מנהל הפורום עו"ד אמנון בן נעים
מעצר בתיק אלימות במשפחה
שלום רב. בעלי עמוק כבר כמעט 3 שבועות בגין אלימות במשפחה.הוצא נגדו צו רחקה ל3 חודשים. זהו פעם ראשונה שהגשתי תלונה נגדו עבור תקופה ממושכת של כמה שנים על אלימות במשפחה.הדיון שלו נדחה לתחילת מאי היות והתסקיר מבחן עדיין לא מוכן. מה זה אומר? האם בוא ישוחרר.אני רוצה לציין שאמרתי בנוכחותו ובנוכחות השופטת בצו הרחקה שאני סולחת לו אם יתחיל בטיפול למניעת אלימות במשפחה, ושהוא המפרנס היחיד בבית.האם זה יעזור וישחררו אותו בקרוב? מתי הוא אמור להתחיל להיפגש עם קצינת מבחן .
עצור
מיטל שלום, נגד בעלך הוגשו כתב אישום ובקשה למעצר עד לתום ההליכים (סיום המשפט). צו ההרחקה הוצא במסגרת ביהמ"ש לענייני משפחה ואינו רלבנטי, מכיוון שגם אם הוא ישתחרר בתיק הפלילי-ביהמ"ש (הפלילי) ירחיק אותו ממך עד לתום ההליכים (15-12 חודשים בד"כ). מכיוון שדיווחת על אלימות ממושכת-ביהמ"ש ביקש לקבל חוו"ד מקצועית של הגורם הרלבנטי, שירות המבחן. קצינת המבחן תשוחח איתו ואיתך ותכתוב לביהמ"ש מה רמת המסוכנות שלו, לדעתה, והאם ניתן להפיג אותה באמצעות חלופה מתאימה. אני מניח שבהעדר עבר פלילי-הוא ישוחרר למעצר בית הרחק ממך, בפיקוח בני משפחתו. במידה שקיימת בעיית אלכוהוליזם/סמים-ייתכן שיומלץ על שחרור למסגרת טיפולית סגורה מתאימה. הכנת תסקיר מעצר בד"כ לוקחת 3-2 שבועות ובמידה ששירות המבחן עמוס בעבודה-היא יכולה להידחות בשבוע-שבועיים נוספים. זה מקובל (גם אם לא רצוי). העובדה שאת סולחת לו וזקוקה לו כלכלית אינה רלבנטית מכיוון שטובתך הפיסית היא המועדפת על ביהמ"ש והתביעה, בשלב זה ודבר לא יחזיר אותו הביתה, בשלב זה. בד"כ ההמלצה לשחרור היא למעצר בית מלא ורק לאחר כ-3 חודשים נהוג להגיש בקשה ליציאה לעבודה (מקום קבוע ובפיקוח אדם ממקום העבודה שחותם על עקבות צד ג'). במקרים מעטים ביהמ"ש משחרר למעצר בית חלקי עם יציאה לעבודה ואני מקווה שכך יהיה גם במקרה שלו (אם כי הסיכויים אינם גבוהים). קצינת המבחן תשוחח איתו ואיתך בשבוע הבא או בתחילת השבוע שלאחריו (סוף החודש) ותוכלי לומר לה את דעתך. חשוב שתזכרי שאת לא שק חבטות של אף אחד ובמקרים רבים רק זעזוע עמוק וטיפול מקצועי יכולים לסייע לאדם אלים (וגם לבעייה נלווית שלו, אם קיימת, כמו אלכוהוליזם/שימוש בסמים) ולא הבטחות שלו כי "ישתנה". אני יודע שיש לזה מחיר כלכלי כבד עבורך , אבל הדבר הכרחי לתיקון הדרוש תיקון אצלו ולהשבחת הזוגיות שלכם והתפקוד שלו בעתיד.
