משפטי– זאפ
משפטיחוקיםלא פשוט להיות כוכב: זכויות הספורטאי הצעיר, דמי השבחה, הסגר קטין, שחרורים ומה שביניהם

לא פשוט להיות כוכב: זכויות הספורטאי הצעיר, דמי השבחה, הסגר קטין, שחרורים ומה שביניהם

מעבר של שחקני כדורגל צעירים בין מועדונים מעלה שאלות משפטיות וכלכליות מורכבות שמהלכות בין רצון המועדונים לקבל פיצוי על ההשקעה, לבין זכות השחקן לבחור את דרכו. כיצד החוק והתקנונים מבקשים לאזן בין זכויות הקבוצות לבין עתידו המקצועי של הספורטאי?

08.04.25
תאריך עדכון: 08.04.25
5 דק'
לא פשוט להיות כוכב: זכויות הספורטאי הצעיר, דמי השבחה, הסגר קטין, שחרורים ומה שביניהם

מה מגן על זכות השחקן לבחור את דרכו ואת עתידו? צילום: שאטרסטוק

מעבר של שחקנים צעירים בין מועדוני ספורט בישראל, בעיקר בענף הכדורגל, טומן בחובו סוגיות משפטיות וכלכליות מורכבות. אחת המרכזיות שבהן היא סוגיית דמי ההשבחה, שנועדה לפצות את המועדונים על ההשקעה ארוכת השנים בפיתוח השחקן. במקביל, קיים מנגנון ההסגר, המאפשר לקטינים לעבור קבוצה גם ללא הסכמת מועדונם אך תוך עמידה בתנאים ברורים ולעתים גם מורכבים. 

מה הם דמי ההשבחה? 

דמי ההשבחה הם תשלום כספי שנועד לפצות את המועדון בו גדל שחקן צעיר, על ההשקעה המקצועית והמערכתית בו לאורך השנים. מדובר במנגנון המעוגן בתקנוני פיפ"א, בהתאחדות לכדורגל בישראל ובאיגודי ספורט נוספים, והוא מהווה ביטוי להכרה בחשיבות ההשקעה בטיפוח הדור הבא של הספורטאים. 

על פי תקנון הרישום של ההתאחדות לכדורגל בישראל, כל שחקן מגיל 15 ומעלה שמעוניין לעבור קבוצה, בין אם בישראל ובין אם לחו"ל, חייב לשלם או לדאוג לתשלום דמי השבחה למועדונו הקודם. חיוב זה תקף עד גיל 24, אולם גם שחקנים מעל גיל זה עשויים להיכלל תחת ההסדר, כפי שנפסק למשל במקרה של אסי רחמים, שעבר קבוצה לראשונה בגיל 33 והקבוצה המעבירה זכתה לפיצוי. 

 

עו"ד יובל שדמי. צילום: אריאל שרוסטר
עו"ד יובל שדמי. צילום: אריאל שרוסטר

 

 

גובה דמי ההשבחה עשוי להיקבע בהסכמה בין הצדדים, אך במקרים של מחלוקת פועלת מסגרת מיוחדת במוסד למעמד השחקן כדי לקבוע את גובה הפיצוי. 

 
המוסד למעמד השחקן - הכרעה בשאלת גובה הפיצוי

המוסד למעמד השחקן, מוסד שיפוטי פנימי של ההתאחדות לכדורגל בישראל, משמש כגוף מעין-שיפוטי שתפקידו להכריע בסכסוכים כלכליים בין קבוצות בנוגע לדמי ההשבחה. הרכב הוועד שדן בהליכים מקבל את החלטותיו, על בסיס טענות הצדדים, והכרעתו מחייבת, ללא אפשרות לערעור (אלא במקרים של חריגה מסמכות או פגיעה בכללי הצדק הטבעי).

החלטת המוסד קובעת את גובה הפיצוי ואף מאפשרת להתאחדות להעביר את כרטיס השחקן גם ללא הסכמת הקבוצה המעבירה, כדי למנוע שימוש לרעה בהליך ולמנוע עיכוב בהתקדמות מקצועית של שחקן.  

בעת ההכרעה נשקלים פרמטרים כמו גיל השחקן, מספר הופעותיו, מספר שנותיו במועדון, שיוכו לנבחרת, רקע מקצועי, הליגה אליה הוא עובר ועוד. כמו כן, קיימות טבלאות פיצוי מינימליות המספקות בסיס לחישוב ההשבחה. 

 מהו "הסגר קטין" ומה הן זכויות השחקן? 

כאשר מדובר בשחקנים קטינים, סוגיית המעבר בין קבוצות הופכת מורכבת עוד יותר. מצד אחד, המועדונים רואים בקטינים שהצמיחו חלק בלתי נפרד ממערך הקבוצה ומבקשים להבטיח את עתידם המקצועי. מצד שני, חוק הספורט קובע באופן ברור שאין לכפות על קטין להישאר בקבוצה בניגוד לרצונו או לרצון הוריו. לכן, נוצר מנגנון ייחודי בשם "הסגר קטין" - הליך שמאפשר להורה להגיש בקשה להעברת ילדו לקבוצה אחרת. 

