כאשר בני זוג מתגרשים הרי שהם זכאים, על פי חוק יחסי ממון, לחלוקה שווה של זכויותיהם וחובותיהם ובכללם קרן הפנסיה.
עד היום קרנות הפנסיה התנערו מפסקי דין ו/או הסכמות אליהן הגיעו הצדדים ופעלו על פי תקנון קרן הפנסיה לאמור: גרוש או גרושה אינם זכאים לכספים מתוך הפנסיה שנצברו במהלך החיים המשותפים לאחר פטירת הצד האחר.
חיוב קרנות הפנסיה לחלוקה שווה
לפיכך, הוצעה הצעת חוק אשר על פיה קרנות הפנסיה תהינה חייבות לחלק באופן שווה את כספי הקרנות ובהתאם לפסקי הדין או הסכמי הגירושין אשר קיבלו תוקף של פסק דין.
לאחרונה אושרה הצעת החוק שהוצעה על ידי יו"ר מרץ ח"כ זהבה גלאון וח"כ חיים כץ, על פיה השינוי המהותי בחוק יהיה רישום בעלים נוסף על מחצית הפנסיה שנצברה במהלך החיים המשותפים בהתאם להסכמות, כאמור. קרן הפנסיה לא תהייה עוד בלעדית לעמית הרשום.
סיוע לנשים שתלויות בבן זוגן
הדגש בחוק זה היה תיקון צודק אשר בא לסייע לנשים מוחלשות, שהיו תלויות בבן זוגן. לדעת הכותבת, התיקון צודק כלפי כל צד אשר הסתמך על בן זוגו ו/או הכניס את כל כספיו למעגל המשותף נשים וגברים כאחד.
אנו חיים בעידן שבו אנו שואפים לשוויון, ואין ספק כי חוק זה מהווה מדרגה נוספת בדרך להצלחה להשגת שוויוניות בין בני הזוג בכל הקשור לשמירה על זכויות הצד האחר מתוך הכספים שנצברו במהלך החיים המשותפים.
זכות רציפה
עד היום, כאמור, עם פטירת בן הזוג, הרי שנפסקה זכותו של הצד האחר בפנסיה, ואם היה נשוי או במערכת יחסים של ידועים בציבור, הרי שבת הזוג החדשה הייתה מקבלת את זכויותיה של הגרושה. ואולם, כיום, בשל העובדה שתינתן האפשרות לרשום את הצד האחר כבעלים על הזכויות בפנסיה לאחר הפטירה, הרי שקיימת זכות רציפה המאפשרת חיים ודאיים ויציבים.
התנאים למימוש החוק
הפרמטרים הנחוצים לצורך מימוש החוק, כדי שבית המשפט יוכל להכריע מהו החלק היחסי המגיע לצד האחר הם:
1. בני הזוג צריכים להיות נשואים לפחות 10 שנים או 3 שנים במקרה שהבעל היה בגמלאות.
2. קופת הפנסיה תהיה אחראית על העברת חלק מקצבת הפרישה המגיעה לגרושה/לגרוש גם כאשר הוא בחיים.
תחולת החוק
תוקפו של החוק 6 חודשים לאחר הפרסום.
מהן התוצאות הישירות של התיקון בחוק?
1. הזכאות תחולק בין הגרושה/גרוש לבין בת/בן הזוג הנוכחי/ת ובכך נפגעות זכויות בן הזוג הנוכחי.
2. העמית בקרן הפנסיה לא יוכל לעשות ככל העולה על רוחו, כמו למשל: היוון כספים, משיכת כספיים, דחיית גיל פרישה – לכל אלה יצטרכו הגרוש או הגרושה להסכים במגמה להגן על זכויותיהם בקרן הפנסיה.
3. כספי זכאותו של הגרוש/ גרושה יועברו לחשבון על שמם.
4. הגרוש/הגרושה יקבלו את הכספים רק בגיל הפרישה של בן הזוג (64 אצל נשים ו-67 אצל גברים בד"כ).
5. גרושים שבני הזוג שלהם לשעבר עדיין בחיים, וניתן פסק דין בשנתיים האחרונות בכל הקשור לזכויות פנסיה, וגרושות שבעליהן לשעבר עודם חיים וניתן פסק דין בשנתיים האחרונות בכל הקשור לזכויות הפנסיה ייחשבו כ"שאיר".
6. גרושים שבני הזוג שלהם לשעבר יצאו לפנסיה 12 חודשים לפני כניסת החוק ייחשבו כשאיר.
7. במצב שבו יצטרף בן זוג לשעבר לבן זוג נוכחי – בנות הזוג והילדים הקטינים ייחשבו שאירים, ואז ייערך איזון בקרן הפנסיה, לאמור: אם מדובר באישה הרי שמקצבתה יפחת סכום בשיעור של 2.8% ואם מדובר בגבר המצטרף להסדר הפנסיה הרי שיפחתו 1.2% מהקרן.
המס שישולם במועד העברת הכספים יעמוד על שיעור 21% על החלק היחסי שמעל מיליון וחצי ש"ח, אם יש כזה, בחשבון העמית.
* מאמר זה אינו תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו.