מנהל הפורום עו"ד מיכל סגל ארנולד
ויתור זכויות על מניות בחברה במקרה של רכישה
אני עומד לחתום על הסכם מניות עם חברת סטארטאפ שאני מעורב בה. בחוזה נאמר שבמקרה של רכישה או מיזוג החברה לתוך חברה אחרת אני מתיר בזאת לחברה הרוכשת לרכוש ממני את המניות שבאחזקתי. רציתי לשאול האם זה הגיוני ומקובל לבקש דבר כזה, מבחינה לוגית לא מובן לי מדוע עלי להסכים לוותר על זכויות דיוודנד בחברה כאשר היא מתמזגת לחברה חדשה. אשמח לייעוץ בעניין. תודה.
שלום רב, מקובל לכלול בהסכמים של חברות סטארט אפ סעיף Bring Along שקובע בדרך כלל, שאם רוב מוחלט מבעלי המניות (75% ומעלה) מחליט למכור את מניותיו לצד ג' או במצב שיש Merger or Acquisition Event "M&A Event" כי אז כל יתר בעלי המניות חייבים להצטרף למכירה. ההשקפה הינה שסביר שצד ג' ירצה שליטה מוחלטת בחברה, ללא 'צרות' אפשריות מצידם של בעלי המניות הקטנים. הנחה נוספת היא שאם רוב מיוחס כאמור סבור שהעסקה טובה, כי אז גם לבעלי המניות הקטנים יותר לא צריכה להיות בעיה עם העסקה. מובן שהתמורה מעסקה כזו חייבת להיות מחולקת בין כל בעלי המניות באופן יחסי לאחזקותיהם, בעיה שמתעוררת היא שאם יש לחברה מחזיקים במניות מועדפות/בכורה (קרנות הון סיכון וכו') כי אז ההחלטה אם לקבל את העסקה תהיה לפי החלטת רוב מתוך אותה קבוצה, כאשר הם גם יקבלו חלק עודף מהתמורה כל זאת על פי התקנון שמנוסח בעת כניסתם לחברה. בהצלחה.