פסק דין מחו"ל
שלום רב, יש לי פסק דין גירושין שניתן בטקסס. כמו כן התגרשנו מבחינה דתית (יש גט). הנישואין נערכו בישראל. יש לנו שלושה ילדים והקיץ גרושתי עוברת לגור בישראל עם שלושתם. במידה והיא מעוניינת להגיש בקשה להגדלת מזונות, האם היא יכולה לעשות את זה בישראל? האם אמנת האג מחייבת אותה לחזור לבית המשפט בו ניתן פסק הדין ובו נקבעו המזונות? אני ממשיך להתגורר בטקסס. שאלה שניה, האם כדאי וצריך לתרגם את פסק הדין ולתת לו תוקף בישראל? מה התהליך והעלות המשוערת?
שלום שאול השואל, שאלתה הרבה שאלות וקושיות ולהלן התשובות. קודם כל - כל התשובות אמורות להיות מצויות בפסק הדין לגירושין שניתן בטקסס. האם בפסק הדין נדונה שאלת מעברה של אשתך/גרושתך והילדים לארץ? אם כן, אם עצם מעברם להתגורר בישראל נידון ואושר במסגרת פסק הדין, האם פסק הדין דן גם בשאלת גובה המזונות שלאחר המעבר לישראל? האם במסגרת פסק הדין בית המשפט בטקסס קבע קביעה כלשהי ביחס למי יהיה בית המשפט המוסמך לדון בעתיד בנושאים כמו מזונות הילדים ולאחר שהאשה והילדים יעברו להתגורר בישראל? אם כל הנושאים האלו אינם מוזכרים בפסק הדין, יש לפעול בזריזות ואני ממליצה לך לפנות בהקדם ובטרם שאשתך והילדים יעברו לישראל לעו"ד הבקיא בדיני המשפחה של ארה"ב וישראל, להתייעצות אישית דחופה. אמנת האג (בנוגע לחטיפת ילדים) איננה קשורה לתשלום המזונות או לבית המשפט המוסמך לדון בשאלת המזונות. הצורך בתרגום פסק הדין ונתינת תוקף לו (הכרה בו) על ידי בית המשפט הישראלי מתעורר רק במקרים מסויימים ולצרכים ספציפיים. בעיקרון אין סיבה לעשות כן, מבלי שמתעורר הצורך, שכן המדובר בעלויות לא מבוטלות המצריכות גם חוות דעת משפטית של מומחה לדין הזר. אני ממליצה לך לפנות לייעוץ אישי וספציפי, תוך הצגת פסק הדין לגירושין שלך שניתן בטקסס, במשרד עורכי דין הבקיאים בדיני המשפחה של ישראל וארה"ב. בברכה ובהצלחה, דפנה זיס, עו"ד, מנהלת הפורום.
תודה על התגובה. המעבר לישראל הוסכם במסגרת הגירושים. המזונות נקבעו בהסכם הגירושים והורדו ע"י השופט לאחר בקשה שלי. פסק הדין אינו דן בנושא גובה המזונות. פסק הדין אינו דן בנושא למי הסמכות לדון במזונות לאחר המעבר.
פסק הדין קובע שהמזונות ישארו אותו הדבר במקרה והיא עוברת לישראל עם הילדים.
שלום שוב לשאול השואל, אם פסק הדין או הסכם הגירושין שאושר וקיבל תוקף אל ידי בית המשפט קובע את גובה המשונות (שלדבריך אף הוקטן לאור בקשתך) וקובע שסכום זה ישאר על כנו גם לאחר המעבר לישראל הרי שבעיקרון גרושתך תצטרך להוכיח שהשתנו הנסיבות באופן משמעותי ביותר כדי לנסות להביא לכך שבית המשפט יגדיל את גובה המזונות. מבחינתך אינך צריך לעשות דבר לעת עתה. אם וכאשר היא תגיש נגדך תביעה (שבעיקרון יכולה להידון אולי בישראל ואולי בארה"ב), אז תצטרך להתמודד עם זה, בהתאם למקום ולמדינה בה היא תגיש את הבקשה ובהתאם לנסיבות. בברכה, דפנה זיס, עו"ד, מנהלת הפורום