מצב
רציתי לשאול שאלה בנושא העסקת פריילאנסר. אנחנו חברת טכנולוגיה קטנה מאוד מעסיקים פריילאנסר בחוזה אישי כמנהל מקצועי יועץ לפרוייקט. החוזה מגדיר את תחום פעולתו בצורה ברורה. עם הזמן ומתוך חוסר בכוח אדם והיותו מוכשר ואחראי והתפתחות הפרויקט בקצב מהיר, היה לנו להנהלה ובעלי החברה נוח שהוא ראש גדול, שיבצע את העבודה כל פעם מעט יותר עד כי הכל כמעט התבצע על ידו. כאשר התחלף אחד הבעלים הוא החליט בכל מחיר ובערמומיות ובניגוד להנהלה ולבעלים האחרים לפגוע במנהל הפרוייקט להטריד אותו עד כדי איומים מילולים מוסווים התנכלות ויחס מזעזע. שלאחריה פעולות של פגיעה ממשית במערכות הפרויקט מניהול טכני ויכולת לטפל במקבלי השירות ותנאי עבודתו. ההנהלה והבעלים הישנים נותרו אחוזי אימה מההתנהגות אך נותרו שותקים. נוצר מצב אבסורדי שבפועל אנו עדים לפגיעה קשה בעסק מצד הבעלים החדש. העובד עושה את רוב העבודה הרבה מעבר למה שנכתב בחוזה שלו. הפגיעה בו היא הרסנית לפרוייקט. מנהל הפרוייקט פנה אלי והפנה את תשומת לבי לכך שכלל אין באחריותו לכל התחומים בהם נעשית הפגיעה והציג את ההרס השיטתי של התשתית עד כדי מחיקת חומר ותיעוד ממוחשב! מה שעתיד להיות בסופו אסון להנהלה. אנחנו גם הערנו את תשומת לב הפוגע שזה פוגע בנו ובמקבלי השירות. אבל הוא מתעקש להמשיך בפעולותיו. ביקשתי ממנהל הפרוייקט לנסות להמשיך לתפקד אבל הפגיעה נמשכת. הבעלים הישן מבין אבל משתף פעולה בשתיקה. למעשה הפרוייקט על סף קריסה. וזה נראה שזו מטרתו של הבעלים החדש. הבעיה הנוספת היא שבמידה שתהיהנה בעיות עם מקבלי השירות הכל יהיה על ההנהלה והבעלים. שאלתי מה עלי לעשות עם הדברים שמנהל הפרוייקט הביא לידיעתי. שתיקת הבעלים הישן כאשר ברור לו שהאחריות היא עליו ואיך למנוע המשך הפגיעה בפרוייקט. שאלה שניה האם העובדה שמנהל הפרוייקט אינו נדרש בחוזה לרוב הפעולות שהוא עושה בפועל והביא זאת לידיעתי מחמירה את המצב? וכן שלפי הוראות הבעלים אנחנו לא מפסיקים לדרוש ממנו לעבוד באופן שעבר לא מאפשר לו באמת לעבוד נורמלי ומנסים להמשיך לנצל אותו. האם לא עדיף שמנהל הפרוייקט יעצור את העבודה השוטפת כך שהדברים יאלצו לראות את הנזק כבר עכשיו. הרי ברור שלא ניתן יהיה לבוא למנהל הפרוייקט בטענות כלשהן אכן? מה הגבר הנכון ביותר שכדאי לעשות לפתרון בהנחה שההרס מתמשך וללא יכולת לעצור זאת. חשבתי להציע למנהל הפרוייקט לעזוב אלא שזה ימית על ההנהלה אסון עסקי.
נתן שלום, המצב שאתה מתאר סבוך עובדתית ומעלה הרבה מאוד שאלות עובדתיות ומשפטיות כאחד. מעבר להרס הפרוייקט כפי שאתה מכנה אותו, קיימת חשיפה של המעסיקים לתביעות של מנהל הפרוייקט הן במישור החוזי והן במישור של דיני עבודה. בהעדר תמונה כוללת ולנוכח העובדה שהניירת אינה פרוסה לפנינו אנו מתקשות לסייע במסגרת הפורום. כך למשל האם קיים תיעוד של פניות של הפרילנסר לגבי היקף העסקתו, האם קיימות התראות בכתב כלפי ההנהלה על הרס הפרוייקט, האם קיים תיעוד להשמדת חומרים כפי שהנך טוען ועוד.. ניתן ליצור קשר עם משרדינו לשיחת יעוץ. .
ראשית תודה על המענה. אין ספק שנדרש טיפול מקצועי. אלא שאני בין הפטיש לסדן. ובכל זאת החוזה של מנהל פרוייקט מוגדר מאוד, הוא הבהיר לבעלים החדש בשיחות ישירות שהוא פוגע בפרוייקט ובו וכמו כן שאינו מעוניין לבצע עבודה שאינה בהסכם ושעל החברה להביא עובד מטעמה שיבצע את העבודה שלא נכללת בחוזה. אני אומר לך בגילוי לב שהם כופים עליו בצוע תוך גרימת הכשלה חמורה בתנאים המקצועיים ומאיימים עליו ומצד שני אם הוא ילך כל העומס יפול עלי! כמנהל ישיר שלו. אני מאוד מתלבט ואין לי סמכות לדון בשם החברה ללא הסכמה. ומצד שני איני יכול שלא לראות מה קורה. השאלה שלי בתנאים האלה מה יכול יותר לקדם פתרון. האם שמנהל הפרוייקט יודיע שהוא עוזב? זה אפשרי גם בלי סיבה לא? מותר לו לעזוב כחלק מהחוזה זה עדיף לא? מאשר להמשיך לסחוב את הצרה המתגלגלת. מה יעזור לו להתלונן כאשר באופן ברור הוא עושה עבודתו מעל ומעבר וההנהלה היא האחראית למה שאין בחוזה כגון כלפי מקבלי השירות ודברים שאינם בחוזה שלו אתנו. האם זו עצה רעה להגיד לו שיודיע על עזיבה וכך זה יעצר? זה יגרום שלפחות הכל יצא ויתחיל שלב פתרון או שאני טועה ואסור להציע לו לעזוב? או יש דרך אחרת. כי זה המקום היחיד שאני יכול להתערב. תודה.
נתן צר לי אך הדיון גולש לטקטיקות ניהוליות והתמודדות במישור מקצועי מול המנהלים. מבחינה משפטית יש לבצע בחינה של כל הניירת והעובדות כפי שהסברנו בתשובתינו הקודמת.
שאלה נוספת האם חשוב שמנהל הפרוייקט יבקש בכתב תוספת שעות ושכר על עבודה שאינה כלולה בחוזה שלו. ואם כן מתי לעשות זאת. או שעדיף שיודיע על עזיבה. הרי את מה שכבר עשה יוכל לדרוש ולהוכיח גם בהמשך לא? עבודה שבוצעה ויד לה תיעוד ניתן להראות בכל שלב גם לאחר שיעזוב.