תודה על בתשובה. האם יש אפשרות שקצינת מבחן תוכל לבטל את צו ההרחקה שלו מהבית? במקרה הטוב מתי הוא יוכל לשוב הביתה? האם הוא יכול לקבל מאסר על תנאי כעבודת שירות ? מה החשיבות של התסקיר מבחן? מהן ההקלות של התסקיר מבחן לעצור? בעלי הוא המפרנס היחיד אין לי הכנסה יש לנו פעוט קטן.מה אני עושה עם כל החובות שלי כגון משכנתא והוצאות שוטפות אחרות???
מיטל, אין שום סיכוי שקצינת המבחן תמליץ עי הוא יחזור הביתה ואין שום סיכוי שביהמ״ש יחליט כך. כפי שכתבתי לך, אם הוא ישוחרר ביהמ״ש יורה על הרחקה ממך עד לתום ההליכים (15-12 חודשים לערך) והצו של ביהמ״ש לענייני משפחה שניתן ל-3 חודשים אינו רלבנטי יותר. חשיבות התסקיר היא עצומה ובהעדר המלצה חיובית-קיים סיכוי גבוה שייעצר עד לתום ההליכים והמשמעות של זה היא מאסר לתקופה של 12-8 חודשים בהנחה שהוא יורשע. מאידך, אם ישוחרר וישתף פעולה עם קצינת המבחן באופן מלא, העונש יהיה, קרוב לוודאי, פיקוח קצינת מבחן לשנה ומע״ת או, במקרה הפחות טוב, 6 חודשי עבודות שירות. מבחינת פרנסה-אין לי תשובה טובה לתת לך. איש לא יעזור, זולת קצבת הבטחת הכנסה (כ-1,400₪) מהביטוח הלאומי למי שנמצא במעצר בית מלא. זה באמת אבסורד, אבל זו המציאות. ענייני הקלות ויציאה לעבודה-בד״כ נשקלות בחיוב לאחר מס׳ חודשים (כפי שפירטתי לך בתשובתי הקודמת).
תודה על התשובה. באיזה דרכים ניתן יהייה לדבר איתו על כל מה שקרה ? מה רק אחרי שנה עד תום ההליכים אוכל לשוחח איתו על המקרה? מה עם משרד הרווחה הוא לא נותן פה יד לעיניין המפגש בינינו? ומדוע בדיון השני בצו הרחקה הסניגור הפרטי של בעלי דיבר על גירושים שבעלי יתגרש ממני ולא ידע בי? מה זה אומר לגבי העיניים למרות שזה לא קשור הנושא לצו הרחקה במעמד הדיון.האם בעקבות זאת צריכה להדלק אצלי נורה אדומה שהעורך דין שלו יפתח כנגדי תיק גירושין ללא הסכמתי וידיעתי?
אסור יהיה לו ליצור עמך קשר. לגבי שיחות ממך אליו-עקרונית, אין כאן עבירה. הרווחה לא יוכלו לעזור, בשלב זה, במפגשים בינכם. לגבי עניין הגירושין: כנראה שזה רק נועד להעביר לשופט מסר שניתן לשחרר אותו מכיוון שהוא לא רוצה קשר איתך (ולכן לא ייפגש איתך ולא יהיה חשש שיפגע בך שוב). ולגבי הגשת תביעת גירושין: הוא לא צריך את הסכמתך כדי להגיש תביעה כזו. השאלה היא האם ביה״ד הרבני יסכים לכפות עליך קבלת גט, ללא הסכמתך, בהנחה שלא מתקיימת עילת גירושין. בנושא זה, תוכלי להתייעץ עם עו״ד העוסק בדיני משפחה.
אז אני אוכל ליצור עם בעלי קשר טלפוני? אם כן מתי? לאחר שהוא משתחרר ? זה לא יפגע בי כל העיניין?
רוצה לציין שהוגש נגדו כתב אישום חמור מה זה אומר ? הוא יאסר למרות שזו תלונה ראשונה.האם ישוחרר או יהייה במעצר בית
האם ניתן גם לבטל צו הרחקה שניתן על ידי בית משפט