אלון פיירמן

חיוב הצטרפות לאגודה שיתופית בתשלום למי שקנה בית יד 2 בישוב ביו"ש

קנינו בית יד 2 בישוב השייך להסתדרות הציונית החטיבה להתיישבות. הישוב מחייב אותנו לשלם 50,000 ש"ח דמי הצטרפות לאגודה כתנאי לחתימתו לצורך העברת בעלות על הנכס. האם זה תקין?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) מופנית תשומת-הלב לתשובה שניתנה בפורום זה לשאלה מיום 18/3/24 (דניאל), ובהקשרה – גם לתשובה לשאלה מיום 27/5/24. ב) ככלל, אגודה יישובית זכאית לגבות השתתפות יחסית מתאימה בגין השקעות-קבע ביישוב שנעשו במימונה; כך גם כאשר מדובר בתשלום להון האגודה. עם זאת, כאשר חלוקת המימון הינה על-פי נכסי-מקרקעין ביישוב (יחידות-דיור או מגרשי-בנייה) או לפי חברות באגודה– תשלום-השתתפות של מוכר-הנכס שלא הוחזר לו בעזיבתו, עומד לזכות הבעלים החדש של הנכס; ובדומה – החלק בהון האגודה לגבי החבר "המחליף". ג) לנושא השאלה ישנה השלכה גם על תנאי הרכישה לפי החוזה שבין הצדדים (ברכישה כ"יד שניה" – מול החבר-המוכר), ובמקרה המדובר – עולה שאלת מודעותם של המוכר והרוכש, טרם חתימת החוזה שביניהם, לדרישות הכספיות מצד האגודה; ואם היו מודעים לכך – מה נקבע בחוזה בהקשר זה. ד) כאמור גם בתשובה לשאלה מיום 27/5/24, עניינה של האגודה עצמה הוא לבדוק את דרישתה, כדי שלא להיכשל בגביית-יתר.