לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
אבירן

האם מותר לעובד שכיר לרשום פטנט בעודו מועסק בתאגיד טכנולוגי בינלאומי?

שלום רב, אם אני עובד בחברת הייטק בינלאומית שמבוססת בארה"ב, ומעוניין לרשום פטנט שלא קשור לתחום העיסוק שלי בחברה ולמה שאני עושה במסגרת עבודתי (מפתח תוכנה), כך שהפטנט שלי מתחום שונה לחלוטין: המצאה שמכילה חומרה, האם זה מותר? יצויין כי לחברה הזו יש מחלקות מחקר ופיתוח אחרות בעולם שכן מפתחות גם חומרה, אך לא בארץ... אז האם המעסיק \ הארגון שכזה יוכל בהמשך לתבוע ולטעון שמאחר והעובד עבד אצלו יש לו בעלות על הפטנט? לסיכום: מהם הסיכונים אם יש) וממה צריך להזהר? תודה!

item.Author מנהל הפורום גד בנט

שלום אבידן, אם אתה עובד בישראל (לא משנה עבור מי), חל עליך החוק הישראלי. החוק הישראלי אומר שאם אין לך חוזה אישי הקובע אחרת, אתה חייב לדווח לחברה בכתב על כל אמצאה שאתה מגיע אליה, ולא משנה באיזה תחום, כל עוד אתה שכיר. גם אם פתחת את האמצאה רק בערבים וסופי שבוע בזמך החופשי. לחברה יש 6 חודשים להשיב לך בכתב האם האם חושבים שזו אמצאת שירות, דהיינו אמצאה שקשורה בתחום העבודה שלך והם מעוניינים בה. אם החברה ענתה שהיא לא מעוניינת באמצאה (לא משנה מאיזה סיבה) או לא ענתה תוך 6 חודשים, הזכויות שלך. אם הנושא לא קשור ישירות לתחום העבודה האישי שלך, אבל עדיין קשור לחברה, זה נתון לויכוח וצריך לבדוק את העובדות כדי לחוות דעה. גם אם החברה רוצה לנכס לה את האמצאה יש לך אפשרות לערער על כך. אתה צריך להתייעץ עם עורך דין המנוסה באמצאות שירות. בברכה, גדי

אבידן

גדי, תודה רבה על התשובה המפורטת! כמה נקודות: 1. שכחתי לציין שאת פיתוח המוצר התחלתי הרבה לפני שהתחלתי לעבוד עבור אותה חברת ההייטק, אני מתחיל לחשוב שעשיתי טעות בכך שלא הגשתי בקשת פטנט לפני כן, אך מצד שני זה היה שלב מוקדם מדי לרישום פטנט, למרות שיש לי הצעות מחיר וסיכומי פגישות עם 2 משרדי פטנטים כי בכל זאת בדקתי את הנושא עוד בזמנו כשיקול אישי של כדאיות הוצאת סכומים כאלה לפני השלמת הפיתוח. 2. למקרה שהחברה בה אני עובד תחליט שהיא כן רוצה לנכס לעצמה את המוצר, יש לי מספיק הוכחות ע"מ לערר. למרות שהיית ימעדיף להמנע מבזבוז זמן שכזה למקרה שיהיה... אברר מצד חברים בתאגידים הגדולים מה הם עשו לפני שעזבו למטרת הקמת סטארטאפ משלהם, לא זכור לי שמישהו מהם ציין שהוא דיווח לחברה שיש לו אמצאה משלו והוא עוזב ע"מ לממשה. מה שכן חלקם דווקא קיבלו הצעה להרכש ע"י אותו תאגיד שעבורו עבדו לאחר שגילו פוטנציאל במיזם שלו ולא שאלו כלל וכלל אם הוא פיתח זאת בזמן עבודתו אצלם... 3. כך או כך, דווקא נושא מעניין, כי לפעמים לעובדים בעלי רוח יזמית כן יש רעיונות מבריקים שהיו שמחים להציע בארגון מבלי שהם יפלו בגלל פוליטיקות זולות, אז זה יכול להיות יתרון ולא חסרון מבחינתם ע"מ לקדם את הרעיון שלהם ולהגיע ישר למקבלי ההחלטות ולעורר את תשומת ליבם, ע"י דיווח אמצאה של עובד מבריק שיש חשש שיעזוב למטרת הקמת מיזם משלו, עלול לעורר את מקבלי ההחלטות ולזהות את הפוטנציאל ואף למנפו. מצד שני החסרון הוא שפטנט במסגרת הארגון הוא לא כמו פטנט של יזם במסגרת חברה שהקים בעצמו... לכל מקרה - יש חסרונות נוספים שכדאי לדעת בכל הקשור לפטנט של עובד בתאגיד גדול? תודה שוב, החכמתי!

item.Author מנהל הפורום גד בנט

שלום אבידן, תארתי לך מה המצב ממבחינה חוקית. במציאות, הרבה תאגידים לא מעוניינים במיזם הספיציפי (מאלף סיבות שונות) ומשחררות אותו ליזם, שיקח אותו את כברת הדרך הראשונה (מלאת הסיכונים). הרבה תאגידים מעדיפים לרכוש (ולו במחיר גבוה יותר) מיזם בשל יותר. אידאלית, היה עליך להגיש בקשת פטנט לפני שהתחלת לעבוד בתאגיד, וגם לדווח להם על המיזם לפני שאתה מתחיל לעבוד ולשים סעיף ספיציפי בחוזה שהזכויות במיזם הנ"ל שייכות לך במלואן. כמובן, שלא לכל אחד קל להכניס סעיף כזה על ההתחלה, מפחד שיבחרו מישהו אחר במקומך. ההמלצה שלי היא שאם אתה הולך להתקדם עם המיזם, דווח עליו לתאגיד כמה שיותר מוקדם, כך שתראה שקיפות והגינות כלפי המעביד. אל תתפתה לרשום את הבקשה על שם מישהו אחר בהתחלה. אם המיזם יצליח בגדול, ידעו שאתה מקושר, וזה שפעלת בחוסר תום לב בהתחלה לא יהיה לטובתך. בברכה, גדי

forum moderator שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום פטנטים