ביהמ"ש לענייני משפחה בת"א דחה לאחרונה בקשה של אב לחייב את אם שתי בנותיהם הקטינות, אשר נמצאות במשמורתו, במזונות זמניים.
לאב ולאם שתי בנות קטינות ילידות 1993 ו-1997. לימים, חיי הנישואין בין הצדדים לא עלו יפה, וב-11 ביוני 2001, ביהמ"ש אישר הסכם גירושין בין ההורים, לפיו המשמורת על שתי הקטינות הוענקה לאם.
בהמשך, בעקבות החלטת ביהמ"ש , הקטינות הועברו למשמורת האב.
כעת האב מבקש, כי ביהמ"ש יחייב את האם להשתתף בהוצאות הקטינות שבמשמורתו בסך כולל של 3,300 ש"ח לחודש, המהווים לטענתו מחצית מסך הוצאות הקטינות.
ליעוץ בנושא מזונות ומשמורת, פנו לעורכי דין משפחה
השופט נפתלי שילה דחה את הבקשה, וקבע כי אין לחייב את האם במזונות זמניים עבור שתי הקטינות הנמצאות במשמורת האב.
השופט ציין, כי כדי שניתן יהיה לחייב את האם להשתתף בתשלומי המזונות מדין צדקה, יש לקבוע קודם כי היא אמידה. במקרה הנדון, בשלב זה קיימת עמימות ביחס לכמה נתונים מהותיים, בכללם: שכרו החודשי של האב, צרכי הקטינות ואמידותה של האם והיקף הכנסתה הפנויה. על-כן, לא ניתן לקבוע בשלב ראשוני זה ולפני שמיעת הראיות, כי האם נכנסת לגדר אמידה.
השופט הדגיש, כי מזונות זמניים משולמים כאשר אין ספק בקיומו של החיוב והשאלה רק מה כמותו. במקרה הנדון, קיים ספק בדבר עצם קיומו של חיוב על האם.
מזונות זמניים: שמירה על הקיים
עוד נקבע, כי מטרת פסיקת מזונות זמניים היא שמירת המצב הקיים כדי לגרום לכך כי מצבם הכלכלי של הקטינים לא ייפגע וצרכיהם ימולאו.
במקרה הנדון, האב לא טען כי צרכי בנותיו לא מסופקים על ידו. כל רצונו הוא כי יחול שוויון והנטל לא יוטל רק על שכמו. בהתאם לכך, ומאחר שצרכי הבנות מסופקים במלואם ע"י האב, נקבע כי אין מקום לפסיקת מזונות זמניים שנועדו לשמור על המצב הקיים, ויש להמתין לשמיעת הראיות.
"במקרה דנן", קבע השופט שילה, " שמירת המצב הקיים תתקיים דווקא אם לא ייפסקו מזונות זמניים לחובת האם והאב ימשיך לשאת בכל הוצאותיהם, כפי שהוא נושא בהם כיום".
(תמ"ש 00- 29888 א.א. ואח' נ' נ.א.).
• ב"כ המבקשים: עו"ד רמי ביאזי
• ב"כ המשיבים: עו"ד תרצה נוה