משפטי– זאפ
משפטיחוקיםנובמבר סייל – למה חשוב להכיר את חוק הגנת הצרכן?

נובמבר סייל – למה חשוב להכיר את חוק הגנת הצרכן?

חודש נובמבר הוא חודש הקניות הישראלי והבינלאומי. בחודש זה צפויים כמה ימי מכירות ומבצעים משמעותיים. אם גם אתם מחכים כבר לנובמבר סייל, כדאי שתדעו מה הזכויות שלכם, שנייה לפני שאתם מסתערים על החנויות או על ההזמנות באינטרנט. אז מהו החוק לגבי דמי ביטול ולמה כדאי להכיר את חוק הגנת הצרכן? הכל בכתבה שלפניכם.

מאת: ליהי גיאת
07.11.22
תאריך עדכון: 04.11.24
8 דק'
נובמבר סייל – למה חשוב להכיר את חוק הגנת הצרכן?

עיקרי הכתבה:

האם הרכישה בנובמבר סייל 2024 מוגנת על ידי חוק הגנת הצרכן? אם אתם חושבים שפריט שנרכש במבצע לא ניתן להחזרה - אתם טועים. חוק הגנת הצרכן מגן עליכם גם במקרה של סייל.

האם עדיף לרכוש בישראל או להזמין מוצרים מחו"ל בזמן November Sale? זה תלוי באטרקטיביות המחיר ובזמינות של היצרן/ אתר לשלוח לכם אותו. הביאו בחשבון גם את מחיר המשלוח ואת העובדה שמעל סכום מסוים צריך לשלם מכס.

מה קורה כשמקבלים מוצר פגום או כשיש עיכוב באספקה? רכישה בישראל מגנה עליכם כמעט בכל מקרה של שיבוש באספקת המוצר או בקבלת מוצר פגום. אם עבר מועד האספקה, אתם רשאים לבצע ביטול עסקה, ואם המוצר הגיע אליכם פגום, אתם רשאים לדרוש החלפת מוצר או זיכוי.

_________________________________________________________

חודש הקניות מוצא אותנו גם השנה בתקופה מאתגרת של מלחמה. הרכישה מחברות ישראליות מקבלת משנה חשיבות ויכולה לסייע לעסקים הישראליים המתקשים מצד אחד ולהעניק הזדמנויות לרכישות משתלמות במיוחד, עם "אבא ואמא" כחול לבן. לצד חברות ישראליות רבות שיציעו הנחות משמעותיות על מוצריהן הן בחנויות והן באתרים, קיימים גם לא מעט אתרי מרקט פלייס המאגדים מגוון אפשרויות ומוצרים תחת קורת גג דיגיטלית אחת. באתר zap.co.il, תוכלו גם להשוות מחירים בין המוכרים השונים וגם לרכוש ישירות דרך האתר מגוון עצום של מוצרים - החל ממוצרי חשמל ואלקטרוניקה, דרך ריהוט וציוד לבית, ועד ביגוד והנעלה - הכל בסל דיגיטלי אחד. היכולת לרכז את כל הקניות במקום אחד, תוך השוואת מחירים והנחות נוספות בתקופת הסיילים, יחד עם התמיכה בעסקים כחול-לבן וההגנה המקיפה שמעניק חוק הגנת הצרכן הישראלי, הופכת את הרכישה מאתרים מקומיים לאטרקטיבית במיוחד בתקופה זו.

מה מצפה לנו באירועי נובמבר סייל 2024?

שופינג IL ביוזמת GOOGLE מגיע בין התאריכים 6-7 לנובמבר, החל מתחילת יום רביעי בתאריך 06.11.2024 בשעה 00:00 ועד סוף יום חמישי 07.11.2024 בשעה 23:59. בימים אלו, ישתתפו מאות חנויות מרחבי הארץ ויעניקו לכם הנחות מיוחדות באתרי האון ליין בלבד. בימים אלו ימכרו בהנחות בגדי נשים, בגדי גברים, בגדי ילדים, עיצוב הבית, טיפוח וביוטי, תיירות ועוד. כך למשל תוכלו למצוא במבצעים את רשת פתאל שמציעים בימים אלו 20% הנחה ברשת, רשתות סטאי, הרברט סמואל ואורכידאה שמציעות גם הן 20%, רשת אינטימה מציעה 30%, חברת דקטלון עם 45% ועוד שלל מבצעים.

מאסטר קארד דיי מתקיים בכל חודש בתאריך ה-10 לחודש. בעלי מחזיקי כרטיס אשראי מאסטר קארד יוכלו להנות משלל מבצעים בשלל מקומות עם הנחות משתנות. התאריך אגב לא אקראי, זה התאריך הנפוץ ביותר בו יורד החיוב בכרטיס האשראי.

יום הרווקים הסיני יתקיים בתאריך 11.11 באתר עלי - אקספרס, שם ימכרו בהנחות ענק בכל האתר את המוצרים של המוכרים. חשוב לדעת, גובה ההנחות ישתלם בעיקר ברכישות גבוהות של מאות שקלים. במוצרים קטנים ההנחות יכולות להיות במקרה הטוב בשקלים בודדים, במקרה הרע בעשרות אגורות. ולכן, אם ישנו מוצר שאתם חושקים בו והוא לא עולה המון, עדיף לרכוש אותו כעת, שכן ב-11.11 יהיה עומס של מוצרים הנשלחים מחו"ל ויגרמו לעיכובים, במיוחד לאור המצב הביטחוני. בנוסף, אל תשכחו כי מעל כל הזמנה שהיא מעל 75$, תשלמו מכס.

 

בלאק פריידי יחול השנה בתאריך 29.11 שזהו יום שישי, כשם המבצע, ורגע לפני חג המולד כאשר לטובת החג נערמים המבצעים. בשונה מהשופינג IL, המבצע הזה הוא בינלאומי כאשר בשנים האחרונות החלו העסקים בישראל להצטרף לשלל המבצעים. עם זאת להבדיל, ישנם מחירי רצפה בחו"ל. כך שאם בדיוק תהיו בחו"ל, בעיקר בארה"ב, תוכלו להנות ממחירים שווים מאוד, אבל אם לא, יש לא מעט אתרים בחו"ל שמוכרים בהנחות גבוהות ויפות כך שגם אם תצטרכו לשלם דמי משלוח, לעיתים הם עדיין יהיו יותר זולים מאשר המחירים בארץ.

אין ספק ששלל המבצעים וההנחות יכול להוריד אותנו מהפסים, לגרום לנו לרוץ ללא שליטה לקניון, להעמיס מה שצריך (ומה שלא צריך) ורק בבית, מול הצגת מחיר מלאה, לשאול את עצמנו מה קרה פה. גם אנשים שלא נוטים לרכוש באופן אימפולסיבי, כאלה שמגדירים את עצמם מאופקים ומחושבים, יכולים למצוא את עצמם בהתקף שופינג כביכול מוצדק עקב המחירים הנמוכים יותר

נובמבר סייל וזכויות הצרכן

קלישאה צרכנית גורסת כי "מה שנרכש במבצע, אין עליו החזר". האם אי פעם מישהו טרח לבדוק אם זה נכון? האם גם אתם פשוט מקבלים עליכם את הדין ותורמים/ זורקים/ הופכים לסמרטוט את המוצר שרכשתם, לאחר שהבנתם שזה לא מה שקיוויתם לקבל? אם אתם נוהגים כך - חבל, כי חוק הגנת הצרכן מגן עליכם כל השנה, גם בנובמבר סייל וגם במבצעים שהחנות יוזמת באופן עצמאי.

חוק הגנת הצרכן - ביטול עסקה

אם רכשתם מוצר ואתם לא מעוניינים בו, אתם יכולים להחזיר אותו ולקבל החזר כספי בתוך 48 שעות, בתנאי שאתם עומדים בתנאים הבאים: לא עברו יומיים מתאריך הרכישה, המוצר במצב תקין, והמחיר ששילמתם היה מעל 50 שקל. חלק מהחנויות דורשות לראות את תג המחיר מחובר עדיין למוצר, כלומר בעצם דורשות לוודא שלא היה שימוש למוצר. לא תמיד מדובר בשימוש "אמיתי". למשל, אם רכשתם מוצר חשמלי וחיברתם אותו כבר לחשמל, זה עלול להיות בעל משמעות של "משומש" עבור חלק מהחנויות וגם אם לא השתמשתם בו כלל.

חשוב לציין שאתם לא צריכים "תירוץ" כדי להחזיר מוצר לחנות, ואתם גם לא חייבים לחפש פגם בכוח. התחרטתם? זכותכם!

חוק הגנת הצרכן - החזר כספי

אם הזמנתם מוצר והוא הגיע פגום, או שרכשתם בחנות אך גיליתם את הפגם רק בבית, החנות מחויבת להציע לכם מוצר זהה, או מוצר אחר באותו סכום. כמובן, אם תגיעו לחנות לאחר פרק זמן ארוך עם מוצר משומש או שבור, זה ייראה קצת מוזר וחוק הגנת הצרכן לא יעמוד לרשותכם. לכן, אם אתם מזהים בעיה כלשהי במוצר שרכשתם, מהרו להחליף אותו. אם קיבלתם אותו באמצעות הזמנה אינטרנטית, מהרו לבדוק מה הם תנאי ההחזר או הפיצוי במקרה כזה.

נובמבר סייל – משלוחים

בנושא משלוחים, לכל אתר יש פרוטוקול החזרות וזיכוי שונים. בחלק מהאתרים מדובר בתהליך פשוט, אך יש גם אתרים שהליך הזיכוי או החלפת המוצר אצלם הוא כה מסובך, שרובנו כבר מוותרים. חשוב לציין שגם בתקופת סיילים אתם מוגנים על ידי חוק הגנת הצרכן, בדיוק כמו בימים רגילים, אבל זה כמובן תקף רק לאתרי מסחר ישראליים.

נובמבר סייל – למה חשוב להכיר את חוק הגנת הצרכן?(1)

חוק הגנת הצרכן - 14 יום לביטול עסקה

בישראל החוק קובע שאם רכשתם מוצר כלשהו, בין אם זה היה במבצע ובין אם לא, אתם רשאים לקבל עליו החזר כספי (ביומיים שלאחר הרכישה) או לבטל את העסקה בשבועיים שלאחר הרכישה. הביטול לרוב מתבטא בזיכוי לאותה חנות, ורוב החנויות ידרשו לראות חשבונית קנייה ואף פתק החלפה. יש חנויות שמקשות על עסקת הביטול, למרות החוק הברור, ולכן תמיד הקפידו לשמור את החשבונית ולבקש פתק החלפה.

חוק הגנת הצרכן - איחור באספקה

ברוב האתרים לא תקבלו זיכוי עקב איחור באספקה וגם לא פיצוי כתוצאה מכך שהייתם צריכים את המוצר לתאריך ספציפי אך לא יכולתם להשתמש בו, כמו למשל בהזמנת תחפושות לפורים. בישראל, לעומת זאת, חוק הגנת הצרכן מגן על לקוחות במקרה של עיכוב באספקה ומאפשר לצרכן לבטל את ההזמנה אם תאריך יעד האספקה חלף והמוצר לא הגיע.

סוגיית הפיצוי במקרים של עיכוב באספקה או במקרה של קבלת מוצר פגום ממחישה למה לפעמים עדיף לרכוש בישראל ולא להזמין מחו"ל, כמובן אם פער המחיר לא משמעותי מדי. בהקשר זה, בואו לא נשכח שעל המחיר של ההזמנה מחו"ל צריך להוסיף גם תשלום של מכס (מסכום מסוים) וגם דמי משלוח.

חוק הגנת הצרכן - אשראי

יש לא מעט מקרים שבהם חברת האשראי לא נחלצת לטובת הלקוח שלה, שמבקש להכחיש עסקה או לעצור תשלומים על עסקה שהתבטלה. במקרים כאלה, האגודה להגנת הצרכן יכולה להתערב בביטול העסקה ואף לעזור לצרכן המרומה בבית המשפט.

חוק הגנת הצרכן שומר עליכם גם בסיילים

על מי חל חוק הגנת הצרכן, והאם הוא מוגבל בזמן? החוק מגן על כל צרכן בישראל, בהנחה שהוא עומד בתנאים המתאימים להחזר כספו מבחינת הזמן שחלף מרגע הרכישה ומצב המוצר.

חוק 6 דקות – חסל סדר המתנה ארוכה לנציג שירות

חוק 6 דקות גורס שבכל נושא של בירור חשבון, טיפול בתקלות או דרישה לסיום חשבון, הצרכן זכאי למענה אנושי בתוך שש דקות. חברות התקשורת למיניהן פתרו זאת על ידי בוט שמעביר להזמנת שיחה חוזרת או להודעה על מיקום התור בשיחה.

מהו יחס חוק הגנת הצרכן לאותיות קטנות?

החוק החדש דורש שכל המידע הפחות אטרקטיבי, שעלול לסכל את העסקה, יופיע באותיות גדולות וברורות כמו הטקסט השיווקי עצמו.

לסיכום

כולנו מחכים לנובמבר סייל הנוכחי. קצת שמחה וקניות עוד לא הזיקו לאף אחד. אולם כדאי לנהוג בשיקול דעת ולזכור למשל כי בעוד שרכישה בישראל מעניקה לכם הגנה מלאה תחת חוק הגנת הצרכן, כולל אפשרות להחזרת מוצרים, החלפתם וקבלת פיצוי במקרה של איחור באספקה, רכישה מחו"ל מוגבלת יותר. בחו"ל, כל אתר מתנהל לפי מדיניות משלו להחזרות וזיכויים. למשל, בעוד שבאתר שיין קל יחסית לבצע החזרות, באתרים אחרים התהליך מסובך יותר. בנוסף, יש לקחת בחשבון עלויות נוספות ברכישה מחו"ל: מכס על הזמנות מעל 75$ ודמי משלוח. כדאי לשקול את כל השיקולים האלה לפני ההחלטה היכן לרכוש, במיוחד אם פער המחירים אינו משמעותי. לכן, מומלץ להתחיל את החיפוש דווקא באתרים המאפשרים השוואת מחירים מקיפה בין מוכרים ישראלים, כמו zap.co.il, שם תוכלו לבחון את כל האפשרויות תחת קורת גג אחת, ליהנות מההגנה של החוק הישראלי ולתמוך בעסקים מקומיים בתקופה מורכבת זו.

האם מאמר זה עזר לך?

רוצים להתייעץ עם עורך דין?

עורכי דין בתחום