מה המדינה הקובעת בעת עסקה באינטרנט
פטנט מגן על מגיש הבקשה מפני מכירת המוצר במדינה בה הוא נרשם. השאלה שלי נוגעת לגבי עסקאות באתרי אינטרנט בנלאומיים בהן המוכר הוא עצמאי והאתר הוא רק פלפורמה כמו איביי, אמזון, אליבאבא וכו. יש פה בעצם 3 מדינות שונות. המדינה בה נמצא המוכר, המדינה של הקונה והמדינה בה רשום אתר הסחר. איזו מהמדינות היא הקובעת בדבר הפרה של פטנט?
שלום דניאל, קודם כל חשוב להבהיר שההגנה שפטנט מעניק היא רק מרגע שבקשת הפטנט מאושרת. בקשת פטנט לכשעצמה לא מספקת הגנה כנגד העתקה. כפי שציינת, פטנט מעניק הגנה במדינה בה הוא נרשם. ההגנה היא מפני כל שימוש מסחרי כגון, מכירה, הצעה למכירה, ייצור, שינוע וכו'. כדי שהפטנט יהיה "עם שיניים" אתה צריך להוכיח שימוש מסחרי באותה מדינה. השימוש יכול להיות ע"י הקונה, המוכר, שרתי המוכר, אספקת הסחורה וכו'. בברכה, גדי
תודה על התשובה. אני רוצה עוד קצת לחדד את השאלה שלי עם דוגמא. נניח שהפטנט רשום בארהב, המוכר הוא מישראל והקונה אמריקאי. העסקה מתבצעת דרך איביי. האם זה נחשב עסקה בישראל או בארה"ב? כי אם זה עסקה בארה"ב אזי יש פה הפרה של הזכויות.
שלום דניאל, מבחינת הפטנט, העסקה לא "מקוטלגת" או ישראל או ארה"ב. אם יש חלק מן העסקה שנעשה בארה"ב, זו יכולה להיות הפרה של הפטנט האמריקאי. אם קונה אמריקאי, ניגש דרך שרתים אמריקאים לקונה בישראל ורוכש מוצר המפר פטנט אמריקאי, זוהי הפרה של הפטנט האמריקאי, למשל בעת הכנסת הסחורה לארה"ב. בברכה, גדי
תודה גד, זאת אומרת שמיקום הלקוח הוא הקובע מבחינת הפרת הפטנט? אז אני אקשה עוד קצת ברשותך: בהמשך לדוגמא הנל שבה הפטנט והשרתים אמריקאים, המוכר בישראל והקונה בגרמניה. האם בעסקה כזו יש גם הפרה של פטנט?
הי דניאל, באופן עקרוני בעסקה שתארת, בעל השרתים האמריקאים מפר את הפטנט האמריקאי ישירות. הקונה והמוכר בישראל וגרמניה יכולים גם להתבע על הפרת הפטנט האמריקאי, אבל התביעה צריכה להיות רק בארה"ב, מה שלא תמיד פרקטי אם אין להם ישות משפטית בארה"ב. בברכה, גדי
תודה גדי, ברור לי שהעניין פה סבוך ואני צריך לקבל יעוץ משפטי פרטני. יחד עם זאת אני סקרן לדעת: 1. מהנסיון שלך יש מקרים כאלו או שזה מצב תיאורטי? 2. אתר כמו איביי הוא לא המוכר אלא רק מתווך. זה משפיע?
השאלה השניה שלך פשוטה יותר. לאתר כמו eBay אין שום רצון לסחור מוגנת פטנט, והם יסירו אותה אם תידע אותם. כמו ש YouTube מסירים תוכן שמוגן בזכויות יוצרים. הבעייה היא במקרה שלך אם גם הקונים והמוכרים מחוץ לארה"ב וגם השרתים מחוץ לארה"ב. במקרה כזה אתה צריך להוכיח שמשהו עובר בארה"ב כדי להוות הפרת פטנט אמריקאי. בברכה, גדי
הי דניאל, הנושא הוא קצת מעבר לתחום המומחיות שלי. אני עורך פטנטים ישראלי, ולא עוסק אישית בליטיגציה של פטנטים. כאן אתה צריך להתייעץ עם עורך פטנטים אמריקאי שמתמחה בליטיגציה, ויש לו הבנה בדינים בינלאומיים. אני עובד עם עורכי פטנטים אמריקאים. אם תרצה קישורים, אתה מוזמן לפנות אלי בפרטי ואקשר אותך. בברכה, גדי
שאלות נפוצות:
חגי המאירי
ניסים טוויזר
ניסים מור
בר וינוגרד