משפטי– זאפ
משפטיגירושין ודיני משפחהדיני משפחההחשיבות של עריכת ייפוי כוח מתמשך

החשיבות של עריכת ייפוי כוח מתמשך

מהו ייפוי כוח מתמשך, מהי ההגדרה שלו, מתי נדרש להשתמש בו ומי מוסמך לערוך אותו? כל מה שחשוב לדעת על המסמך שחשוב לערוך, גם בגיל צעיר

23.12.24
תאריך עדכון: 23.12.24
6 דק'
החשיבות של עריכת ייפוי כוח מתמשך

עריכת ייפוי כוח מתמשך היא פעולה משפטית  חיונית שמאפשרת לנו בעתיד להתמודד עם מציאות משתנה ובלתי צפויה במקרה שהיא קורית. כפי שלמדנו מאירועים כמו מגפת הקורונה והמלחמה או מצבים בלתי צפויים אחרים, למשל תאונה או אירוע רפואי פתאומי, החיים יכולים להתהפך בין רגע ואדם עלול למצוא את עצמו חסר כשירות קוגניטיבית בעקבות תאונה, מחלה או נסיבות אחרות. משמע, אינו יכול לדאוג לענייניו, בין אם זה עניינים רפואיים או כלכליים או אישיים. חשוב לציין שעריכת ייפוי כוח מתמשך הוא צורך לא רק של אנשים מבוגרים אלא גם של צעירים, שכן אירועים כאלה עלולים לקרות חלילה לכל אחד. 

יתרון משמעותי: לדעת ולהחליט מראש מי יטפל בך בעתיד 

היתרון המרכזי בייפוי כוח מתמשך הוא בכך שהוא מכבד את רצונו של האדם הממנה. כלומר, הוא מאפשר לך להחליט מראש מי יהיה אחראי על ענייניך במצבים כאלה. יתרה מכך, במסגרת ייפוי הכוח המתמשך ניתן לכלול הנחיות מקדימות, שבהן אתה מגדיר בצורה מפורטת את רצונותיך האישיים. לדוגמה, ניתן לקבוע כיצד יטפלו בענייני הרכוש, בעניינים האישיים והרפואיים, כולל החלטות קריטיות כמו העדפות לגבי מגורים או טיפול רפואי במקרה של אובדן כשירות. 

אבישג

עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף. "הפגישה הראשונה שאני עורכת עם הממנה מתקיימת תמיד ללא נוכחות צד שלישי, במטרה לשמור על חופש הבחירה שלו ולמנוע לחצים". צילום: פרטי

באמצעות ייפוי כוח מתמשך, אתה שומר על השליטה בהחלטות החשובות בחייך גם במצבים שבהם אינך יכול לקבל אותן בעצמך. זהו צעד שמעניק שקט נפשי לך ולמשפחתך.

בעבר, טרם כניסתו לתוקף של תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות בעניין עריכת ייפוי כוח מתמשך, כאשר אדם איבד את כושרו הקוגניטיבי, היה צורך לפנות לבית המשפט ולמנות עבורו אפוטרופוס, תהליך שיכול להיות מורכב, ממושך ולעתים כרוך בחוסר הסכמה בתוך המשפחה ולמעלה מכך, לא אתה בוחר מי יהיו האפוטרופוסים שלך כי כבר אינך כשיר לעשות זאת.

גם כיום ניתן לפנות לבית משפט ואולם, באמצעות ייפוי כוח מתמשך, ניתן לחסוך את ההליכים המשפטיים הללו ולאפשר לאדם לקבוע מראש, כשהוא עדיין צלול, מי יטפל בענייניו. כך נמנעים מצבים שבהם מינוי האפוטרופוס נקבע ללא ידיעתו או רצונו, דבר שעלול להוביל לקונפליקטים משפחתיים או למינוי אדם שאינו מתאים לתפקיד.

בנוסף, בניגוד למינוי אפוטרופוס דרך בית המשפט, מיופה כוח מתמשך אינו מחויב בדיווחים שוטפים לאפוטרופוס הכללי אלא אם כן הדבר סומן באופן מפורש בטופס. יתרון זה מקל על מיופי הכוח ומפשט את תהליך ניהול העניינים של האדם הממנה.

ייפוי כוח מתמשך מתאים גם לאנשים צעירים!

למרות שהנטייה הרווחת היא לחשוב שייפוי כוח מתמשך נועד בעיקר לאנשים מבוגרים, חשוב לזכור שגם אנשים צעירים עלולים למצוא את עצמם במצבים בלתי צפויים, כגון תאונה או מחלה, אשר ישפיעו על כושרם הקוגניטיבי. לכן, מומלץ לכל אדם בגיר, ללא קשר לגילו, לשקול עריכת ייפוי כוח מתמשך. כשם שעורכים פוליסת ביטוח לרכב, זוהי פוליסת ביטוח למצב של אי כשירות אם חלילה תקרה.

מעבר לכך, המסמך מאפשר לאדם לקבוע מראש מי יטפל בענייניו ובאיזה היקף, ואף להוסיף הנחיות מקדימות המפרטות את רצונותיו בנושאים שונים, כגון ענייני רכוש, טיפולים רפואיים והחלטות אישיות אחרות.

מה עושים כאשר ייפוי הכוח כבר אינו רלוונטי?

