פלוני

קיזוז פנסיה מדמי העזיבה.

שלום רב, לי ולזוגתי יש בקיבוץ וותק נמוך והחלטנו לעזוב את הקיבוץ. לאחרונה נודע לי שהקיבוץ רשאי לקזז את הפנסיה שהקיבוץ הפריש לנו בשנות חברותינו בקיבוץ מתוך סך דמי העזיבה, מה שמייצר מצב שלא יוותר לנו שום סכום מדמי העזיבה המחושבים עבורנו ולא יהיה לנו עם מה לצאת "לעולם שבחוץ". האם זה חוקי לקזז את הפנסיה שהופרשה לנו ע"י הקיבוץ בזמן שכיום ישנו את חוק הפנסיה לעובדים? (מכיר שבעבר קיבוץ שיתופי לא היה מחוייב בהפרשת פנסיה לחבריו ועשה זאת ממניעיו האישיים, אך האם גם היום נכון הדבר בזמן שיש חוק את חוק הפנסיה במדינה?)

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) חבר קיבוץ המחליט לעזוב את הקיבוץ אמור לברר מראש את השלכות צעדיו, לרבות ההסדר הכספי שיעמוד לזכותו; זאת במיוחד אם הוותק שלו בקיבוץ הוא נמוך ( כאמור בשאלה ), כאשר הוא, מצדו, מצפה להסדר מבטיח-עתיד. במסגרת הבירור האמור – גם בדיקה אצל הקיבוץ ובעזרתו, לגבי יישום "תקנות האגודות השיתופיות (חברות)" (לרבות תקנה 19 שם וכל תוספת הנספחת לתקנות בהקשרה), בכל הנוגע לעזיבה המתוכננת. ב) עקרונית, ההסדר שבתקנות מתיר לקיבוץ לנכות סכומים מסוגים שונים, ובעיקרם – סכומים אשר מתקין התקנות ראה כמיועדים למטרה זהה או דומה למטרתם של דמי-העזיבה עצמם. בקביעת ההסדר שבתקנות הנזכרות, נלקחו בחשבון גם אינטרסים של הקיבוץ, לרבות מניעת כפילות של נשיאה בנטל כספי בעבור החבר שחברותו נפסקת. ג) בכל מקרה של צורך, לרבות במקרה של אי-בהירות או מחלוקת, ראוי ורצוי כי שני הצדדים יסתייעו ברואה-החשבון המלווה את הקיבוץ, בין במסגרת ברית-הפיקוח אליה קשורה אגודת-הקיבוץ ובין כרואה-החשבון שמונה על-ידיה כתחליף כמבקר חיצוני.