אגודה שיתופית/חקלאית
שלום רב. אני מתמחה חדש ובכלים שברשותי לא הייתה לי היכולת לברר סוגיה מסויימת בעניין אגודות שיתופיות, אם כן אשמח אם תוכל לענות לי על כמה שאלות. 1. אגודה שיתופית/חקלאית מוגבלת בסכום גביית ארנונה מן התושבים ל30 אחוזים מהארנונה הכללית של המועצה, האם ישנה דרך כלשהי להגדיל את מספר אחוזי הגביה למעלה מתקרה זו? 2. איפה אוכל למצוא מידע קונקרטי ועדכני לגבי הסמכויות של אגודה שיתופית הנוגעות בעיקר לענייני ארנונה וגביית כספים מן התושבים?
שלום רב! .(א) הסכום הכולל שעל תושבים לשלם כארנונה כללית לרשות המקומית, שבתחומה יש להם נכס מקרקעין – מוגבל על-פי הדין, וכך לגבי הסכום הכולל של ארנונה, המחולקת בין המועצה האזורית לוועד המקומי של היישוב הנוגע לעניין. יתכן כי החלוקה הפנימית בין הרשויות במקרה המדובר כאן, מקפחת את הוועד המקומי – עניין זה הוא לבירור בין הוועד לבין המועצה האזורית, לרבות בשילוב השוואה ליישובים אחרים בתחומי המועצה. (ב) דרישת הוועד המקומי בנושא ארנונה, כרשות מקומית ביישוב, חייבת להיות מבוססת בייעודים ממשיים שבתחום אחריותו ובצרכי מימון מוכחים; לצורך זה, יתכן שאין די בייעוץ משפטי, ויש להסתייע גם ברואה-חשבון. בהערת-אגב: האגודה השיתופית איננה רשות מקומית, ואין לה סמכות לגבות ארנונה. (ג) בהעדר היענות מספקת מצד המועצה האזורית, ניתן להציג את הנושא גם בפני היועץ המשפטי של המועצה, ולפי הצורך ומידת הביסוס של הדרישה לתוספת – לפנות אל הגורמים העוסקים בנושא במשרד-הפנים. (ד) בכל מקרה, ראוי לבחון את צרכי המוסד ודרישתו המתוכננת – על-פי פריטיהם; יתכן כי חלק מהם אינם בגדר נושא הארנונה, אלא כשירותים משלימים הניתנים לתושבי היישוב, ויתכן שלמוסד הנותן את השירותים – גם אם זו האגודה השיתופית - קיימת זכות לגבות תשלומים למימונם. סוג זה של צרכי-מימון הוא נושא בפני עצמו, אשר נדון כבר בפסיקת בתי-המשפט, ובה ניתן להסתייע לבחינה ולגיבוש צעדים מעשיים בהקשר זה. אם ועד-ההנהלה של האגודה ההתיישבותית ביישוב מכהן גם כוועד מקומי ( במסגרת הידועה כ"זהות פרסונאלית של וועדים" ) – יתכן כי שירותים כאמור בפיסקה זו, לפחות בחלקם, הינם נושא לבדיקה כאמור כאן, ולא כנושא של תוספת ארנונה.