אם כבר החלטתם להתגרש אז עדיף לעשות זאת במינימום מלחמות ומקסימום הידברות. אחרי הכל, אם יש לכם ילדים משותפים, יש בפניכם עוד אי אלו שנים בהן רצוי ועדיף שתצליחו לקיים שיתוף פעולה ודיאלוג ענייני ברמה סבירה גם לטובתכם וגם לטובת הילדים, שהם תמיד מה שיחבר ביניכם ותמיד חשובים באמת ובתמים עבור שניכם.
על מנת לקצר תהליכים ולתת קצת רקע, מצורפת רשימה של נושאים שיהיה צורך לדון בהם ולהגיע להבנות וגם כמה טיפים לקראת המסע שלפניכם.
רוצים לשאול שאלה? היכנסו עכשיו לפורום גירושין ללא תביעות
למציאת עורכי דין גירושין באתר משפטי
לא תמיד זה אפשרי לקיים הידברות של ממש עוד לפני תהליך הגישור עצמו. לפעמים הכל פשוט טעון מידי בשלב זה, אבל אם זה אפשרי, שווה לנסות ולדבר על נושאים אלו עוד לפני המפגש הראשון, כדי לחסוך זמן וכסף וכדי שהגישור יתמקד באופן יעיל בנקודות המחלוקת.
בכל מקרה, אם אתם כבר מנסים לדבר לפני פגישת הגישור הראשונה, מומלץ שתקבלו החלטה משותפת, כי אם יש נושא שאתם לא בטוחים לגביו או לא מסכימים לגביו, הוא יסומן בכוכבית וישאר לדיון במפגש הגישור, שם אפשר לחפש פתרונות יחד באופן מודרך ומבוקר.
נסו להעלות את נקודות ההסכמה ביניכם בנושאים השונים על הכתב באופן תמציתי וברור, זה יחסוך לכולם זמן וכסף בהמשך.
תמיד אפשרי שבמקרה הספציפי שלכם יש נושאים נוספים ששווים דיבור, ואם יש כאלו הרגישו חופשי להוסיף אותם לרשימה.
1) החזקת הילדים והסדרי הראיה
הסדרי הראיה בשגרה:
לפעמים בשלב הראשון קשה לדמיין שזה הסידור שימשך ביניכם עוד שנים רבות. לפעמים בעיקר לאמהות עם ילדים קטנים קשה בכלל לראות עצמן במנותק מהילדים, ומאידך לרוב האבות הלבד הזה עם הילדים די מפחיד. זכרו שדרך ארוכה לפניכם, ושימו לכך לב שאם המשמורת מחולקת באופן לא שוויוני, דאגו לכך שלמשמורן העיקרי יהיו פרקי זמן מסוימים שיאפשרו לו/ לה להחליף כוחות ולהתאוורר. זה חשוב ודרוש לאורך זמן ובסופו של דבר יאפשר הורות טובה יותר לילדכם.
וידאו: עו"ד הדרה מטר על חשיבות תהליך גישור בעת פרידה
שימו לב גם לילדים, בימי ההחלפה המעברים בין ההורים לא פעם לא קלים לילדים, אז אל תמשכו את שעות ההחזרה מאוחר מידי לתוך הערב, שכן הילדים זקוקים לזמן הסתגלות במעבר. אל תתנו להם (בעיקר לקטנים) להגיע אל סף העייפות והרעב בלב ליבו של המעבר.
זכרו שההסכם שומר עבורכם על כללי המסגרת, אך ככל שתטיבו לגלות גמישות לצרכי הילדים ולנסיבות המשתנות ותהיו קשובים לצרכיהם לאורך הדרך, כן ייטב.
דבר חשוב נוסף: יציבות !הגמישות הזו לא אמורה לשנות את המסגרת כל שני וחמישי, שכן משהו מוכר וקבוע הוא חלק מראיית טובתו של הילד.
בכל מקרה, ישנם כמה נושאים שראוי להתייחס אליהם בהקשר זה:
בימים בהם מתבצעת החלפה- מי אחראי לאיסוף ולהחזרה של הילדים?
חגים וחופשות בית ספר - איך מתחלקים?
מה הסידור בימים בהם יש חופשות בית ספר אך לא מהעבודה ?
מה קורה במקרה שאחד מההורים רוצה לצאת לחופש בחו"ל עם הילדים ?
מה יהיה המרחק המקסימאלי שיפריד בין מקומות מגוריכם, ומה קורה אם מישהו מכם רוצה לעבור לגור רחוק יותר? איך החלטה כזו תשפיע על הסדרי הראיה והמזונות?
האם יש צורך בהסדרי ראיה זמניים עד שהעניינים הטכניים של הפרידה יוסדרו ויכנסו למסלול?
ממתי נכנסים הסדרי הראיה לתוקף (עזיבת הדירה של אחד מכם? חתימה על ההסכם? אישור ההסכם על ידי בית המשפט?)
2) נושאים נוספים הקשורים לילדים
ימי הולדת ואירועים משפחתיים וחברתיים (בית ספר / תנועת נוער וכו') : באחריות מי מההורים ימי ההולדת? האם נחגגים בנפרד או במשותף? איך מעדכנים אחד את השני ומי בא לאיזה אירוע ?
בר/ובת מצוות / חתונות - נושאים כספיים והמעורבות באירוע. איך מחליטים ואיך מתחלקים ?
הוצאות מיוחדות: בריאות, חוגים, קייטנות, שעורים פרטיים, מסגרות חינוך אלטרנטיביות וכד' - איך מתקבלות החלטות, מה עושים אם לא מצליחים להגיע להסכמה?
מה מסכימים לגבי חינוך הילדים ואורח חייהם (דתי / חילוני / מסורתי)?
ומה לגבי תכניות חסכון לילדים ולימודים אחרי צבא?
נושא לא פשוט הוא הכנסת בן / בת זוג חדש/ה לחיי אחד מכם - איך מתנהלים מול הילדים: מתי משתפים את הילדים ועד כמה / מתי מכניסים מישהו חדש הביתה. לאו דווקא למגורי קבע אלא מתי קשר הופך לכזה המצדיק להפגיש את הילדים עם אדם חדש בחייהם ועד כמה לשתף את הילדים בשלבים השונים...?
3) מזונות ומדור
ישנם תשלומי מינימום מקובלים למזונות ומדור, אך כמובן כל מקרה נדון לפי הנסיבות, אורח החיים לפני הגירושין ויכולתכם הכלכליות. ללא קשר לסכומים שתחליטו ביניכם יש להתייחס לנושאים הבאים:
למה צמודים תשלומי המזונות והמדור ומה תדירות העדכון של הסכום?
מועד תשלום - מה קורה אם לא מועבר כסף במועד שהוסכם עליו? איזה ריביות והצמדות יחולו ומה נחשב לפיגור המצדיק חיוב בריבית והצמדה?
למי שייכים כספים אחרים שאפשר שיתקבלו כמו קצבאות ילדים מביטוח לאומי או מענקים אחרים אם יהיו?
מי נושא בעלויות של ההוצאות המיוחדות? מתי משלמים ומה קורה אם לא משלמים בזמן?
מה קורה עם דירת המגורים המשותפת? מי נושא בהוצאות השוטפות (תיקונים בשוטף, חשבונות, ארנונה ועד בית וכו')? אם אין דירה משותפת מה תהיה ההשתתפות במדור?
ממתי נכנסים הסדרי המזונות והמדור לתוקף (גמר הפרדת הרכוש וחלוקתו / סגירת החובות המשותפים? מייד או במועד עזיבת הדירה של אחד מכם? ואולי במועד החתימה על ההסכם? האם במועד אישור ההסכם על ידי בית המשפט? או בכל מועד אחר שתבחרו)
4) נושאים כספיים, רכוש וחובות
רצוי שתכינו רשימה מסודרת של כל הרכוש שיש לכם ושוויו המשוער או אם יש קושי לקבוע שווי, כדאי לדון במנגנון מוסכם כיצד ייקבע השווי (חשבון בנק, תכניות חסכון, רכב, עסק משפחתי, נכסי נדל"ן, ניירות ערך, זכויות סוציאליות וכד')- מי מקבל מה?
כמו-כן כדאי להכין רשימה מסודרת של כל החובות שלכם ומה גובהם (לבנקים, משכנתא, הלוואות, תשלומים גדולים שטרם נפרעו וכו') - מי אחראי על מה?
איך מתייחסים לזכויות הסוציאליות של כל אחד מכם ממקום עבודתו, למי שייכות ואיך מאזנים במידת הצורך?
5) מזונות האישה וסכום כתובתה
האם מוותרים במסגרת ההסכם הכללי או מטפלים בנפרד וקובעים סכום?
6) המטלטלין (כנראה בעיקר הרכוש שיש לכם בדירת המגורים)
כמאמר הגשש החיוור: מי לוקח את החוט המאריך? האם יש דברים בעלי ערך סנטימנטאלי החשובים למי מכם ?
7) שונות
מה קורה אם יתברר בעתיד שמישהו מכם הסתיר נכסים?
איך פותרים מחלוקות עתידיות? (פניה לגישור לפני כל מהלך אחר?)
לסיכום - הסדרת הנושאים הללו מראש עשויה למנוע מפח נפש גדול ולחסוך בזמן והוצאות.
* עו"ד יונתן זלינגר, mazkirut@gishoor.co.il