"ההיסטוריה חוזרת על עצמה", פותחת פנינה בליץ, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ופסיכותרפיסטית. "בדיוק כפי שהורים בשנות החמישים חששו מהשפעת הטלוויזיה ובשנות התשעים מהאינטרנט, היום אנחנו עדים לחששות דומים סביב הבינה המלאכותית. אבל כמו עם כל טכנולוגיה חדשה, אחרי גל החרדה הראשוני, אנחנו לומדים להשתמש בה לטובתנו".
לדברי בליץ, יש לנקוט בפרספקטיבה מאוזנת באשר לאתגרים וההזדמנויות שמביאה הבינה המלאכותית לתקשורת המשפחתית. "הממצאים מראים שכמו בכל שינוי טכנולוגי משמעותי, המפתח הוא לא בהתנגדות גורפת או באימוץ עיוור, אלא בשימוש חכם", היא מסבירה.
בינה מלאכותית בתקשורת המשפחתית
"בקליניקה שלי אני רואה את שני הצדדים של המטבע," היא מספרת. "יש משפחות שהבינה המלאכותית יצרה אצלן מתחים חדשים, אבל יש גם סיפורי הצלחה מרגשים. למשל, אחת המטופלות שלי סיפרה איך דווקא בזכות אפליקציה חכמה שמנתחת דפוסי תקשורת, היא למדה להקשיב באופן שונה לילדה המתבגרת. המערכת זיהתה שהוא נוטה לשתף יותר בשעות מאוחרות בערב, והציעה דרכים להתאים את התקשורת לדפוס הזה. אמא אחרת סיפרה איך דווקא דרך האפליקציות המשפחתיות, הילדים שלה החלו לשתף יותר מהיומיום שלהם - תמונות מבית הספר, חוויות קטנות שבעבר היו מתפספסות. זה פתח ערוץ תקשורת חדש במשפחה".
השינוי הטכנולוגי הנוכחי מציב אתגרים ייחודיים. כיום יש אפליקציות שמשלבות בינה מלאכותית בתקשורת המשפחתית והן מציעות יכולות שלא היו קיימות בעבר. "זה לא רק עוד כלי תקשורת", מדגישה בליץ. "מדובר במערכות שיכולות לנתח, להבין ולהציע תובנות על הדינמיקה המשפחתית. זה מעורר שאלות חדשות על פרטיות, על גבולות ועל המקום של טכנולוגיה בחיי המשפחה.
"אני רואה יותר ויותר משפחות שמתמודדות עם הפער הדיגיטלי", היא אומרת. "יש הורים שחוששים מפני השינוי והם מרגישים שהם מאבדים שליטה, בזמן שהילדים שקועים בעולם שלעתים זר להם לחלוטין".
תקשורת בזמן חירום ומלחמה
בתקופות של מתח בטחוני ומלחמה, הטכנולוגיה הופכת לקו חיים עבור משפחות רבות, מסבירה בליץ. "המציאות הבטחונית מציבה אתגרים ייחודיים בפני משפחות – הורים מגויסים, ילדים במקלטים, משפחות מפונות. במצבים כאלה, הבינה המלאכותית יכולה לשמש ככלי קריטי בשמירה על קשר משמעותי ותחושת ביטחון".
פנינה מתארת מספר דרכים שבהן טכנולוגיות AI מסייעות למשפחות בזמני חירום: "פיתחו מערכות שמנטרות את דפוסי התקשורת המשפחתית ומתריעות כשיש ירידה משמעותית בתדירות הקשר. זה במיוחד חשוב כשמדובר בהורה מגויס או כשהמשפחה מפוצלת בין מספר מיקומים".
היא מספרת על מקרה מהתקופה האחרונה: "האב היה מגויס והאם התמודדה לבד עם שלושה ילדים במקלט. הם השתמשו באפליקציה שאפשרה לאב לקרוא סיפור לפני השינה דרך אווטאר דיגיטלי, עם הקול האמיתי שלו. זה עזר מאוד לילדים להרגיש את נוכחותו למרות המרחק".
הצד האפל של הטכנולוגיה
אך לצד היתרונות, בליץ מזהירה מפני הסכנות שבהסתמכות יתר על טכנולוגיה בתקשורת המשפחתית. "אנחנו רואים יותר ויותר מקרים של ניתוק רגשי, כשהתקשורת הופכת להיות שטחית ומתווכת-מסך באופן בלעדי", היא מסבירה. "יש גם סכנה אמיתית של פגיעה בפרטיות הילדים, כשמידע רגיש נאסף ונשמר על ידי חברות טכנולוגיה".
היא מצביעה על תופעה מדאיגה נוספת: "ילדים מאבדים את היכולת לפתח מיומנויות תקשורת בסיסיות. הם מסתמכים על הטכנולוגיה כמתווך, במקום ללמוד להתמודד עם קונפליקטים ורגשות מורכבים פנים מול פנים".
בנוסף, השימוש בבינה מלאכותית מעלה שאלות אתיות מורכבות. "האם אנחנו רוצים שאלגוריתם יהיה זה שמנתח את הרגשות של ילדינו? האם אנחנו מוכנים לתת לטכנולוגיה תפקיד כה מרכזי בעיצוב היחסים המשפחתיים שלנו?" שואלת בליץ.
מבט לעתיד
"מה שמרגש אותי", מעידה בליץ, "זה לראות כיצד בינה מלאכותית יכולה לתמוך בתקשורת משפחתית באופנים שלא חלמנו עליהם בעבר. למשל, מערכות AI שמזהות דפוסי תקשורת בעייתיים ומציעות דרכים לשיפור, או כלים שעוזרים להורים להבין טוב יותר את עולמם הדיגיטלי של ילדיהם".
עבור משפחות המתמודדות עם האתגרים של העידן הדיגיטלי, בליץ מציעה מספר המלצות קונקרטיות: "ראשית, התחילו בהגדרת זמני 'מסך נקי' - שעות ביום שבהן המשפחה מתקשרת ללא אמצעים דיגיטליים. שנית, כשאתם משתמשים בכלי AI, קיבעו גבולות ברורים - למשל, לא משתמשים בהם להחלפת שיחות רגשיות משמעותיות, אלא רק כתמיכה בתקשורת היומיומית".
בליץ מדגישה גם את חשיבות הבחירה המושכלת של כלי AI: "חפשו כלים שמעודדים אינטראקציה משפחתית, לא כאלה שמחליפים אותה. למשל, אפליקציות שמציעות פעילויות משותפות או משחקים משפחתיים, במקום כאלו שמנהלות את התקשורת במקומכם". היא ממליצה להורים להתעדכן באופן קבוע בטכנולוגיות החדשות: "זה לא אומר שצריך להיות מומחי טכנולוגיה, אבל חשוב להבין את הכלים שהילדים שלנו משתמשים בהם".
בליץ מסכמת: "בסופו של דבר, הבינה המלאכותית היא כלי עזר, לא תחליף. השיחה האנושית, המגע, החיבוק - אלה הדברים שבונים קשר אמיתי. השתמשו בטכנולוגיה כדי להעשיר את התקשורת המשפחתית, אבל אל תיתנו לה להחליף את הקשר האנושי הבסיסי. זה האיזון שכל משפחה צריכה למצוא בדרכה שלה".
(צילום ראשי: שאטרסטוק)