל או לתקן את ההסכם – פעולות שמחייבות פנייה לערכאה שאישרה את ההסכם במקור, כלומר בית המשפט לענייני משפחה.

העובדה שבית הדין הרבני נטל לעצמו סמכות שאין לו והאריך את תוקף ההסכם פוגעת בעקרונות הבסיסיים של חלוקת הסמכויות בין הערכאות בישראל. מדובר בפעולה שאינה עומדת בקנה אחד עם הוראות החוק.

ההליך המשפטי: קרב על תוקף ההסכם

משרד עו''ד ירדן שלומי הגיש תביעה הצהרתית שמטרתה לבטל את הארכת תוקף ההסכם ולהבהיר כי פעולתו של בית הדין אינה חוקית. נכון לעכשיו, התיק מתנהל בבית המשפט לענייני משפחה ובו צפויים להתברר שאלות עקרוניות הנוגעות לתוקף הסכמים שאושררו ולגבולות הסמכות של בתי הדין הרבניים.

מקרה זה מדגיש את החשיבות של ליווי משפטי מקצועי במקרים מורכבים שבהם קיימות סוגיות עקרוניות של סמכות ואכיפת חוק. בזכות טיפולו המסור של משרד עו"ד ירדן שלומי, הבעל הצליח לעמוד על זכויותיו המשפטיות ולפתוח בהליך שיבחן את ההחלטה שניתנה שלא כדין.

משרד עו"ד ירדן שלומי מוביל בתיקים רגישים ומורכבים בתחום דיני המשפחה, עם דגש על מקצועיות, יסודיות ועמידה על זכויות לקוחותיו. למשרד סניפים בקריית מוצקין ובתל אביב. טל': 051-2496990. דוא"ל: law.yarden@gmail.com

(צילום: שאטרסטוק)

 

עו"ד ירדן שלומי

עו"ד ירדן שלומי

משרד עו"ד ירדן שלומי הנו משרד בוטיק המעניק שירות ויעוץ בתחום דיני המשפחה, המשפט האזרחי – מסחרי וסייבר - אבטחת מידע והגנה על הפרטיות תוך דגש על יחס אישי ומקצועיות בלתי מתפשרת.

משפט מסחרי, דיני משפחה וגירושין, הסדרת מעמד, פירוק חברות, הסכמי שהות, הסכמי חלוקת עזבון, מזונות, הסכמי ממון, ירושות וצוואות, אפוטרופסות, אלימות במשפחה, ידועים בציבור, חלוקת רכוש, גירושין, גישור

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
עו"ד ירדן שלומי

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה