משפטי– זאפ
משפטיגירושין ודיני משפחהדיני משפחהשני המסמכים שאתם חייבים כאן ועכשיו

שני המסמכים שאתם חייבים כאן ועכשיו

"צוואה לבד זה לא מספיק": עו"ד כרמית קופמן מסבירה מדוע ייפוי כוח מתמשך הוא קריטי להגנה על המשפחה

14.01.25
תאריך עדכון: 14.01.25
5 דק'
שני המסמכים שאתם חייבים כאן ועכשיו

"כמו במשחק שחמט, צריך לתכנן את כל המהלכים - את אלה שבדרך וגם את אלה שבסוף". אילוסטרציה: שאטרסטוק

בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הישראלים העורכים ייפוי כוח מתמשך, אך המספרים עדיין רחוקים מלהספיק. בעוד שרוב האנשים כבר מבינים את החשיבות של עריכת צוואה, רבים עדיין לא מודעים לנחיצותו של ייפוי כוח מתמשך - מסמך משפטי קריטי שנועד להגן על גופנו ורכושנו בעודנו בחיים.

"רק אתמול שוחחתי עם חברה טובה שסיפרה לי על אביה בן ה-82, מנהל בנק בדימוס", מספרת עו"ד כרמית קופמן, העומדת בראש קופמן - משרד עורכי דין העוסק בדיני משפחה וירושה. "היא מנסה כבר חודשים לשכנע אותו לערוך ייפוי כוח מתמשך, אבל הוא מסרב. 'יש לי צוואה מסודרת, ערכתי אותה לפני שנתיים', הוא אומר לה. 'מה עוד אני צריך?'. התשובה היא: הרבה מאוד".

"זה מקרה קלאסי של חוסר הבנה לגבי ההבדל בין שני המסמכים", אומרת עו"ד קופמן. "צוואה נכנסת לתוקף רק לאחר המוות, אבל מה קורה אם אדם מאבד את כשירותו המנטלית והקוגניטיבית בעודו בחיים? מי יקבל החלטות רפואיות בשמו? מי ינהל את חשבונות הבנק שלו? מי ידאג לצרכיו היומיומיים? בלי ייפוי כוח מתמשך, המשפחה תיאלץ לעבור הליך מתיש של מינוי אפוטרופוס בבית המשפט אשר יגרור עימו הגבלות בניהול החשבון של אותו אדם".

לדברי עו"ד קופמן, "הדבר דומה למשחק שחמט שבו השחקן מתכנן את המהלך האחרון, אבל שוכח לתכנן את הדרך אליו. אי אפשר להסתפק בתכנון הסוף - צריך לדאוג גם למהלכים שבדרך".

מנסיונה רב השנים, קופמן מצביעה על שורה של טעויות נפוצות בעריכת שני המסמכים החשובים הללו. "חשוב להבין שלכל מסמך יש את המורכבות שלו, אבל יש גם טעויות משותפות שחוזרות על עצמן". היא מסבירה ומפרטת.

הטעויות הנפוצות

"ראיתי לא מעט מקרים של צוואות שנכתבו בכתב יד ללא עדים, או צוואות שלא התייחסו לכל הרכוש", אומרת קופמן. "במקרה אחד, אדם הוריש את דירתו לבתו, אבל שכח להתייחס לחשבונות הבנק ולקופות הגמל. התוצאה היתה מאבק משפטי מיותר".

טעות נפוצה נוספת היא הורשת נכסים שכבר אינם בבעלות המצווה, או התעלמות מזכויות של בן/בת זוג על פי חוק. "לפני חודש טיפלתי במקרה של אדם שהוריש את דירת המגורים לילדיו, למרות שחצי ממנה שייכת לאשתו מכוח הלכת השיתוף".

באשר לעריכת ייפוי כוח מתמשך, אומרת עו"ד קופמן כי "הטעות הקריטית ביותר היא דחיית העריכה לגיל מאוחר מדי. לדבריה, יש מקרים שבהם כבר לא ניתן לערוך את המסמך, כאשר עולים סימני שאלה לגבי כשירותו של מייפה הכוח.

טעויות נוספות כוללות מינוי מיופה כוח יחיד ללא מחליף, או מינוי של אדם שאינו מתאים לתפקיד. "היה לי מקרה של אישה שמינתה את בנה כמיופה כוח למרות שהוא מתגורר בחו"ל ומגיע לביקור פעם בשנה. איך הוא יוכל לדאוג לענייניה השוטפים?".

האם יש טעויות הנוגעות לשני המסמכים גם יחד?

