המטרה של החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים הוא למנוע את העישון במקומות ציבוריים ואת החשיפה של הציבור לעישון ולהשפעותיו - מוות, מחלות ונכות.
בדרך כלל, התביעות המוגשות לבתי המשפט עוסקות בהפרת החוק במקומות כמו: פאבים, מועדונים, בתי קפה ומוקמות בילוי אחרים.
אבל- לא רק. לעיתים מוגשות תביעות ע"י עובדים בטענה להפרת הוראות חוק העישון במקום העבודה.
העובדים עישנו? התיאטרון יפצה
בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים דן בתביעה שהוגשה על ידי קופאית שעבדה בתיאטרון ירושלים לאמניות הבמה, שטענה כי במשך כל תקופת עבודתה סבלה מעישון פאסיבי של עובדים. התובעת טענה, כי העובדים עישנו באופן תדיר במזכירות ובמתחם המכירות. עוד היא ציינה, כי רק לאחר הגשת התביעה החל התיאטרון להציב שלטים האוסרים על עישון.
התיאטרון טען מנגד, כי רק החל ממועד כניסת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים לתוקפו, ב-7 בנובמבר 2007, רשאית התובעת להתלונן על אי אכיפת מניעת עישון מצד התיאטרון.
עוד טען התיאטרון, כי הוא פעל כנדרש בהצבת שילוט ובפרסום הנחיות, במאמץ להגביר את המודעות בקרב העובדים בדבר איסור העישון.
השופטת מרים ליפשיץ-פריבס קבעה, כי בזמן שהאירועים התרחשו, לא נקבעה בחוק כל הוראה המחייבת אכיפה של ההוראה האוסרת עישון. לפיכך נקבע, כי חובת התיאטרון במועדים הרלוונטיים לתביעה הייתה לדאוג להצבת שילוט האוסר על העישון. התיאטרון לא עמד בהוראות התקנות בנוגע לתוכן וצורת השילוט. השופטת ציינה, כי היא התרשמה מהעדויות שהייתה במקום "תרבות של עישון".
בבחינת גובה הפיצוי המגיע לתובעת, השופטת לקחה בחשבון את העובדה שמדובר במקום עבודתה של התובעת, שבו תנאי העבודה נכפו עליה והיא לא יכלה להרחיק את עצמה מהעישון הפאסיבי. מצד שני ציינה השופטת כי התרשמה שלאחר פניית התובעת לנציגת התיאטרון, נשלח מכתב לעובדים בנדון.
בהתחשב במאמצי התיאטרון בנושא, גם אם היו חלקיים, קבעה השופטת כי התובעת זכאית לפיצוי של 5,000 שקל ולהוצאות משפט של 400 שקל.
(ת"ק 2201/08 רעות פאר נ' תיאטרון ירושלים לאמניות הבמה (חל"צ)).
רוצים לקרוא את פסק הדין? תקדין - פסק דין
חדר מדרגות כאזור עישון? ביהמ"ש: לא!
במקרה אחר, בימ"ש השלום בת"א דן בשאלה, האם ניתן לקבוע חדר מדרגות בבניין משרדים כ"אזור עישון", וקבע כי חדר המדרגות אינו יכול לשמש כ"אזור עישון" בהתאם לחוק למניעת העישון במקומות ציבוריים.
נפסק, כי "בניין משרדים" הוא "מקום עבודה" לכל דבר ועניין, כולל חדרי המדרגות והשטחים הציבוריים והמשותפים בבניין.
בהתאם לכך, נקבע כי מיקדן ספנות שנתבעה בשל כך שעובדיה עשנו בחדר המדרגות המשותף למשרדים נוספים, רשאית להכשיר בבית הספנות "חדר או אולם", שיהיה "אזור עישון" ויעמוד בתנאי החוק, לאחר שתתייעץ עם העובדים במקום.
(א 39435/07 קסם מילניום בע"מ נ' מיקדן ספנות בע"מ)
עוד בנושא: