משפטי– זאפ
משפטיגירושין ודיני משפחהצוואות וירושות - מדריכים משפטייםחלוקת עיזבון מהי ומהו ההבדל בין צו ירושה לצו קיום צוואה? עושים סדר

חלוקת עיזבון מהי ומהו ההבדל בין צו ירושה לצו קיום צוואה? עושים סדר

עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף, מומחית בתחום האזרחי לרבות דיני ירושה וצוואה, מסבירה מה צריך לעשות לאחר פטירתו של אדם כדי לממש את זכויותיהם של היורשים

09.02.25
תאריך עדכון: 09.02.25
5 דק'
חלוקת עיזבון מהי ומהו ההבדל בין צו ירושה לצו קיום צוואה? עושים סדר

לאחר מותו של קרוב משפחה רבים מהקרובים לו חווים כאב ובלבול. בתוך סערת הרגשות מחכה להם מלאכה עדינה ומורכבת - חלוקת העיזבון. מדריך זה יחשוף בפניכם את התהליך המשפטי שבמסגרתו ניתן לממש את עיזבון המנוח, ויעניק לכם כלים להתמודד עם הירושה בצורה מכבדת, הוגנת ושקולה, תוך מניעת חיכוכים משפחתיים מיותרים.

כשאדם נפטר, בני משפחתו עסוקים תחילה בתהליך האבל, בסידורי הלוויה, ימי האבל והאזכרות. רק לאחר מכן הם פנויים לבחון את זכויותיו של המנוח ולמצות את עזבונו.

בהתאם לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, סעיף 1 קובע כי "במות אדם עובר עזבונו ליורשיו". על מנת להסדיר את חלוקת העיזבון, יש צורך להוציא צו ירושה או צו קיום צוואה, תלוי אם המנוח הותיר אחריו צוואה.

 

עו"ד אבישג בן דוד. צילום: נתי חדד
עו"ד אבישג בן דוד. צילום: נתי חדד

תהליך חלוקת העיזבון הוא תהליך מורכב ורגיש, המשקף היבטים משפטיים, רגשיים וכלכליים. למרות הכאב והצער שמלווים את האובדן, הנושא הכלכלי הופך במהרה לנושא מרכזי בחיי המשפחה. לעתים קרובות, הירושה הופכת למוקד של מתחים משפחתיים, שכן חלוקת הנכסים יכולה לעורר רגשות מורכבים של תאוות בצע, קנאה והדרה. 

מהו עיזבון ומהו כולל? 

העיזבון כולל את כלל נכסיו של המנוח, לרבות חובות, זכויות כספיות, נדל"ן, קניין רוחני כגון זכויות יוצרים, רכוש אישי וכן זכויות סוציאליות פנסיוניות וביטוחיות.

חשוב להבין כי עיזבון אינו מורכב רק מרכוש מוחשי. נכסים בלתי מוחשיים כמו זכויות יוצרים, פטנטים, או אפילו חשבונות מדיה חברתית יכולים להוות ערך כלכלי משמעותי. במציאות הדיגיטלית של ימינו, יש להתייחס גם לנכסים וירטואליים כגון כספים באמצעות מטבעות דיגיטליים, כרטיסי אשראי או חשבונות מקוונים כחלק מנכסיו של האדם.

מתי פונים להגיש צו ירושה ומתי צו קיום צוואה?

במקרה שבו אדם נפטר מבלי שהותיר אחריו צוואה, יש להגיש בקשה לצו ירושה.

מדובר בצו משפטי המאפשר ליורשים לממש את חלקם בעיזבון על פי מדרג הקבוע בחוק הירושה ובאמצעותו לפנות לכל הגורמים הרלוונטיים למימוש העיזבון, קרי בנקים, חברות ביטוח ועוד.

כיצד מחולק העיזבון על פ חוק?

החוק מבקש להבטיח כי הרכוש יישאר בטווח המשפחתי תוך מתן עדיפות לקרובים ביותר. על פי סדר הקדימויות שבחוק, אם למנוח היה בן זוג וילדים, העיזבון מתחלק ביניהם באופן שווה – מחצית לבן הזוג ומחצית לילדים או לנכדים. במקרים שבהם אין ילדים אך יש הורים, העיזבון מתחלק שווה בשווה בין בן הזוג לבין ההורים.

אם אין ילדים והורים, הירושה תחולק בין בן הזוג לבין האחים, הסבים והדודים, בהתאם להוראות חוק הירושה. ומה אם אין בן זוג? אזי  הקדימות היא לילדים, אחריהם ההורים והאחים, ובהמשך הסבים והדודים ואם אין יורשים ישירים, המדינה עשויה לרשת את העיזבון.

סדר הירושה המורכב הזה משקף תפישה חברתית-משפטית של מערכות יחסים משפחתיות. החוק מבקש כאמור להבטיח כי הרכוש יישאר בטווח המשפחתי תוך מתן עדיפות לקרובים ביותר. עם זאת, מצבים מורכבים כגון משפחות מרובות, גירושין או ילדים מחוץ לנישואין יכולים להפוך את התהליך למאתגר יותר.

כיצד מגישים צו ירושה?

על מנת להגיש בקשה לצו ירושה, יש לפנות לרשם הירושה או לבית הדין הרבני, ובדרך כלל מומלץ לעשות זאת באמצעות עורך דין מומחה לדיני ירושה. הבקשה יכולה להיות מקוונת או ידנית, ויש לכלול בה מסמכים רלוונטיים כגון תצהירי הסתלקות מירושה במקרה שבו יורשים מעוניינים לוותר על חלקם לטובת יורש אחר. לאחר תשלום האגרה ופרסום הבקשה, יינתן הצו בפורמט דיגיטלי.

בעידן הטכנולוגי, תהליכי ירושה הופכים דיגיטליים יותר. מערכות ממוחשבות מאפשרות הגשת בקשות מקוונות, מעקב אחרי סטטוס הבקשה ותקשורת מהירה יותר בין בעלי עניין.

צוואות הן כלי משפטי מורכב וחשוב

כאשר המנוח הותיר אחריו צוואה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה. בקשה זו מאפשרת לממש את הצוואה בהתאם לרצון המנוח. אם הצוואה הופקדה מראש אצל רשם הירושה, ניתן לאתר אותה בקלות. אחרת, יש להציג את הצוואה המקורית ולצרף אליה תעודת פטירה, הודעות לזכאים בצוואה והוכחות לשליחתן בדואר רשום.

צוואות הן כלי משפטי מורכב. הן יכולות לשקף רצונות אישיים, שיקולים משפחתיים ולעתים גם מניעים פסיכולוגיים עמוקים. יש צוואות המשקפות רצון לצדק, אחרות המבטאות קונפליקטים משפחתיים, ויש אף כאלו המשמשות כאמצעי לפתרון סכסוכים או להבטחת המשך רווחתם של קרובים.

הליך הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה - שלב קריטי במימוש העיזבון

לאחר הגשת בקשה לצו קיום צוואה חל הליך של פרסום אודות הגשת בקשה בעניינו של המנוח וזאת על מנת לאפשר הגשת התנגדות לבקשה למי שחושב שהינו זכאי בירושה. אם לא מוגשות התנגדויות במועד שנקבע, הצו מאושר ונשלח דיגיטלית למבקשים. במקרה של התנגדות, ההליך יועבר לבית המשפט לענייני משפחה להכרעה.

הליך הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה הוא שלב קריטי במימוש וניהול העיזבון, ומומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה שיסייע בהגשת הבקשה, בהתמודדות עם התנגדויות אפשריות ובהבטחת חלוקה הוגנת בהתאם לחוק או לרצון המנוח בצוואתו.

בסופו של דבר, תהליך הירושה אינו רק עניין משפטי-כלכלי, אלא גם סיפור משפחתי המשקף יחסים, זכרונות ומערכות יחסים מורכבות. הוא מהווה פרק סגירה בחייו של אדם ותחילתו של פרק חדש עבור יורשיו.

עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף היא עורכת דין מנוסה, בעלת מומחיות רב-תחומית בתחום האזרחי בדגש על נזיקין ותאונות, ביטוח לאומי, צוואות וירושות ועריכת ייפוי כוח מתמשכים. היא בעלת ניסיון עשיר בליווי לקוחות במצבים משפטיים מורכבים, תוך מתן מענה מקצועי, אישי ומדויק לצורכי כל לקוח.

לפרטים נוספים – ליחצו כאן

(צילום ראשי: שאטרסטוק)

עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף

עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף

משרד בוטיק לעריכת דין בעל ניסיון של 17 שנים עם התמחות במגוון רחב בתחום האזרחי כגון: נזיקין, תאונות עבודה ותאונות דרכים, ייפוי כוח מתמשך, צוואות וירושות ועוד.

רשלנות רפואית, ביטוח לאומי, נזיקין ותאונות, ביטוח לאומי, תאונות עבודה, תאונות דרכים, ייפוי כח מתמשך

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
עו"ד אבישג בן דוד-מור יוסף

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה