שימוש במבחני עבר של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה
שלום רב, אני מעביר קורסים להכנה לבחינות הקבלה לאונברסיטאות של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שהם הגוף הציבורי שיוצר את הבחינה. הקורסים מכילים חומרים ומערכי שיעור מקוריים שנבנו באופן ייחודי לקורס שלי. על מנת שתלמידים יתנסו גם בחומרי תירגול "אמיתיים", אני משלב בחומרי התירגול גם שאלות מקוריות ממבחני עבר המפורסמים באופן חופשי באתר האינטרנט של המרכז הארצי. בשאלות אלו אני נותן במפורש את הקרדיט למרכז הארצי. המרכז הארצי טוען שהמבחנים שלו מוגנים בזכויות יוצרים ולא ניתן לעשות כל שימוש שאינו פרטי. הבעיה היא שתירגול שאלות ומבחנים שאינם מקוריים לעולם לא ישקף נאמנה את המבחן ולכן ויפגע בהכנה של הסטודנטים. שאלתי היא: האם מותר לגוף ציבורי לאסור שימוש בשאלות ממבני עבר המפורסמים לרשות הציבור באתרו ועלי להמנע משימוש בחומרי אילו בקורס ובחומרי הלימוד?
כלל בשאלות ותשובות למבחנים קיימות זכויות יוצרים. בהתאם במידה והמכון אוסר על שימוש בשאלות ובתשובות אני ממליץ לך שלא לעשות בהן שימוש, שכן שימוש זה יוכל להוביל לתביעה משפטית. איני אומר שתפסיד בסופו של דבר בתביעה, ייתכן ותהיה הגנות ראויות, אך, העלות הכספית תהיה גבוהה. כאמור, ייתכן בהחלט שקיימות לך הגנות המאפשרות לעשות שימוש בשאלות, יחד עם זאת, הפורום כאן אינו המקום המתאים לענות על שאלה זו בפירוט ונדרשת לשם כך חוות דעת ממשרד המתמחה בתחום. בכל מקרה במידה ואינך שש להוציא כספים על חוות דעת, מומלץ לך לקחת את הרעיון שעומד מאחרי השאלה (שכן רעיון אינו מוגן בזכויות יוצרים) ולהכין לתלמידיך שאלות דומות המבוססות על אותו רעיון ושאינן מהוות העתקה של השאלות הקיימות.