עבירות נוער הן עבירות שמבוצעות על ידי קטינים שטרם מלאו להם 18 שנה, להבדיל מאלו שמבוצעות על ידי בגירים, שגילם מעל 18. החוק מתייחס באופן שונה לשני סוגי העבריינות הללו.
כאשר מדובר בעבירות נוער, הגישה המערכתית היא בעיקרה חינוכית-שיקומית ומטרתה לנסות להוציא את הצעיר ממעגל העבריינות. זאת, בשונה מגישה ענישתית המקובלת בקרב בגירים.
רוצים לשאול שאלה? היכנסו לפורום עבריינות נוער
בני הנוער זוכים ליחס סלחני יותר מצד הגורמים המטפלים. חשוב לסייג ולומר שלקטינים המואשמים בעבירות קשות כמו אלימות, רצח או אונס, יפתח תיק פלילי והם ישפטו בבית משפט לנוער, ושם יופנו לגורמים המוסמכים לטיפול בנוער עובר חוק.
במקרה של בני נוער המואשמים בעבירות קלות יחסית, הנטייה היא שלא לפתוח תיק פלילי שיכתים את עתידם, אלא לנסות להפנותם למסגרות שיקומיות. לאחר סיום הליך טיפולי מוצלח באמצעות שרות מבחן לנוער וקבלת חוות דעת חיובית בעניינם, יופנו הנערים למסגרות המשך, כמו גיוס לצבא. שיתוף פעולה של הנער/ה עם שירותי המבחן לנוער, הודאה באשמה והבעת חרטה מהווים חלק חשוב מתהליך השיקום וחיוניים להמשך תהליך החזרה לפעילות נורמטיבית.
אחריות ההורים
מומחים חברתיים נוטים לתלות את המעורבות ההולכת וגדלה של נוער בעבריינות, לפחות בחלקה, באובדן הסמכות ההורית. הערכות אלה מקבלות חיזוק מנתוני הלשכה לסטטיסטיקה המראים כי שיעור בעלי תיק פלילי בקרב בני 18-12 , ממשפחות שבהן אחד ההורים נעדר, עומד על 29.7 בעלי תיקים לאלף בני נוער, לעומת 10.8 בקרב בני נוער ממשפחות שבהן ההורים נשואים.
כאשר נער או נערה מסתבכים עם החוק, הם זקוקים יותר מתמיד להוריהם. הפנייה לעורך דין מומחה בפלילים ראוי שתעשה כבר בשלבים הראשונים, בהם ניתן לפעמים לנקוט במהלכים אשר עשויים להניב תוצאות רצויות. לעיתים אפשר לסגור את התיק המתנהל בטרם הגשת כתב אישום, או לאחר מכן - בתהליך ארוך, תוך שיתוף פעולה עם רשויות המבחן.
התפקיד ההורי אינו פשוט. כאשר הילד מסתבך עם החוק התגובה הטבעית היא הכחשה, העלולה לעיתים לפגוע בסיכויי ההגנה על הילד/ הנער. פנייה לעו"ד בזמן ונקיטת גישה סמכותית עשויות ברוב המקרים לחולל שינוי משמעותי ולהגן על הנער הניצב בפני סיטואציה לא פשוטה. ברוב המקרים מתירה המשטרה להורים להיות נוכחים בחדר החקירות, בתנאי שהם אינם מפריעים למהלך החקירה.
גם הורים לקטינים נפגעי עבירות, ראוי שיפנו לקבלת יעוץ משפטי וטיפולי. חוק נפגעי עבירה מאפשר כיום לקורבנות לעיין בחומר החקירה, לדעת על המתרחש, ובהתאם להגיב בזמן אמת.
מעורבות ההורים ברשתות החברתיות בהן פעילים בני נוער חיונית גם היא. הרשתות החברתיות עשויות לתרום לעבריינות הנוער דרך חרמות, ניצול והשפלה. יתרה מכך, רשתות אלה מאפשרות למבוגרים או לנערים אחרים לאתר קורבנות מיניים פוטנציאליים ולהפיץ סמים ברשת.
* עו"ד ניצה כהן בעלת משרד עורכי דין.
* דוא"ל: nitsa10@gmail.com