את וחברך גרתם ביחד, עשיתם הכל ביחד, והיה לך ברור שביום מן הימים תתחתנו. הוא אפילו זרק פעם איזושהי הערה על כך, שכשתהיו זקנים, לאחר הרבה שנות נישואין, תשבו זה לצד זו במושב זקנים ותרכלו על שאר הזקנים שבמושב. לפתע, יום אחד הוא קם ועזב. השאיר איזשהו מכתב קצר על כך, שהוא לא יכול יותר והוא חייב להיות עם עצמו. נשארת לבד. את כועסת, פגועה, מפחדת מהעתיד. האם בעצם ההתנהגות של חברך לאורך השנים וההערה שזרק ניתן לראות הבטחת נישואין?
ואם כן - האם חברך לשעבר הפר אותה?
האם תוכלי לתבוע אותו בביהמ"ש ולקבל פיצויים?
ליעוץ בנושא הפרת הבטח נישואין, חפשו באינדקס עורכי דין משפחה
מדי פעם מגיעות לבתי המשפט תביעות לפיצויים בשל הפרת הבטחת נישואין.
כאשר ביהמ"ש בוחן האם אכן הייתה הפרת הבטחת נישואין הוא בודק ראשית, האם הייתה הבטחת נישואין. במסגרת בדיקה זו, על ביהמ"ש עליו לבחון את מערכת היחסים- האם היא כללה סממנים חיצוניים? כלומר: האם בני הזוג נראו בציבור יחדיו? יש לציין, כי גם אם מדובר בבני זוג שהיו נשואים לאחרים, עדיין ייתכן כי הייתה הבטחה של אחד מהם כלפי השני בדבר נישואין.
לאחר מכן ביהמ"ש בוחן האם ההבטחה הייתה בגדר חוזה המחייב את שני הצדדים (ביהמ"ש יבדוק, בין היתר, האם בין הזוג ביצע פעולות כלשהן בהסתמך על ההבטחה- כלומר: הוציא כספים כלשהם לקראת החתונה וכד'), ואם התשובה חיובית- ביהמ"ש יבדוק האם התבצעה הפרה של החוזה.
הצד שטוען להפרת הבטחת הנישואין הוא זה שיצטרך להוכיח שמערכת היחסים בין הצדדים כללה הבטחת נישואין מחייבת, והיא הופרה.
יש לדעת, כי תביעה להפרת הבטחת נישואין אינה קלה להוכחה, ולא בקלות בתי המשפט יקבלו אותה ויפסקו לצד התובע פיצויים.
התביעה להפרת הבטחת נישואין נדחתה
כך למשל, ביהמ"ש לענייני משפחה דחה לאחרונה תביעה שהגישה אלמנה, ילידת 1945, לפיצויים בסך של 150,000 שקלים בשל נזקים שנגרמו לה כתוצאה מהפרת הבטחת נישואין מצד מי שהיה בן זוגה, הנתבע.
השופט דניאל טפרברג דחה את התביעה, וקבע כי רף ההוכחה הנדרש להוכחת הבטחת נישואין הוא גבוה.
במקרה זה, התובעת לא הביאה ראייה כלשהי בדבר גמירות דעת מצד הנתבע להתחייב בקשר נישואין, ולא הוכחה כוונה מצד התובעת והנתבע ליצור ביניהם קשר משפטי מחייב. כמו-כן, נקבע כי לא ניתנה הבטחה מחייבת של הנתבע להינשא לתובעת, ולא הוכח כי נגרם לתובעת נזק עקב הפרת ההבטחה. " גם אם היתה שיחה בין הצדדים או עם צד ג' על רצון או כוונה להנשא, אין בכך משום הבטחה מחייבת הגוררת אחריה חיוב משפטי", קבע השופט.
(תמ"ש 19680/07 פלונית נ' אלמוני).
• ב"כ התובעת: עו"ד אביטל מרסל
עוד בנושא:
הפרת הבטחת נישואין - מה בדיוק גובה הפיצויים שנפסקים?