מבררת

בהמשך לשאלתי הקודמת בעניין הצבעה גלויה

תודה רבה על תשובתך! בהמשך לשאלתי הקודמת בעניין הצבעה גלויה באסיפת חברים, לפי סעיף 42 אגודה תקיים, על פי דרישה של עשרה אחוזים מהנוכחים באסיפה הכללית שעל סדר יומה בחירות לרשות מרשויותיה, בחירות בקלפי ובכלל זה בדרך אלקטרונית לפי תקנה 11, ובלבד שהוועד וידא כי נעשו ההתאמות הנדרשות להצבעה בדרך אלקטרונית; הבחירות בקלפי ייערכו בהתאם להוראות תקנות האגודה, ובהעדר הוראות כאמור, בהתאם להוראות תקנות 42 עד 56; אם הבחירות אמורות להתקיים בדרך אלקטרונית, יעדכן הוועד את ועדת הקלפי בדבר האמצעים שיש לנקוט להבטחת עמידת האגודה בתקנה 11(ב)(2), (3) ו-4). האם הנ''ל אמור בהצבעה בכל נושא שהוא כגון החלטה יישובית אודות אופן ההתנהלות ביישוב או שמדובר בבחירות דווקא? החלטה שהתקבלה ברוב בהצבעה גלויה על אף שיותר מ-10% מהנוכחים ביקשו הצבעה חשאית תקפה או שיש לערוך הצבעה חוזרת באופן חשאי?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) פרק א' של "תקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה)" בו נכללת תקנה 11, נושא את הכותרת "האסיפה הכללית", והוא כולל הוראות כלליות לגבי האסיפה ודרכי פעולתה. פרק ג' של התקנות הכולל את תקנות 40 – 59ב, נושא את הכותרת "בחירות", והוא דן בנפרד בנושא מיוחד זה. לפיכך: הוראות תקנה 11 שבחלק הכללי עשויות לחול על הליכי הבחירות שמנהלת האסיפה (בכפוף, כמובן, להוראות המיוחדות שבפרק ג' האמור), אך לא להיפך: הוראות תקנות פרק ג' חלות על ההליכים המיוחדים של בחירות, אך לא על נושאים אחרים (כל עוד לא אומצו הוראות מאלה בתקנון-האגודה). ב) תקנה 41 שבפרק ג' של התקנות הנ"ל, נושאת הכותרת "החלטה על בחירות בקלפי", קובעת כי "אגודה תקיים - על פי דרישה של עשרה אחוזים מהנוכחים באסיפה הכללית שעל סדר יומה בחירות לרשות מרשויותיה – בחירות בקלפי...". נושא הבחירות הוא תנאי גם בגוף התקנה. ג) בהצבעה בהליכי בחירות ישנה חשיבות מוגברת לחשאיות, כדי להבטיח בחירה חופשית של כל המצביעים (חבר עלול להירתע מלהצביע באופן גלוי, עקב האופי האישי של הנושא ומחשש כי ייצור טינה אצל נבחרים שלא הצביע בעדם). לפיכך הסתפק כאן מחוקק-המשנה של התקנות בשיעור המקובל של 10% מהנוכחים, כדי לכפות על כלל המצביעים את החשאיות המתבקשת. ד) בהעדר הוראה בנושא בתקנון-האגודה - כדי לכפות הצבעה בקלפי באסיפה כללית "רגילה" יש צורך בהחלטת-רוב של האסיפה, כפי שגם הובהר במענה לשאלה הקודמת, בציטוט מתקנה 11(א).