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך דינמי שניתן לבטלו לפי רצון הממנה או להסיר הסכמה למינוי לפי רצון מיופה הכוח. אחת לשלוש שנים, האפוטרופוס הכללי שולח תזכורת לאדם הממנה, שמאפשרת לו לבדוק אם הוא מעוניין להמשיך עם המסמך כפי שהוא או לבטלו ולמנות מיופי כוח אחרים, אם בכלל. כך גם מיופה הכוח יכול לפנות לאפוטרופוס ולבקש לבטל את מינויו באם השתנו הנסיבות. למשל, אם מיופה הכוח שנבחר הפך ללא מתאים לתפקיד מסיבות שונות (כגון פשיטת רגל או הגבלה בבנק).

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך אחד, ולא מספר מסמכים שונים כפי שאנשים רבים סבורים בטעות. מדובר במסמך אחד מובנה, שבמסגרתו הממנה קובע באילו עניינים מיופי הכוח יפעלו בשמו. המסמך מתייחס לשלושה תחומים עיקריים שניתן להסדיר: 

עניינים רכושיים – כל הנוגע לניהול הנכסים, החשבונות וההיבטים הכלכליים של האדם. לדוגמה, כיצד יתנהלו הכספים, איך יבוצעו תשלומים שוטפים ואיך יובטח קיומו הכלכלי. 

עניינים רפואיים – החלטות הקשורות לטיפול הרפואי באדם, כולל הסכמה או סירוב להליכים רפואיים מסוימים. חשוב לציין שלא ניתן לכלול בו פעולות הקשורות לחוק החולה הנוטה למות, זאת אומרת לתת הוראות או הנחיות בנוגע לסיום או הארכת חיים (זאת ניתן לעשות במסגרת ייפוי כוח רפואי שמופקד במשרד הבריאות).

עניינים אישיים – אלה מתייחסים לרווחה האישית והנפשית של הממנה. למשל, שמירה על שגרת חיים מסוימת כמו השתתפות בחוגים, פעילויות חברתיות, ביקורים בבית הכנסת, או כל דבר אחר שחשוב לרווחתו נפשו ולחייו האישיים של הממנה. 

ייפוי כוח מתמשך הוא לא צוואה 

ייפוי כוח מתמשך וצוואה הם שני מסמכים נפרדים לגמרי. צוואה נכנסת לתוקף רק לאחר מותו של אדם ומתייחסת לחלוקת עזבונו, בעוד שייפוי כוח מתמשך חל בחייו של האדם ומתמקד בניהול ענייניו במקרה שאינו כשיר לכך. חשוב להבין כי כל ייפוי כוח, כולל ייפוי כוח מתמשך (למעט ייפוי כוח בלתי חוזר ), מתבטל עם פטירת האדם.

מה קורה אם הילדים או קרובי המשפחה מתנגדים למיופה הכוח שנבחר?      

בדרך כלל, במצבים נורמטיביים, ההורים ממנים את ילדיהם או את בני זוגם למיופי כוח ומדובר בהחלטה שמבוססת על אמון וזמינות. עם זאת, במקרים שבהם יש חילוקי דעות במשפחה, מומלץ לשתף את הקרובים במהלך קבלת ההחלטות, להסביר את הבחירה ולמנות אדם נוסף בתפקיד "אדם מיודע".

אדם מיודע הוא אדם שאיננו יכול להיות האפוטרופוס לממנה ואיננו יכול לבצע החלטות ואולם הוא יקבל עדכון באם ייפוי הכוח יופעל ויוכל גם לקבל העתקו אם הממנה יאשר זאת ולמעשה מעת לעת, באם הופעל ייפוי הכוח המתמשך, הוא יוכל לבדוק שאכן מיופה הכוח פועלים לטובת הממנה בענייניו ולקבל עדכונים על פעולות מיופי הכוח, דבר שמוסיף שקיפות ומפחית התנגדויות.

לעתים נדירות קורה שמיופה כוח מסרב לתפקיד מסיבות שונות, כמו שינוי במצבו האישי או חוסר יכולת לבצע את התפקיד. מסיבה זו אני ממליצה לכל אדם למנות יותר ממיופה כוח אחד, או לקבוע מיופה כוח חלופי, למקרה שאחד מהם לא יוכל לבצע את תפקידו.

במסגרת עבודתי כעורכת דין, אני מחויבת לוודא שהממנה מחליט את ההחלטות בטופס ייפוי הכוח המתמשך ובהנחיות המקדימות באופן עצמאי וללא כל השפעה חיצונית. הפגישה הראשונה שאני עורכת עם הממנה מתקיימת תמיד ללא נוכחות צד שלישי, במטרה לשמור על חופש הבחירה שלו ולמנוע לחצים. במהלך התהליך אני מעלה שאלות ואף עוברת עם הממנה על שאלון שמטרתו להבהיר לממנה את האפשרויות והשלכות הבחירות שלו.

אם מתעורר ספק לגבי טוהר הכוונות או כשירותו של מיופה הכוח, אני נוקטת באמצעים הנדרשים על מנת להבטיח שהממנה מוגן ושזכויותיו נשמרות תמיד. הממנה – זה המבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך - הוא הלקוח ורצונותיו וזכויותיו בתהליך הם תמיד בראש סדר העדיפות.

רוצים להתייעץ עם עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף בנושא ייפוי כוח מתמשך? הקליקו לאתר

(צילום ראשי: שאטרסטוק)

עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף

עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף

משרד בוטיק לעריכת דין בעל ניסיון של 17 שנים עם התמחות במגוון רחב בתחום האזרחי כגון: נזיקין, תאונות עבודה ותאונות דרכים, ייפוי כוח מתמשך, צוואות וירושות ועוד.

רשלנות רפואית, ביטוח לאומי, נזיקין ותאונות, ביטוח לאומי, תאונות עבודה, תאונות דרכים, ייפוי כח מתמשך

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה