גובה דמי מזונות ילדים נקבע לפי שני סוגים של צרכים: "צרכים הכרחיים" - כדוגמת מזון, ביגוד (הלבשה והנעלה), מקום מגורים (מדור) והוצאות אחזקתו, צרכי חינוך וצרכים רפואיים.
רוצים לשאול שאלה? היכנסו עכשיו לפורום מזונות
צרכים מ-"דין צדקה" - צרכים נוספים של ילדים קטינים, המשולמים על- ידי שני ההורים. כל מה שהינו מעבר לצרכים "הכרחיים" מהווה צרכים מ-"דין צדקה", לדוגמא - בילויים, צעצועים, חוגים, שיעורים פרטיים, נסיעות/חופשות בארץ ובחו"ל, דמי כיס, מתנות ועוד.
כיצד נקבעת החלוקה בין ההורים?
לפי דיני ישראל, קיימים שלושה מעגלים באשר לחובת תשלום דמי מזונות ילדים, לפי גיל הילדים:
1. ילדים עד גיל 6 : הנטל לתשלום מזונות ילדים רובץ באופן מלא אך ורק על האב. עסקינן בחיוב אבסולוטי, אשר אינו תלוי בדבר, כלומר – ביכולתו הכלכלית של האב - אלא אך ורק בצרכים של הילד.
2. מגיל 6 ועד 15 : נדרשת השתתפות של האם. האב מחויב לשאת לבדו בדמי המזונות "ההכרחיים". לגבי מזונות מ-"דין צדקה" - בהם מחויבים לשאת שני ההורים.
3. מגיל 15 ועד 18 : מדובר בחיוב מ-"דין צדקה" בלבד, מאחר שבאופן תיאורטי, הקטין יכול לעבוד ולפרנס את עצמו ולכן סך כל מזונותיו ישולמו על-ידי שני ההורים גם יחד, באופן שווה או יחסי - בהתאם ליכולתם הכלכלית של ההורים.
כיצד מחשבים את דמי המזונות?
מאחר ונתוני כל מקרה הם שונים וייחודיים, לא ניתן לקבוע נוסחה מתמטית לחישוב סכום דמי מזונות ילדים, אולם בהחלט ניתן לבצע מראש הערכה מושכלת.
ישנם מספר פרמטרים מרכזיים לפיהם מחושבים גובה דמי מזונות ילדים:
1. צרכים בסיסיים של הילד/ים, כלומר, הצרכים "ההכרחיים" (שבהם נושא האב באופן מוחלט).
2. צרכי הילד מעבר למזונות ההכרחיים, כלומר, הצרכים מ-"דיני צדקה" (שבהם ישאו ההורים, בדרך-כלל, בחלקים שווים).
3. רמת השתכרות האב בפועל (לרבות הכנסות ממשכורת, עסק, רווחים נכסים וכיו"ב).
4. כושר השתכרות האב (פוטנציאל ההשתכרות שלו, להבדיל מהשתכרותו בפועל).
5. גיל הילד/ים.
6. רמת השתכרות האם בפועל (לרבות הכנסות ממשכורת, עסק, רווחים מנכסים וכיו"ב).
7. המצב הבריאותי והנפשי של הילד/ים (האם דרושות הוצאות רפואיות חריגות, האם יש צרכים מיוחדים וכו').
8. כל נתון אחר שהינו רלבנטי לנסיבות המקרה הנדון כגון: נסיבות מיוחדות, מצב בריאותי של ההורים, תחזיות והערכות עתידיות שונות וכיו"ב.
המגמה ההולכת ומתפתחת בשנים האחרונות בפסיקה בישראל מכוונת לכך שהחיוב של דמי מזונות ילדים יושתת על עקרונות העל של צדק ושוויון בין המינים, כלומר, ביחס לשני ההורים.
*תחומי עיסוק: דיני משפחה