הסדר זה מפורט בתקנון הרישום ומחולק לפי קבוצות גיל:

קטינים עד גיל 15: ניתן להגיש טופס הסגר במהלך אחת משתי מחציות העונה. לאחר סיום המחצית, עומדים לרשותו 30 ימים למציאת קבוצה חדשה. 

גילאי 15-17: ניתן להגיש הסגר במהלך הפגרה בלבד, כשהמעבר יתבצע רק בסיום העונה. בתקופה זו, הקבוצה יכולה לדרוש דמי השבחה לפי התקנון. 

מעל גיל 17: ניתן להיכנס להסגר רק בפגרה, תוך תנאי מחמיר של "המתנה" לעונה שלמה   עד למעבר לאגודת הספורט החדשה. הסנקציה נועדה לצמצם מעבר לא מידתי, אך עלולה לפגוע בקריירה של השחקן. 

במקרים חריגים, כאשר ההסגר פוגע משמעותית בשחקן, ניתן להגיש ערר לשופט לפי חוק הספורט, שיכול לקצר את תקופת ההסגר ולאפשר מעבר מיידי וזאת במקרים בהם המשך הפעילות במועדון הוא בלתי סביר או בלתי אפשרי, מסיבות שלא תלויות בשחקן, או שהמשך פעילותו כאמור עלול לגרום לשחקן נזק של ממש.

מסגרת משפטית רחבה 

נוסף על חוק הספורט, חלים על שחקנים קטינים גם חוקים נוספים כמו ''חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות" אשר קובע כי קטין רשאי לחתום על חוזה רק באישור הוריו. הדבר חשוב במיוחד בעת חתימת חוזה שחקן צעיר. חוק נוסף הוא ''חוק החוזים'' אשר מספק מסגרת לתביעות בגין הפרות חוזה או סיום חוזה מצד אחד הצדדים, גם בהקשר של חוזי ספורט. יש לציין כי גם ''תקנון הרישום של ההתאחדות'' מסדיר את נהלי המעבר, דמי ההשבחה, ההסגר ונהלי הדיון במוסד למעמד השחקן.

מדוע חשוב להתייעץ עם עורך דין בתחום הספורט? 

בשורה התחתונה, המעבר (והשחרור) של שחקנים צעירים בין מועדוני ספורט אינו עניין טכני בלבד, אלא מצריך הבנה עמוקה של מסגרת החוקים והתקנונים החלים, לרבות זכויות השחקן הקטין, סמכויות המוסד למעמד השחקן, הוראות תקנוני ההתאחדות/ האיגוד ודמי ההשבחה. בשל הרגישות והמורכבות של התחום, מומלץ לכל שחקן צעיר ומשפחתו להיוועץ בעורך דין הבקיא בתחום הספורט, כדי להבטיח מעבר תקין, תוך שמירה על זכויותיו וקידום עתידו המקצועי. 

משרד עורכי דין יובל שדמי מתמחה בדיני ספורט ומספק ליווי משפטי מקצועי לאגודות ספורט, ספורטאים, מאמנים ומייצגי שחקנים. המשרד מחזיק בניסיון רב ובידע מעמיק בייצוג וניהול הליכים משפטיים, לרבות בוררויות ספורט בישראל ובוררויות בינלאומיות. צרו קשר בטל': 054-5804000

יובל שדמי משרד עו"ד - דיני ספורט

יובל שדמי משרד עו"ד - דיני ספורט

עו"ד יובל שדמי הוא עו"ד בעל ניסיון של למעלה מ-10 שנים בתחום המשפט האזרחי והוא מתמחה במגוון רחב של תחומים אזרחיים (מסחריים ואחרים) והוא מעניק שירות משפטי, אישי איכותי ומקצועי לכל אחד מלקוחותיי. עו״ד שדמי בוגר תואר משפטים במסלול האקדמי המכללה למינהל ובעל תואר מנהל עסקים במרכז הבינתחומי בהרצליה. עו״ד שדמי מלווה את לקוחותיו בפני כל ערכאות המשפט האזרחיות והמנהליות וכן במסגרת הליכי בוררות וגישור.

דיני עבודה, קניין רוחני, מקרקעין ונדל"ן, ליווי שוטף של תאגידים, העברת זכויות דירה, הסכמי מכר, חוזי שכירות, רכישת דירה יד שניה, חוזי עבודה, פיצויי פיטורין, זכויות נשים, זכויות עובדים, לשון הרע ופרטיות, זכויות יוצרים, סימני מסחר, ירושות וצוואות

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
יובל שדמי משרד עו"ד - דיני ספורט

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה