מחלוקת קשה במשפחה בעניין ירושה
שלום, אישתי יורשת בחלקים שווים עם 3 אחיה . אחיה הבכור ,מונה ע"י המורישים להיות אחראי על חלוקת העיזבון (מינוי של כבוד ולא כמנהל עיזבון על פי חוק), כאשר הוא בעליו של חשבון העו"ש של המורישים מתוקף סעיף אריכות ימים בלבד. קיימות 2 בעיות : 1. אישתי ו -3 האחים משקשקים ממנו פחד מוות כי הוא בחור עצבני, עשיר ומלא בחשיבות עצמית. לאחר מות המצווים הוא החליט על דעת עצמו שרק לאחר 12 חודשים ממותם להקריא את הצוואה +הוא מחלק מכספי העיזבון במשורה ולפי מצב רוחו, ולא לפי צרכיהם המשפחתיים של אחיו. + השכיר דירה אחת מהעיזבון לשנתיים כאשר חצי מדמי השכירות משולמת לדירה השניה שהיא ריקה לחלוטין . הוא לא טרח לשאול אף אחד מהיורשים אפילו טלפונית. 2. בצוואה עצמה בכתב ובעדים ישנו סעיף שבו מנוסח מעין "תנאי " לאחד היורשים : מימוש כספי העיזבון יהיה רק בהסכמת אותו אח הבכור ". התנאי עצמו אינו כתוב בגוף הצוואה והוא טוען שהתנאי נאמר לו בע"פ מהמורישים , שעליו להסכים לאותו יורש רק אם היורש הספציפי יקנה דירה למגורים.אותו יורש מסרב לקחת על עצמו הלוואת משכנתא נוספת כדי להשלים לקניית דירה ( ובמחירים המטורפים דהיום...) , מה גם שאשת היורש מתנגדת בתוקף לתנאי בע"פ הזה. בקיצור הבלאגן חוגג. אני הצעתי לקבל מהם יפוי כוח נוטריוני ואתבע אותו לפחות בשם אישתי בבית המנשפט. א. איך מתמודדים עם הפחד המצמית של היורשים ממנו ? ב. התנאי בע"פ - זה ניתן להוכחה משפטית בכלל ? כל פתרון יצירתי מנסיונך יתקבל בברכה,
א. שלום ותודה על הפנייה שלך. אתה מתאר מצב שמשפחות רבות נתקלות בו במות אחד מההורים או בניסיון של יורשים לקיים צוואת מוריש במסגרת משפחתית שלפתע עוברת טלטלה גדולה כל כך בשל פטירת הנפטר (אב המשפחה, אם המשפחה וכדו') מצד שני - הקונפליקט הזה שאתה מתאר מתרחש במסגרת משפחתית של אחים - מערכת יחסים שתמשיך ותתקיים (בצורה כזאת או אחרת לפי האופן שבו יתנהל תהליך בירור ופתרון הקונפליקט הזה) גם אחרי סיום המחלוקת הזאת בין האחים. לפתרון העניין שתיארת אני רואה שתי דרכים עיקריות שעומדות בפניכם. האחת - הדרך המועדפת והמומלצת לפתרון סכסוכים במשפחה סכסוכים בין בני זוג ובכללי - סכסוכים בין צדדים שמערכת היחסים ביניהם נמשכת - בהליך של גישור. היתרונות של הליך גישורי במערכות יחסים שכאלה הוא עצום - מאחר שאת הפתרון המתקבל מנסחים הצדדים בעצמם ועבור עצמם. כמובן שפתרון שכזה יכול להיות המתאים ביותר, הגמיש ביותר והמדויק ביותר עבור הצדדים לקונפליקט - פשוט בגלל שהם אלה שמנסחים אותו ובוחרים בו. עד כאן לצד החיוב. הצד השני של המטבע הוא שעל מנת לקיים הליך גישורי - צריך לקבל את הסכמת כל הצדדים לו. לכן - במידה ותצליחו לשכנע את כל הצדדים למחלוקת, הייתי ממליץ לנסות להיפגש עם מגשר מוסמך ומנוסה בתחום המשפחה, עם עדיפות למגשר שיש לו ידע משפטי בתחום דיני הירושה והחוזים. מגשר שכזה - יוכל לסייע לכם במציאת פתרונות שיעבדו לטובת כל הצדדים ויהיו בידו הכלים לנסח את הדברים לכלל הסכם מחייב שיוכל גם, לבקשתכם, לקבל תוקף של פסק דין במערכת היחסים ביניכם. אפשרות זו כאמור תלויה בהסכמת כל הצדדים להשתתף במהלך שכזה. ללא הסכמת כל הצדדים - אין ברירה אלא לפנות לבית המשפט המוסמך בבקשה לקיים את צוואת המנוח ככתבה וכלשונה. בדיון שכזה - תינתן הזדמנות לכל אחד מהצדדים (גם לאח המדובר) להעלות טענותיו לקיומן של הסכמות כלשהן שניתנו מחוץ למסמך המשפטי. בית המשפט יקבע האם ועד כמה יש ממש בטענות והאם התחייבויות שכאלה מחייבות גם אתכם. פסק הדין יהיה סופי ומחייב עבור כולכם - החיסרון טמון בפגיעה האפשרית שתיגרם למערכת היחסים בין כל האחים. המניעה המוכרת לי מצויה בעיקר בבחירתכם או בהצלחתכם לבחור לפתור את הקונפליקט הזה שבין האחים ללא תביעות ובדרך של מו"מ בגישור. אני מאחל לכם הצלחה. במידה ותבקשו ייעוץ נוסף כלשהו תוכלו לעשות זאת טלפונית. חיים מן, עו"ד ומגשר משפחה 02-6246777