מנהל הפורום גיא הרשקוביץ, משרד עורכי דין ומגשרים
אחריות קולקטיבית בין דיירי אותה קומה
דייר אלמוני מניח חפצים בחדר המדרגות. בכל פעם הבעיה הזו צצה בקומה אחרת. אף אחד מהדיירים לא מודה בכך. בכל פעם יש "טקס" של פנייה לדיירים, ואז מתישהו החפצים נלקחים משם. איני רוצה לעסוק בפינוי החפצים הללו ללא התראה - זה יוצר לי כוועד עבודה מיותרת. גם נמאס לי בכל פעם לפנות ולאיים. כעת אני רוצה לממש את האיום. אני מעוניין ל-פ-ת-ו-ר את הבעיה סופית ע"י הגשת תביעה למפקחת. מכיוון שאיני יודע מי הדייר, ברצוני להגיש תביעה נגד דיירי כל הקומה. אני יוצא מנקודת הנחה שאם המפקחת תשית קנס על הדיירים, אז זה יהיה "למען יראו וייראו" לדיירי כ-ל הבניין והתופעה תיפסק. השאלה היא האם זה חוקי להחיל אחריות של דייר על מעשי השכן שלו לקומה?! האם דין תביעה כזו להתקבל, או להידחות? האם החוק מתייחס לסוגייה כזו שהיא מעין "ענישה קולקטיבית"?
הי משה, המקרה שאתה מתאר מורכב, וכדי לתת תשובה מדויקת, אשמח להבהרות: האם יש תיעוד (תמונות/עדים) להנחת החפצים? האם ניסית לזהות את האחראי בדרכים אחרות, כמו מצלמות אבטחה או שיח עם הדיירים? האם יש בבניין תקנון פנימי המסדיר את השימוש בשטחים המשותפים? חשוב לדעת שתביעה נגד כלל דיירי הקומה עשויה להידחות, שכן החוק לא נוטה לתמוך ב"ענישה קולקטיבית". אם תרצה, תוכל להשאיר פרטים טלפוניים ונשמח לייעץ לך בהרחבה. בהצלחה!