"הטעות הגדולה ביותר היא חוסר תיאום בין המסמכים. למשל, בצוואה נקבע שהדירה תועבר לילדים, אבל בייפוי הכוח ניתנת סמכות למכור אותה. במקרה אחר, אדם מינה את אחיו כמנהל עיזבון בצוואה ואת בנו כמיופה כוח, בלי לחשוב על הקונפליקט שעלול להיווצר ביניהם. טעות משותפת נוספת היא אי-עדכון המסמכים לאורך השנים. החיים דינמיים - נישואין, גירושין, לידות, פטירות, שינויים בנכסים. כל אלה מחייבים עדכון של שני המסמכים".

מה מומלץ לעשות?

"מנסיוני, התכנון המשפטי המוצלח ביותר נעשה בשלבים. ראשית, עורכים את שני המסמכים במקביל כדי להבטיח תיאום מלא ביניהם. שנית, ממנים לפחות שני מיופי כוח ושני מחליפים, למקרה שמישהו לא יוכל למלא את תפקידו. שלישית, מגדירים בדיוק את סמכויותיהם".

עו"ד קופמן ממליצה להקדיש תשומת לב מיוחדת להנחיות הרפואיות בייפוי הכוח המתמשך. "לאחרונה טיפלתי במקרה מורכב של אישה שלא נתנה הנחיות ברורות לגבי טיפולים מאריכי חיים. המשפחה נקרעה בין הרצון לכבד את ערכיה הדתיים לבין הרצון להקל על סבלה".

לגבי עדכון המסמכים, היא ממליצה לקבוע תזכורת כל שנתיים-שלוש. "אנחנו מבצעים בדיקה תקופתית לרכב - למה שלא נעשה זאת גם למסמכים המשפטיים שלנו?".

מתי הזמן הנכון לערוך את המסמכים?

"התשובה פשוטה – עכשיו, בכל גיל. המתנה מיותרת עלולה להיות הרת אסון. רק בחודש שעבר טיפלתי במקרה של אדם בן 50 שלקה באירוע מוחי פתאומי".

האם אפשר לערוך את המסמכים באופן עצמאי?

"צוואה - כן, אבל לא מומלץ. ייפוי כוח מתמשך - לא. החוק מחייב עריכה אצל עורך דין שהוסמך לכך. ראיתי יותר מדי צוואות שנפסלו בגלל פגמים טכניים".

כמה עולה להכין את המסמכים?

"התעריפים משתנים, אבל חשוב להבין שזו השקעה חד פעמית שיכולה לחסוך עשרות אלפי שקלים בעתיד. הליך של מינוי אפוטרופוס יכול לעלות פי כמה".

האם צריך לשתף את המשפחה בתוכן המסמכים?

"אני תמיד ממליצה על שקיפות מירבית, במיוחד כשמדובר בייפוי כוח מתמשך. זה מונע הפתעות ומריבות בעתיד. במקרה אחד, בן לא ידע שאביו מינה אותו כמיופה כוח עד שהיה מאוחר מדי והוא לא היה ערוך לתפקיד".

מה קורה אם רוצים לשנות את המסמכים?

"כל עוד האדם כשיר מנטלית, אפשר לשנות או לבטל את שני המסמכים. אבל ברגע שנאבדת הכשירות, אי אפשר לשנות את ייפוי הכוח המתמשך. בסופו של דבר", מסכמת עו"ד קופמן, "כמו במשחק שחמט, צריך לתכנן את כל המהלכים - גם את אלה שבדרך וגם את אלה שבסוף. זו לא רק חובה משפטית, זו האחריות שלנו כלפי עצמנו וכלפי יקירינו".

(צילום: שאטרסטוק)

משרד עורכי דין כרמית קופמן

משרד עורכי דין כרמית קופמן

משרד עו"ד כרמית קופמן - ליווי משפטי מקצועי בתחומי נדל"ן, משפחה וירושה

דיני עבודה, מקרקעין ונדל"ן, דיני משפחה וגירושין, ייצוג בבית משפט, העברת זכויות דירה, הסכמי מכר, פינוי שוכר, קרקע להשקעה, דמי מפתח, דירות מכונס נכסים, תכנון ובניה / רישוי בניה, פינוי בינוי / בינוי פינוי, שינוי ייעוד קרקע, חוזי שכירות, בתים משותפים, תביעת ליקויי בניה, רכישת דירה יד שניה, תמ"א 38, חוזי עבודה, פיצויי פיטורין, ועדי עובדים, זכויות נשים, שימוע לפני פיטורין, עובדים זרים, הסכמים קיבוציים, הטרדה מינית, זכויות עובדים, ייפוי כח מתמשך, ייפוי כח, הסכמי חלוקת עזבון, מזונות, הסדרי ראייה, הסכמי ממון, ירושות וצוואות, אפוטרופסות, ידועים בציבור, גירושין, מיסוי מקרקעין, מיסוי מוניציפאלי

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
משרד עורכי דין כרמית קופמן

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה