רז בן נון

אגודה שיתופית האם חייבת בהוצאת חשבונית מס וניהול הנהלת חשבונות כפולה

שלום אנחנו מתגוררים ביישוב הנמצא תחת אגודה שיתופית בע״מ. האגודה גובה פעם בחודש סכום מחברי האגודה. האם על האגודה לנהל ההלנת חשבונות כפולה? איך האגודה צריכה להתנהל מבחינת רישום הנהלת חשבונות?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) אם המדובר בשאלת חבר בעבור אגודתו, הרי נושאי ניהול החשבונות והכרוך בהם נתון להדרכה ולפיקוח של רואה-חשבון חיצוני – בין אם כבעל-תפקיד ב"ברית הפיקוח" אליה חייבת האגודה להיות קשורה בין אם כ"רואה-חשבון מבקר" שמונה ע"י האסיפה הכללית כתחליף ל"ברית-פיקוח". מינוי וקשר כאמור – לפי הוראות סעיף 20 של "פקודת האגודות השיתופיות". שאלות בנושא זה, שלא נענו ע"י מוסדות האגודה, ניתן להפנות גם לגורם החיצוני הנ"ל. ב) אם מדובר בשאלת תושב או חבר הנדרש לתשלומים לאגודה, יש לדרוש ולקבל פירוט של כל דרישת תשלום לפי מרכיביה, ולגבי כל מרכיב – פירוט בסיסו ואופן חישוב שיעורו. כמו-כן, לגבי כל תשלום לאגודה היא חייבת בהנפקת קבלה מתאימה, ובמקרים המתאימים – גם חשבונית-קבלה. חזקה על האגודה כי היא מנהלת חשבונותיה כדין, לפי ייעוץ מקצועי.