משפטי– זאפ
משפטידיני נזיקין ופיצוייםרשלנות רפואית בהריון ולידהנולדה בלי 4 אצבעות בכף היד - תקבל פיצוי של למעלה ממיליון ₪

נולדה בלי 4 אצבעות בכף היד - תקבל פיצוי של למעלה ממיליון ₪

ביהמ"ש קיבל לאחרונה תביעה שהוגשה נגד שירותי בריאות כללית, וקבע כי קופ"ח כללית תפצה ילדה שנולדה עם מום- חסר של 4 אצבעות בכף היד. זאת, בשל הפרת חובת הגילוי מצד הרופא המטפל בדבר אפשרות לבצע אולטרסאונד במגזר הפרטי, ומכיון שהוכח קשר סיבתי בין הפרת חובת הזהירות לנזק שנגרם.

מאת: עו"ד אורנית אבני-גורטלר
26.04.10
תאריך עדכון: 26.04.10
2 דק'
נולדה בלי 4 אצבעות בכף היד - תקבל פיצוי של למעלה ממיליון ₪

הוריה של ילדה שנולדה בשנת 1997 עם מום-חסר של 4 אצבעות בכף ידה הגישו תביעה לפיצוי. במסגרת התביעה טענו הורי הילדה, כי הסתדרות מדיצינית הדסה ושירותי בריאות כללית היו צריכות לאבחן את המום בבדיקות האולטרסאונד בשלב שהאם הייתה בהריון.

ביהמ"ש המחוזי בחיפה בחן את התנהלות קופת החולים הכללית במהלך מעקב ההריון של האם ואת התנהלות ההסתדרות המדיצינית הדסה, במסגרתה בוצעה באופן פרטי בדיקה מורחבת לסקירת מערכות בסוף השליש הראשון של ההריון ע"י פרופ' יגל.

ביהמ"ש דחה את התביעה נגד הדסה, שכן לא הוכח כי באותו שלב של הבדיקה הילדה סבלה ממום של חסר באצבעות, וקיבל את התביעה נגד קופת חולים כללית.

אי מסירת מידע = התרשלות

נקבע, כי אמנם בדיקת האולטרסאונד שבוצעה בשבוע ה-20 להריונה של האם לא כללה את סקירת הגפיים, ולכן קשה לומר שהייתה התרשלות בכך שלא התגלה ממצא פתולוגי, אבל היה על הרופא המטפל לספר לאם על מגבלות הסקירה הבסיסית שהרפואה הציבורית מספקת למבוטחיה, וליידע אותה, כי ישנה אפשרות לערוך בדיקה מקיפה יותר במגזר הפרטי. "אי מסירת המידע לאמה של התובעת היה מחדל העולה כדי התרשלות", כך נקבע בפסק-הדין.

כדי לקבוע כי הקופה התרשלה, ויש להטיל עליה אחריות לפיצוי, לא די לקבוע כי הרופא התרשל, אלא יש לקבוע כי בשל התרשלות זו נגרם הנזק, כלומר: יש לקבוע את קיומו של הקשר הסיבתי.

השופט בדימ' אריה רזי קבע, כי התקיים הקשר הסיבתי, וכי המום היה מתגלה במהלך הבדיקה המורחבת בסביבות השבוע ה-21 להריון (אילו ההורים היו פונים למגזר הפרטי ומבצעים סקירת מערכות מורחבת). בתכוף לכך, כך נקבע, ההורים היו נוקטים צעדים הנדרשים כדי להפסיק את ההריון.

ביהמ"ש קבע, כי לילדה נגרמה נכות רפואית בשיעור של 31.5% ונכות תפקודית בשיעור של 25%.
בהתאם לכך, נקבע כי על קופת החולים לשלם לילדה פיצויים בסך של 1,339,093 שקלים עבור: הפסד השתכרות, הפסד זכויות סוציאליות, סיעוד ועזרת הזולת, כפפה/פרוטזה ליד, אביזרים מיוחדים ונזק לא ממוני.

רוצים לקרוא את פסק הדין? תקדין - פסק דין

(ת"א 340-06 פלונית נ' ההסתדרות המדיצינית ואח').

• ב"כ התובעת: עו"ד מירון קין
• ב"כ הנתבעות: עו"ד רם נועם, עו"ד אבימור 

האם מאמר זה עזר לך?

רוצים להתייעץ עם עורך דין?