בתחילת חודש יולי 2012 פורסם הדו"ח הסופי של הוועדה לשיפור ולייעול הליכי האכיפה והגבייה בישראל, בראשותו של השופט עודד מאור.
מטרת הוועדה היתה לבדוק כיצד ניתן לייעד את הליכי הגבייה כפי שהם מתנהלים כיום בלשכות ההוצאה לפועל, נוכח עומס התיקים הרב הקיים בלשכות ואחוזי הגבייה הנמוכים יחסית בהליכי ההוצאה לפועל. כל זאת, מתוך ראיה עקרונית לפיה מוסד ההכרזה על חייבים מוגבלים במתכונתו הנוכחית אינו רצוי, ומביא להנצחה של חובות במקום לגבייתם וסגירת התיקים.
רוצים לשאול שאלה? היכנסו לפורום הוצאה לפועל
מסלול ירוק ומסלול אדום
בין מסקנותיה הבולטות של הוועדה ניתן למנות את ההמלצה לפתוח שני מסלולי אכיפה בלשכות ההוצאה לפועל: "המסלול הירוק" ו"המסלול האדום". במסלול הירוק ייכללו כל החייבים שייפתח נגדם תיק הוצאה לפועל. תנאי להיכלל במסלול זה הוא שיתוף פעולה עם מערכת האכיפה.
חייבים שישתפו פעולה יקבלו סיוע והדרכות, וכמו כן זכויותיהם יישמרו כדי לצמצם את הפגיעה בזכויות הקניין שלהם, כך שמחד תבוצע גביה בהתאם ליכולת החייב ומצד שני לא ייפגעו זכויותיו והוא יוכל להמשיך ולעמוד בהתחייבויותיו. חייבים שלא ישתפו פעולה עם הליכי הגביה יועברו למסלול האדום, אשר מאפשר הטלת סנקציות שונות עליהם, ובין היתר פרסום שמם ב"מרשם חייבים משתמטים", וכמו כן יינקטו נגדם הליכי גביה קשים יותר.
לשאלות בנושא היכנסו לפורום פשיטת רגל
פישוט הליכי פשיטת רגל
כמו כן, הוועדה ממליצה לפשט את הליכי פשיטת הרגל, באופן שמוצע לבצע הפרדה בין חובות בהיקפים קטנים (פחות ממיליון ₪) לחובות גדולים. מוצע להפריד את הליכי פשיטת הרגל כך שהליכי פשיטת רגל בחובות בהיקפים קטנים כאמור יתנהלו בלשכות ההוצאה לפועל, וחובות בהיקפים גדולים של מעל למיליון ש"ח ימשיכו להתנהל בבית המשפט המחוזי, כפי שהיה עד כה.
בנוסף, המליצה הוועדה על ביצוע תהליך של "הסדר תיקים", שבמסגרתו יתאפשר למי שיכול לשלם חלק ניכר מחובותיו, גם אם לא מלוא החוב, לשלם סכום זה במסגרת הסדר התיקים כאמור.
שינויים בתקנות ובנהלי העבודה
יצוין, כי במסגרת המלצות הביניים של הוועדה, שקדמו להגשת הדו"ח הסופי העומד בבסיס סקירה זו, בוצעו שינויים רבים בתקנות ובנהלי העבודה של מערכת האכיפה והגבייה. כך למשל, הותקנו תקנות ההוצאה לפועל (גניזת תיקים וביעורם) (הוראת שעה), תש"ע – 2010 שבהן מוסדרת האפשרות לסגור תיקים בהם לא מתנהלת פעילות זמן רב.
כמו כן, כחלק מיישום המלצות הביניים, התקיימו "מבצעי גבייה" לחברות שונות בשיתוף עם מערכת האכיפה והגבייה, שהצליחו להביא להסדרים וסגירת תיקים בהיקפים גדולים.
אין ספק שיישום ההמלצות המובאות בדו"ח יביא למהפך בתהליכי הגבייה של חובות בישראל, ויאפשר לנושים לקבל את כספם ביעילות טובה יותר, תוך שמירה על כבוד החייבים המעוניינים לסלק חובם בתום לב.
פורסם: דו"ח הוועדה לשיפור וייעול הליכי הגביה
יישום ההמלצות המובאות בדו"ח עשוי להביא למהפך בתהליך גביית החובות בישראל
06.08.12
תאריך עדכון: 06.08.12
3 דק'

רוצים להתייעץ עם עורך דין?
מאמרים נוספים

פיטורים בגלל מילואים: 41% מחיילי המילואים איבדו את עבודתם במהלך המלחמה - מה אומר החוק?
מלחמת שבעה באוקטובר הביאה לגיוס מסיבי של מילואימניקים, שעזבו הכל כדי להיכנס מתחת לאלונקה. אך הנתונים מדאיגים: מעל 40% מחיילי המילואים איבדו את מקום עבודתם במהלך השירות. מה הן הזכויות שלהם והאם החוק מגן עליהם מפני פיטורים?
מאת:ליהי גיאת - מערכת זאפ משפטי
01.04.2519 דק'

צו מניעה למניעת פיטורי בכירים שלא כדין: מתי וכיצד ניתן להפעיל את הסעד המשפטי?
כאשר מעסיק מחליט לפטר מנהל בכיר בניגוד לחוק, מדובר בפעולה שעלולה לגרום לנזק אישי ומקצועי משמעותי. צו מניעה זמני הוא הכלי המשפטי המאפשר לעובד למנוע את הפיטורים עד לבירור העניין בבית הדין
30.03.254 דק'

חוב מזונות בהוצאה לפועל: הגבלות, סנקציות והדרכים להתמודד
חוב מזונות הוא מהחובות הקשוחים ביותר בהוצאה לפועל ויכול להוביל לסנקציות חמורות כמו עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות על חשבון הבנק ואפילו מאסר. אילו צעדים ניתן לנקוט כדי להתמודד ביעילות עם חוב מזונות ולהימנע מההשלכות הקשות
16.03.254 דק'