משפטי– זאפ
משפטיזכויות עובדים ודיני עבודההרעת תנאי עבודהשיקולים זרים - איסור הפליה בעבודה

שיקולים זרים - איסור הפליה בעבודה

ביהמ"ש יוכל להתערב במקרים שבהם הרשות פעלה תוך חריגה מסמכות, שקלה שיקולים זרים, נקטה הפליה וכדומה.

מאת: עו"ד אורנית אבני-גורטלר
25.01.10
תאריך עדכון: 25.01.10
3 דק'
שיקולים זרים - איסור הפליה בעבודה

מדי פעם, כמעט כל אחד מאיתנו נתקל במקרים שבהם הרשות השלטונית (ראש העירייה, שרים, פקידים בכירים, מנהלים במגזר הציבורי, מנכ"לים של משרדים ממשלתיים וכו') פועלת בצורה לא ראויה- מחליטה החלטה כלשהי שפוגעת בנו כאזרחים. מה עושים במקרה כזה? האם ביהמ"ש יתערב לטובתנו?

בעיקרון, ביהמ"ש לא שם את שיקול הדעת שלו במקום זה של הרשות המנהלית. ואולם, ישנן עילות מסוימות, שבמידה שהן מתקיימות, ביהמ"ש יוכל להתערב. מדובר במקרים שבהם הרשות פעלה תוך חריגה מסמכות, שקלה שיקולים זרים, נקטה הפליה, נהגה בחוסר תום-לב, בשרירות הדעת, באי סבירות וכד'.

למציאת עו"ד בתחום דיני עבודה באינדקס משפטי

אחד הכללים הידועים הוא, שעל רשות שלטונית לשקול את החלטתה בצורה סבירה ולא שרירותית, תוך לקיחה בחשבון של עקרונות הצדק הטבעי והשוויון, וכל זאת בשקיפות מלאה מול האזרחים ותוך מתן אפשרות למי שנפגע להשמיע את טענותיו. במקרה שהרשות נהגה בניגוד לכך, בג"ץ יוכל להתערב.

ע"פ החוק, בג"ץ יכול להתערב בכל מקרה שנראה לו שדרוש לעשות כן לצורך השלטת הצדק במדינה, ובתנאי שהעניין לא נמצא בסמכות בימ"ש אחר.

עילות להתערבות

בין העילות שמאפשרות לביהמ"ש להתערב בשיקול הדעת של הרשות, נמצאת העילה של הפליה וחוסר שוויון. הרשות חייבת להחיל את עיקרון השוויון על כל האזרחים, ובמקרה שתישמע טענת הפליה, ביהמ"ש יבחן האם אכן הרשות נקטה הפליה והאם ההפליה הייתה מוצדקת בנסיבות העניין.

ההפליה יכולה לבוא לידי ביטוי כאשר הרשות אוכפת חוק באופן לא שוויוני כך שהיא מפלה על רקע דת, גזע, מוצא או מין. זוהי הפליה פסולה, וביהמ"ש לא יקבל אותה ולא יכשיר את מעשה הרשות. עם זאת, ישנם מקרים אחרים בהם שאלת ההפליה נתונה לפרשנות.

ביהמ"ש: העירייה לא שקלה שיקולים זרים

יש לדעת, כי לא כל מקרה, שעל פניו ולצד הנפגע נראה לא תקין, הוא באמת כזה, והרשות שקלה שיקולים זרים ונקטה הפליה. כך, למשל, ביהמ"ש המחוזי בת"א בשבתו כביהמ"ש לעניינים מנהליים, דחה בקיץ האחרון עתירה של קטינים נגד עיריית נס ציונה ומשרד החינוך, אשר הוגשה באמצעות הוריהם בעניין שיבוצם בבי"ס בנס-ציונה. העירייה החליטה כי 8 ילדים, ביניהם העותרים, ילמדו בבי"ס שמרוחק כ-500 מטרים מביה"ס הקרוב לשכונת מגורי הילדים. העותרים טענו, כי השיבוץ עלול לגרום לבידוד חברתי ולקשיי קליטה, וכי החלטת העירייה חרגה ממתחם הסבירות, והיא לוקה בשיקולים זרים.

השופט עוזי פוגלמן דחה את העתירה, וקבע כי העותרים לא הוכיחו, כי יש עילה להורות לעיריית נס ציונה לשנות את הרישום לקראת שנת הלימודים. במקרה הנדון, בשל עודף תלמידים בבי"ס אחד, הרשות הייתה מוסמכת להורות על שיבוצם של העותרים בבי"ס אחר.

עוד נקבע, כי העותרים לא הוכיחו כי העירייה נהגה בהפליה או כי היא שקלה שיקולים זרים. עיקרון הרצף החינוכי הוא שיקול לגיטימי בתוך המדיניות החינוכית, המהווה בנסיבות העניין שיקול ראוי לאבחנה בין תלמידים שונים.

(עתמ 1886/09 כהן שקד נ' עירית נס ציונה – מחלקת החינוך).

• ב"כ העותרים: עו"ד אלעד כהן
• ב"כ המשיבות: עו"ד ש' מנדלמן, עו"ד ת' לזרוב

האם מאמר זה עזר לך?

רוצים להתייעץ עם עורך דין?

עורכי דין בתחום

אהרון ושות', עו"ד משפחה, גישור, פלילי ונוטריון

אהרון ושות', עו"ד משפחה, גישור, פלילי ונוטריון

יצחק מודעי|2|רחובות|פארק העסקים הורוביץ
אסף אהרון משרד עו"ד

אסף אהרון משרד עו"ד

דרך מנחם בגין|154|תל אביב|
אימוץ ילדים, פונדקאות, רשלנות רפואית, ביטוח לאומי, נזיקין ותאונות, מקרקעין ונדל"ן, פלילי, דיני משפחה וגירושין, תעבורה, ייצוג בבית משפט, טיפול מול משרד הבריאות, פנסיה נכות, פנסיה רפואית, ביטוח לאומי, תביעות כנגד משרד הבטחון, תביעות ביטוח, נזקי גוף, תאונות עבודה, תאונות דרכים, העברת זכויות דירה, הסכמי מכר, פינוי שוכר, קרקע להשקעה, דמי מפתח, דירות מכונס נכסים, תכנון ובניה / רישוי בניה, פינוי בינוי / בינוי פינוי, שינוי ייעוד קרקע, חוזי שכירות, בתים משותפים, תביעת ליקויי בניה, רכישת דירה יד שניה, תמ"א 38, העסקת עובדים זרים לא חוקיים, פגיעה בביטחון המדינה, שוחד, זיוף והונאה, עבירות רכוש, עבירות המתה, מחיקת רישום פלילי, עבירות סמים, ייצוג קטינים, עבירות אלימות, עבירות מין, חקירה ומעצר, הסכמי שהות, ייפוי כח מתמשך, ייפוי כח, הסכמי חלוקת עזבון, מזונות, הסדרי ראייה, אבהות, חטיפת ילדים, הסכמי ממון, ירושות וצוואות, אפוטרופסות, אלימות במשפחה, נישואים אזרחיים, ידועים בציבור, חלוקת רכוש, בית דין רבני, גירושין, מיסוי מקרקעין, מיסוי מוניציפאלי, ילד נכה, גמלת זקנה, פטור ממס הכנסה, מוגבלים בניידות, נפגעי תאונות, נכות כללית, נפגעי עבודה, ביטול פסילות מנהליות, נהיגה ללא רשיון, שלילת רשיון, עבירות תנועה, דו"חות תנועה, מהירות מופרזת, נהיגה בשכרות, אובדן כושר עבודה, גישור