רפי לוי

קבלה לחברות קיבוץ בעצמאות כלכלית -הנחות

הקיבוץ שלי בתהליך צמיחה דמוגרפית מציע לבני משק לשלם להון האגודה עלמנת להתקבל לחברות בהנחה של 60 אחוז. ואילו לבני של חברים בעצמאות כלכלית מציע הנחה של 15 אחוז. האם זה חוקי להפלות בתנאי ההנחות ברכישת הון מניות האגודה השיתופית בין בן משק של חבר קיבוץ לבין בן משק של חבר בעצמאות כלכלית?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) עקרון השוויון באגודה השיתופית מצריך ביסוס ממשי וראוי כדי להצדיק חריגה ממנו. סעיף 15(1) של "פקודת האגודות השיתופיות" אמנם מפנה אל תקנון-האגודה לגבי שיעור חובת ההשתתפות בהון האגודה, אך גם את הסעיף ואת התקנון יש לפרש על-פי עקרון-שוויון בין החברים. ב) ניסיון להצדיק את השוני בין שיעורי ה"הנחות", כאמור בשאלה, אם יש לו אפשרות ביסוס בכלל, מצריך הצגת חוות-דעת משולבת הן מבחינה משפטית ( לרבות על רקע תקנון-האגודה ) והן מבחינה כלכלית-חשבונאית (לרבות לגבי שיעורה של כל "הנחה"). חוות-דעת מתאימות של עו"ד וכן של רואה-חשבון חייבות להיות בידי ועד-ההנהלה, כתנאי בסיסי לצעדים בנושא. גם אם מוצדק להתחשב בתרומותיהם המבורכות של הוותיקים בקיבוץ, מדורות המייסדים ו"המבססים" – יש לבחון משפטית וכלכלית, אם (ואם כן – באיזו מידה) תרומות אלה מבססות ומצדיקות את החלק הממוני-הקנייני שבצעדים הנוכחיים להרחבת מעגל-החברים. ג) מוצע לפנות אל הנהלת הקיבוץ בדרישת בדיקה והבהרה מתאימה, ולהצגת חוות-דעת בכתב בפני ציבור החברים. ביסוס ממשי וראוי במקרה זה הינו מעניינם של כל המעורבים – לרבות אגודת-הקיבוץ, בעלי-התפקידים הנושאים באחריות לתקינות הצעדים וכן המצטרפים החדשים עצמם! ד) תשומת-הלב מופנית גם לתשובות שניתנו בפורום זה לשאלות בנושא מ-9/12/19 ו-16/3/20.