משפטי– זאפ
משפטיגירושין ודיני משפחהבית דין רבניאיפה הכי כדאי להתגרש? בית הדין רבני VS בית המשפט לענייני משפחה

איפה הכי כדאי להתגרש? בית הדין רבני VS בית המשפט לענייני משפחה

בעולם הגירושין בישראל, אחת הסוגיות המורכבות ביותר היא "מרוץ הסמכויות" - המאבק על הערכאה המשפטית שתדון בתיק. עו"ד ראובן מלאך, מומחה בדיני משפחה, על השינויים האחרונים בתחום והשפעתם על זוגות בהליכי פרידה

16.04.25
תאריך עדכון: 16.04.25
5 דק'
איפה הכי כדאי להתגרש? בית הדין רבני VS בית המשפט לענייני משפחה

"פנייה לביהמ"ש לענייני משפחה שירתה טוב יותר את האינטרסים של האישה והילד שנזרקו מביתם ע"י הבעל האלים". אילוסטרציה: שאטרסטוק

במשך שנים ארוכות, מרוץ הסמכויות היה אחד המאפיינים הבעייתיים ביותר במערכת המשפט הישראלית בענייני משפחה", פותח ואומר עו"ד ראובן מלאך, מומחה בדיני משפחה. "המצב שבו הערכאה שאליה פונים ראשונה קונה סמכות לדון בעניינים הנלווים לגירושין יצר תמריץ שלילי להגשת תביעות מהירות, לעתים ללא הכנה מספקת".

החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה

בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בחוק, ששינה את כללי המשחק. "החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה שנכנס לתוקף שינה את התמונה", מסביר מלאך. "כיום, לפני הגשת כל תביעה בענייני משפחה, יש להגיש תחילה בקשה ליישוב סכסוך. רק לאחר תקופה של נסיון גישור, אם לא הגיעו להסכמה, ניתן להגיש תביעות".

 

עו"ד ראובן מלאך, מומחה בדיני משפחה
עו"ד ראובן מלאך, מומחה בדיני משפחה. צילום: עמית עזריאל

 

שינוי זה ביטל במידה רבה את "מרוץ הסמכויות" המסורתי, כיוון שכעת לשני הצדדים יש אותה נקודת פתיחה. "בתקופת הגישור, שנמשכת כחודש וחצי, הזוג משתתף בפגישות עם אנשי מקצוע שמנסים לעזור להם להגיע להסכמות ללא צורך במאבק משפטי. רק אם הליך זה לא מצליח, נפתחת תקופה קצרה של שבועיים להגשת תביעות", מסביר עו"ד מלאך.

ההבדל בין בית הדין הרבני לביהמ"ש לענייני משפחה

למרות השינוי, עדיין חשוב לבחור את הערכאה המתאימה לכל מקרה. "ההבדל העיקרי בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה הוא בגישות השונות לנושאים כמו חלוקת רכוש, מזונות ילדים ומשמורת", מסביר עו"ד מלאך.

לדבריו, "בית הדין הרבני פועל על פי ההלכה היהודית, שלעתים נותנת יתרון מסוים לגברים בנושאים מסוימים. לעומת זאת, בית המשפט לענייני משפחה פועל על פי עקרונות של שוויון מגדרי ושם את טובת הילד במרכז השיקולים".

עם זאת אומר עו"ד מלאך, "לפעמים דווקא בית הדין הרבני עשוי להיות המקום הנכון. למשל, במקרים שבהם בן הזוג מסרב לתת גט, לבית הדין יש כלים חזקים כמו מניעת יציאה מהארץ, הגבלת חשבונות בנק, שלילת רישיון נהיגה ואפילו מאסר. כלים אלה יכולים להיות חיוניים במקרים קשים. בנוסף, לפעמים בית הדין הרבני מהיר יותר בקבלת החלטות דחופות".

עו"ד מלאך מדגיש: "חשוב להבין שרק בית הדין הרבני יכול לאשר גירושין של יהודים בישראל, אבל הדיון בנושאים כמו רכוש, מזונות ומשמורת ילדים יכול להתקיים גם בבית המשפט לענייני משפחה".

מקרה לדוגמה: חשיבות בחירת הערכאה המשפטית 

עו"ד מלאך משתף בסיפור מרגש מתיק שטיפל בו לאחרונה: "ייצגתי אישה צעירה, אם לתינוק בן שנתיים, שחייה הפכו לסיוט. בעלה, שהיה אדם אלים ושתלטן, התעלל בה פיזית ונפשית במשך תקופה ארוכה. השיא הגיע כאשר הוא פשוט גירש אותה מהבית, ממש דחף אותה כשתינוקם על ידיה בלילה חורפי וללא שום התחשבות בה או בתינוק". 

האישה, מחוסרת אפשרויות, עברה להתגורר עם אמה בעיר אחרת, הרחק מסביבת המגורים המשותפת. "במקרה הזה, הבנו שפנייה לבית המשפט לענייני משפחה תשרת טוב יותר את האינטרסים של האישה והילד. הגשנו בקשה דחופה לקביעת משמורת זמנית אצל האם, תוך הדגשת מצבה הנפשי השברירי והצורך להרחיקה מסביבת ההתעללות. 

"בית המשפט, ששם את טובת הילד במרכז, אישר את בקשתי ואפשר לאישה להמשיך להתגורר עם אמה, רחוק מהבעל האלים, למשך תקופה ממושכת (באותה תקופה נמשכים ההליכים המשפטיים), עד שהצליחה להשתקם ולבנות את חייה מחדש במקום מושבה החדש, סמוך לאימה, המרוחק מאזור מגורי הצדדים ולמעשה במחוז אחר".

לדברי עו"ד מלאך, "מקרה זה ממחיש כיצד הבחירה בערכאה המתאימה יכולה לשנות לחלוטין את התוצאה. אילו היינו פונים לבית הדין הרבני, ייתכן שהתוצאה היתה שונה לחלוטין, שכן בית הדין לעתים מדגיש יותר את שלמות המשפחה ופחות את הצורך בהגנה מיידית במקרים של התעללות".

עו"ד מלאך מוסיף: "גם במקרים בהם אחד מבני הזוג בגד, אני ממליץ בדרך כלל לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. בית הדין הרבני, שפועל על פי דיני ההלכה, מתייחס לבגידה בחומרה רבה ועלול להטיל עונשים משמעותיים על האישה בענייני רכוש ומשמורת ילדים. בית המשפט לענייני משפחה, לעומת זאת, מסתכל על הנושא בעיניים מודרניות יותר, ושם דגש על טובת הילדים ועל חלוקה הוגנת של הרכוש, גם אם אחד מבני הזוג בגד".

לדבריו, "בעקבות השינוי בחקיקה, המוקד עבר מהמירוץ להגשת תביעה ראשונה אל חשיבות התכנון המשפטי המעמיק והבניית אסטרטגיה מותאמת אישית. הליך הגישור המקדים מעניק לבני הזוג הזדמנות לשקול בכובד ראש את האפשרויות העומדות בפניהם לפני נקיטת צעדים משפטיים.

"בחירת המקום לניהול ההליך יכולה להשפיע גם על העלויות ומשך הזמן", מוסיף עו"ד מלאך. "מנסיוני, בית הדין הרבני לפעמים מקיים דיונים רבים בזמן קצר, מה שעשוי לקצר את משך ההליך אך גם להגדיל את ההוצאות המיידיות. בית המשפט לענייני משפחה נוטה לקבוע דיונים במרווחי זמן גדולים יותר, מה שעשוי להאריך את ההליך אך לפרוס את ההוצאות על פני זמן".

עו"ד מלאך ממליץ לנסות להגיע להסכמות בהליך הגישור, כי הסכם שמושג בהסכמה תמיד עדיף על החלטה שיפוטית שמתקבלת לאחר מאבק ארוך, מתיש ויקר. "אם אי אפשר להגיע להסכמות, יש לבחור את הערכאה המתאימה לפי הנסיבות של כל מקרה.
"חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה בדיני משפחה לפני כל החלטה", מסכם עו"ד מלאך, "כי בחירה נכונה של הערכאה המשפטית יכולה להשפיע בצורה משמעותית על התוצאות של ההליך ולקבוע את העתיד של כל המעורבים, במיוחד הילדים".

עו"ד ונוטריון ראובן מלאך

עו"ד ונוטריון ראובן מלאך

משרד עורכי דין ראובן מלאך - ייצוג משפטי מקצועי ואישי

אימוץ ילדים, פונדקאות, נוטריון, מקרקעין ונדל"ן, פלילי, דיני משפחה וגירושין, תעבורה, צוואה נוטריונית, תצהיר נוטריוני, ייפוי כוח, תרגום נוטריוני, הסכמי מכר, חוזי שכירות, רכישת דירה יד שניה, עבירות רכוש, מחיקת רישום פלילי, עבירות סמים, ייצוג קטינים, עבירות אלימות, עבירות מין, חקירה ומעצר, הסכמי שהות, ייפוי כח מתמשך, ייפוי כח, הסכמי חלוקת עזבון, מזונות, הסדרי ראייה, אבהות, חטיפת ילדים, הסכמי ממון, ירושות וצוואות, אפוטרופסות, אלימות במשפחה, נישואים אזרחיים, ידועים בציבור, חלוקת רכוש, בית דין רבני, גירושין, ביטול פסילות מנהליות, נהיגה ללא רשיון, שלילת רשיון, עבירות תנועה, דו"חות תנועה, מהירות מופרזת, נהיגה בשכרות

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
עו"ד ונוטריון ראובן מלאך

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה