בני נוער רבים עובדים בחופשת הקיץ כדי לממן בילויים, בגדים, שיעורי נהיגה ושאר מותרות שהם מעוניינים בהם. אחרים עובדים גם במהלך שנת הלימודים, כדי לסייע בפרנסת המשפחה.
באילו תנאים מותר להעסיק ילד בחופשה? האם יש הגבלות על העסקת בני נוער? מהו השכר המינימלי שהמעביד חייב לשלם להם?
מדי שנה, לקראת בואו של הקיץ, עולה על הפרק הסוגיה של העסקת בני נוער.
חוק עבודת נוער, אשר מסדיר את כל הקשור בנושא של העסקת בני נוער, מטיל הגבלות על העסקת בני נוער מתחת לגיל 18.
הגבלות על העסקת בני נוער
ההגבלות העיקריות הן אלו:
1• ע"פ החוק, מעביד יוכל להעסיק בני נוער בתקופה של חופשה מלימודים מגיל 14 והלאה. במשך שנת הלימודים מותר למעביד להעסיק בני נוער רק מגיל 15 והלאה.
2• נער המעוניין לעבוד, חייב להצטייד באישור רפואי מרופא המשפחה, המעיד על מצב בריאותי תקין. עם האישור, הנער יפנה ללשכת התעסוקה לנוער ויקבל פנקס עבודה אשר יועבר לרשות המעביד שהנער מועסק אצלו.
3• גם אם מלאו לנער 15, הוא לא יועסק בעבודה שעלולה לסכן את התפתחותו הגופנית, הנפשית או החינוכית, או לפגוע בבריאותו. כך למשל: נער לא יועסק בהרמת משאות מעל ל-12.5 ק"ג למשך יותר משעתיים ביום, בעבודות ריתוך, במכונות שונות: גזירה, מכבש, מכונת גלילים וכד'.
4• נער יועסק בחופשת הקיץ עד 40 שעות בשבוע. עד 8 שעות ביום בשבוע עבודה בן 6 ימים ועד 9 שעות ביום בשבוע עבודה בן 9 ימים.
5• ביום עבודה העולה על 6 שעות, יקבל הנער העובד בחופשת הקיץ שלו הפסקה של 45 דקות לפחות, מתוכה 30 דקות של הפסקה רצופה.
6• נער עובד זכאי לתשלום שכר מינימום לפי הפירוט הבא: עד גיל 16 – 15.58 ₪ לשעה, 70% משכר המינימום. עד גיל 17- 16.69 ₪ לשעה, 75% משכר המינימום. עד גיל 18- 18.47 ₪ לשעה, 83% משכר המינימום. שכר המינימום מחושב לפי 173 שעות עבודה בחודש.
שכר המינימום לא כולל תשלום עבור נסיעות למקום העבודה וחזרה ממנו.
7• הוצאות נסיעה- ע"פ מחיר הנסיעה בתחבורה הציבורית, עד סכום של 22.70 ₪ ליום.
עונשים וקנסות
חשוב לדעת, כי מעביד אשר מעסיק נער בניגוד להוראות חוק עבודת נוער צפוי למאסר או קנס- אם העסיק מתחת לגיל המותר ע"פ החוק, צפוי למאסר של עד שנה או לקנס בסכום מקסימלי של 39,150 ₪.
אם העסיק נער מבלי לקבל ממנו אישור רפואי, או שהעסיק נער שלא בהתאם לשעות העבודה המותרות, או שלא נתן לו הפסקות- צפוי למאסר מקסימלי של 6 חודשים או לקנס מרבי של 26,100 ₪.