חובת שמירה במושב לתושב חוץ שאינו חבר
במושב שאני מתגורר בו מחייבים אותי בשמירה . לא נאמר לי מעולם שחלה חובת שמירה. איני חבר בועד או באגודה השיתופית של המושב . ולכן חושב שלא יכולים לחייב אותי . אשמח לתשובתך בהקדם .
שלום רב! כבר בשנת תשכ"א-1961 חוקקה הכנסת את "חוק הרשויות המקומיות ( הסדרת השמירה )", אשר עומד עד היום בתוקפו, במטרה של שמירת הביטחון ביישובים, ובכל יישוב - למען כלל תושביו, ללא תלות בחברות באגודה כלשהי. שנים לאחר מכן חוקקה הכנסת בסיס נוסף להסדרת השמירה ביישובים, על-ידי הסמכת רשויות מקומיות להתקין חוקי-עזר בנושא החשוב. ב"חוק הסדרת השמירה" הנזכר לעיל, נקבעו הגבלות על מתן הוראות מכוחו, וביניהן: "לא תוטל חובת השמירה אלא על גבר שהוא בגיל 60-18" ( סעיף 7 של החוק ), ורק "על מי שהוא כשר לכך מבחינה בריאותית" ( סעיף 8 שם ). כמו-כן: "רשות השמירה תשחרר אדם משמירה בלילה פלוני, אם נוכחה שאין הוא מסוגל לשמור באותו לילה או אם הוגשה לה תעודת רופא על כך" ( סעיף 8 ). בסעיף 9 של החוק הנ"ל נקבע, בין היתר, כי "לא יחוייב אדם בשמירה יותר מפעמיים בחודש" עם הגבלת משך שעות השמירה: עד 10 שעות בחודש בתקופת תשרי-ניסן, ועד 8 שעות בחודש בתקופת אייר-אלול ( עם מתן סמכות להגדלה מיוחדת וזמנית - לאלוף פיקוד או מפקד משטרת מחוז, מטעמי הכרח ביטחוני ). מי שמבקש בירור או הבהרות בנושא, יוכל לפנות אל המועצה האזורית שבתחומה נמצא יישוב-מגוריו, גם כדי לברר מהו הבסיס שמכוחו הוא מחויב בשמירה, ואם מדובר בחוק-עזר – האם הוראותיו תואמות את חוק-הכנסת בנושא, כמתבקש.