לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
מורן מלכי

האם צוואה הדדית קובעת?

ההורים שלי עשו צוואה הדדית. הם קבעו שאם הם בחיים אז הנחלה תועבר אחד לשני (לבן הזוג) ואם בן הזוג לא בחיים אז הנחלה תהייה לכולנו (לכל הילדים) . אמא שלי נפטרה. אבא שלי קיבל את כל הנחלה. אבא שלי העביר את כל הנחלה לאחותי. אבא שלי ואחותי אומרים שהתייעצו ושיש הסכם משולש על המשק וההסכם הזה אומר שהנחלה עוברת לאבא שלי ובגלל זה הצוואה ההדדית לא תקפה. ואבא שלי יכול להעביר את הנחלה לאחותי . האם זה נכון? הרי יש להם צוואה הדדית. האם זה לא הפרה של הצוואה ההדדית? תודה רבה מראש על העזרה

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! לא ברור מהתיאור בשאלה, האם הצוואה המדוברת הינה צוואה הדדית כהלכתה, והאם בנות הדור השני נקבעו בצוואה כיורשות-לאחר-יורש ( ולא כיורשות חליפיות למקרה אסון, חלילה ). שאלות אלה ייבחנו על-פי עיון בצוואה עצמה. אם הצוואה תימצא כתומכת בטענות הבסיסיות של השואלת, יהיה מקום אזי לבחון, מה היו תנאי "חוזה המשבצת" מול רמ"י ביום פטירת האם המנוחה, ז"ל. אם באותו מועד ( וכמובן גם קודם לכן ) חל על הנחלה "חוזה המשבצת" בנוסחו הישן - יתכן כי "עקרון ההסתמכות" והיקש אפשרי מהאיסור על חקיקה רטרואקטיבית בענייני מהות, יבססו מסקנה לפיה המצב המשפטי במישור הפנימי-המשפחתי איננו נתון לשינוי עקב שינויי מדיניות אצל "רשות מקרקעי ישראל" או שינויי נוסח בחוזים שהיא מכתיבה לאגודות-המושב. גם בכל אלה אין כדי למצות את הנושא המורכב. יצויין בהערת-אגב, כי ככלל אין מקום לפיצול נחלה במושב, וכי רמ"י נדרשה בעבר להתאים את סעיפי הירושה לגבי נחלות במושבים לדיני הירושה הכלליים. עם זאת, הורשת נחלה ללא פיצול איננה מונעת שריון זכות בצוואה ליורש אחר לפיצוי כספי, וככל שהדבר ניתן מבחינת כללי רמ"י – אף להקצאת מגרש בנחלה ולפיצולו מהנחלה. עולה מכל אלה הצורך לפנות לעו"ד לבחינת כל המסמכים הנוגעים למקרה, ולבירור המצב המשפטי על-פי ממצאיו וחוות-דעתו.

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום אגודות שיתופיות