1. מהו גישור בגירושין? (Divorce Mediation)
גישור, ככלל, הוא הליך ליישוב סכסוכים בהסכמה. המגשר מסייע לצדדים המסוכסכים להגיע לידי הידברות ולהבנת הצרכים של הצד השני, כדי שיוכלו להגיע להסכמות בכל הנוגע לסכסוך שביניהם.
הליך הגישור הינו ההליך המתאים ביותר ליישוב הסכסוך, במקרים בהם קיימת חשיבות להמשך מערכת יחסים תקינה בין הצדדים המסוכסכים או כאשר הצדדים רוצים לפתור את המחלוקות ביניהם בדרך מכובדת.
גישור בגירושין הוא כמו כל גישור, ואינו שונה מבחינת המהות. חשיבות הגישור בגירושין היא לאפשר לצדדים להמשיך לתפקד כהורים לילדים משותפים, ולנהל דו שיח תקין בכל מה שקשור לילדיהם. הליכים משפטיים עשויים להחריף את הסכסוך בין ההורים, ולמנוע מהם לקיים קשר בסיסי כזוג הורים. בחלק מהמקרים, בעקבות הליכים משפטיים נוצר נתק בין אחד ההורים לילדים, ודבר זה עשוי להימנע אם פונים להליך גישור.
יש לציין, כי בניגוד לסכסוך רגיל, הליך גירושין מלווה באמוציות קשות- לעיתים רצון עז לנקום בבן הזוג, תחושת שנאה וכד'. מדובר בתחושות שמקשות על בני הזוג לדבר ביניהם, והליך הגישור מאפשר להם לנהל דו שיח באמצעות המגשר, ולהגיע להסכמות. הכל במטרה לשמר את הקשר ההורי וההורות המשותפת.
2. כיצד מתבצע הליך הגישור?
ההליך מתבצע בפגישות משותפות של שני הצדדים ביחד עם המגשר או בפגישות נפרדות עימו.
המגשר קובע איך יתנהל ההליך, ע"פ צורך: מתי יערכו פגישות נפרדות, מתי יערכו פגישות משותפות וכמה, בהתאם לצורך.
גישור אמור להיות כזה שהמגשר מאפשר לצדדים לדבר, וכדי שיהיה קל יותר לקדם את התהליך, יש גם שיחה אישית עם כל צד. הצד עימו מתנהלת שיחה אישית, ירגיש חופשי יותר לדבר כשהצד השני לא נמצא יחד איתו.
בהליך הגישור מנסים לקיים דו-שיח של צרכים (במקום דו שיח של עמדות) וזה כדי להגיע לפתרון שיענה על הצרכים של שני הצדדים.
יש לציין, כי הליך גישור יכול להתקיים באמצעות שני מגשרים. כך, למשל, הח"מ מבצעת את הגישורים ביחד עם מגשרת נוספת, פסיכולוגית קלינית, ויחדיו הן מאפשרות לבני הזוג לקבל במסגרת הליך הגישור ליווי משפטי וליווי רגשי.
3. האם ההליך סודי?
הליך הגישור הוא סודי. כל מה שנאמר בהליך הגישור- אי אפשר להשתמש בו בבימ"ש. כמו-כן, אי אפשר להזמין את המגשר להעיד. כל מה שנאמר בשיחות פרטיות נשמר בין המגשר לצד איתו נעשתה השיחה, אלא אם כן נאמר אחרת.
4. מהי עלות הליך הגישור, ומהי עלותו ביחס להליך גירושין בבימ"ש?
התשלום בהליך גישור הוא לפי שעות, ולאחר מכן ישנו תשלום על עריכת הסכם וליווי לבימ"ש. התשלום יכול לנוע בין 10,000-15,000 ₪ לשני הצדדים ביחד, לעומת עשרות אלפי שקלים לפחות, לכל צד, עבור הליך בבית המשפט.
כלומר, הליך בביהמ"ש יקר באופן משמעותי מהליך גישור.
5. מהם יתרונות ההליך?
יתרונות הליך הגישור הם רבים:
הסכמה - ההליך מבוסס על הסכמה. ההסכמה נדרשת בכל שלב. בכל רגע אם מישהו מהצדדים רוצה להפסיק את ההליך, הוא יכול להפסיקו.
הצדדים לוקחים אחריות על גורלם - הם, למעשה, כותבים את פסק הדין שלהם במקום ששופט יחליט עבורם.
אופי ההליך - מאפשר פתרונות יצירתיים שבמקרים רבים לא ניתן להשיגם בביהמ"ש.
ההליך חסוי.
ההליך זול יחסית.
ההליך מהיר יחסית להליך בבימ"ש.
מחויבות - לרוב, כשאנשים עורכים הסכם הם מחויבים אליו הרבה יותר מאשר לפסק דין שנכפה עליהם, ולכן יש סיכוי גדול שהם יכבדו את ההסכמות אליהם הגיעו.
6. כמה זמן נמשך הליך גישור?
הליך גישור נמשך 3-5 פגישות בממוצע, כאשר הוא גם יכול להיות קצר או ארוך יותר- תלוי בצדדים. לאחר הפגישות, ולפעמים במהלך הפגישות כשמתחילים להגיע להסכמות ויש מבנה מסוים של הסכמות שאפשר להתחיל לעבוד איתו, מתחילים לערוך את ההסכם.
ההסכם צריך להיות מאושר בידי בימ"ש בסופו של ההליך, אחרי שהצדדים חותמים עליו, ולקבל תוקף של פסק-דין.
7. מהם הנושאים הנדונים במסגרת הליך של גישור בגירושין?
כל נושא שקשור לחייהם המשותפים של בני הזוג ולפירוד, כגון: חלוקת רכוש, מזונות, משמורת והסדרי ראייה.
לעיתים ההסכם כולל גם נושאים מעט חריגים, כגון: הסדרי ראייה לכלב-הסכם שהח"מ טפלה בו.
8. דוגמא לגישור בגירושין שצלח -
בעל שגילה כי אשתו בוגדת בו עם אישה אחרת, החליט כי ברצונו להתגרש. לצדדים היו 3 בנים בני 4,6,10. החשש העיקרי של האב היה, כי הילדים יחשפו למערכת היחסים החדשה (עם האשה) מבלי שתהיה לו שליטה על המצב. הוסכם כמובן, שבכל מה שקשור בחשיפת הילדים למערכות יחסים של הצדדים עם אחרים, הדבר יעשה בתיאום ובשיתוף פעולה.
9. מי מוסמך לשמש כמגשר בהליך זה?
כרגע המצב פרוץ, ולמעשה כל אחד יכול כרגע לשמש כמגשר. לכן, חשוב לשים לב למי פונים ומה ההכשרה של אותו אדם. חשוב שלמגשר תהיה הכשרה בתחום שבו עוסק הגישור.
כיום אין חוק שקובע למי מותר/אסור להיות מגשר.
יצויין, כי מגשר לא חייב להיות עו"ד. בגישור בגירושין מקבול לפנות למגשרים שהם עו"ד, פסיכולוגים וכד'.
• מאיה הדס, עו"ד ומגשרת בתחום דיני המשפחה