קבלת פיצויים בשל התפטרות לצורך טיפול בתינוק
שאלה: אני כעת בחופשת הלידה שלי, 14 השבועות חופשת לידה בתשלום ע"פ חוק מסתיימים לי בשבוע הבא.
בשבוע שעבר, הודעתי למעסיק שלי, כי אני מאריכה את חופשת הלידה שלי בעוד כ- 3 שבועות.
השבוע החלטתי, כי אני מתפטרת לצורך טיפול בבני.
הבנתי כי אני צריכה להודיע על התפטרותי למעסיק 30 יום מראש, האם זה נכון? אם כן ההתראה של ה-30יום נכנסת לתוקף מסיום החל"ד (חופשת לידה) או מהחל"ת (חופשת לידה ללא תשלום)?
הבנתי כי היה תיקון לחוק נשים עובדות החל מ03/2010, האם ע"פ חוק זה אני מחוייבת להודעה מראש של 30 יום מסיות החל"ת?
כמו כן, תוך כמה זמן מחוייב המעסיק לשלם לי פיצויים?
למציאת עורך דין מתחום דיני עבודה באינדקס משפטי
תשובה: עובד במשכורת זכאי להודעה מוקדמת לפיטורים, ועליו ליתן הודעה מוקדמת להתפטרות בהתאם למפורט להלן:
במהלך ששת חודשי עבודתו הראשונים - של יום אחד בשל כל חודש עבודה;
במהלך התקופה החל בחודש השביעי לעבודתו עד תום שנת עבודתו הראשונה - של 6 ימים, בתוספת של יומיים וחצי בשל כל חודש עבודה בתקופה האמורה;
לאחר שנת עבודתו הראשונה - של חודש ימים.
המועד לתשלום פיצויי פיטורים", לגבי עובד או מי שזכאי לפיצוי פיטורים מכוחו – המאוחר שבין המועדים האלה:
1- יום הפסקת יחסי עובד ומעביד.
2- המועד שנקבע לתשלום פיצויי הפיטורים על-פי הוראת הסכם קיבוצי, הסדר קיבוצי אחר או צו הרחבה החלה על העובד
הזמן הסביר לקבלת צבירת הפיצויים בקרן פנסיה או ביטוח מנהלים הוא 30 יום מהיום בו הומצאו להם כל המסמכים הנדרשים לשחרור הכספים.לכאורה לפי הנסיבות קמה זכות לפיצויי הלנה.
גם אתם רוצים לשאול שאלה? היכנסו עכשיו לפורום דיני עבודה ופנסיה
הרעת תנאי עבודה
שאלה: התחלתי לעבוד בחברה לפני שנתיים וחצי. במסגרת הדיונים על תנאי ההעסקה שלי, סוכם שאוכל לעבוד יום בשבוע מהבית. עם זאת, העניין הזה לא נכלל בחוזה האישי שלי. ראש הצוות שלי מאשר שכך היה הסיכום ומגבה אותי בעניין מול ראש התחום שלי.
בימים אלה, מתבצעים שינוים וראש התחום שלי רוצה לבטל את כל האישורים לעבודה מהבית. בשבילי מדובר בקושי גדול מאוד.
האם ביטול הזכות לעבוד מהבית (בלי שיהיה כתוב בחוזה ממש) מהווה הרעה של תנאי העבודה. האם הממונה עליי רשאית לבטל את ההסכם (בע"פ) שנסגר איתי? מה אני יכולה לעשות?
תשובה: כעקרון, למעביד זכות לקבוע את תנאי העבודה ולשנותם בכפוף להסכמים קיבוציים צווי הרחבה וחובת תום הלב.
חוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד שהשתנו לרעה תנאי עבודתו או שתנאי עבודתו הם כאלה שלא ניתן לדרוש ממנו להמשיך לעבוד בתנאים אלה, לרבות במקרה של הפרת זכויות העובד, רשאי להתפטר ולהיחשב כמפוטר.
כאשר מתפטר עובד בטענה להרעת תנאים או דרישה להמשך עבודה בתנאים לא סבירים, עליו לתת הזדמנות למעביד לתקן את ההרעה או את המצב הנטען ואם לא תוקן, על העובד להוכיח זאת על מנת להיות זכאי לפיצויי פיטורים.
על כן, יש לבחון כל מקרה לגופו ולפי הנתונים הספציפיים לקבל החלטה נכונה.
תהליך קבלת ההחלטות לקראת החלטה על סיום עבודה או במקרה של חשש מפיטורים משפיע מאוד על זכויות העובד במהלך סיום עבודתו. לכן חשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי טרם קבלת ההחלטות הנוגעות לסיום העבודה.
אם מדובר במעביד גדול והרעת תנאי העבודה מבוצעת לכל העובדים באופן חד צדדי ולא מתוקף הסכם קיבוצי או צו הרחבה ייתכן שכדאי להגיש תובענה ייצוגית על מנת למנוע את השינוי או לקבל פיצוי בגינו.
הלנת שכר
שאלה: ניכו לקרוב משפחה שלי ביטוח מנהלים מהשכר, והמעביד לא מעביר את הכסף לחברת הביטוח כבר שבעה חודשים. מה עליו לעשות? למי הוא יכול לפנות?
תשובה: בנסיבות המתוארות ניתן להגיש תלונה למשרד התמ"ת ו/או להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה
ניתן להשיג טופס תביעה במזכירות בתי הדין האזורי לעבודה בהתאם למקום העבודה. בתי הדין האזוריים לעבודה נמצאים ב- ת"א, ב"ש, ירושלים, חיפה ונצרת.
ניתן לפנות למשרד התמ"ת על מנת להתלונן בכתובת זאת:
http://www.moital.gov.il/cmsTamat/SendMail.aspx#form
אם מדובר בתופעה של הפרת זכויות עובדים במקום העבודה ניתן להגיש נגד המעביד תובענה ייצוגית על מנת שכל העובדים יקבלו פיצוי על ההפרה.
שינוי מקום מגורים
שאלה: אני עובדת בת"א בחברה במשך 6.5 שנים, ונאלצת כעת לחזור לעיר מגורי- חיפה .
האם אני זכאית לפיצויים בשלמותם או רק חלקם??
תשובה: לכאורה בנסיבות אין זכאות לפיצויי פיטורים.
ככלל, עובד מתפטר אינו זכאי לפיצויי פיטורים, למעט קבלת צבירת הפיצויים מההסדר הפנסיוני שלו בהתאם להפקדות המעביד לפיצויים בשיעורים הקבועים לפי צו ההרחבה בדבר פנסיה חובה בכלל המשק. מדובר בסכומים נמוכים מחבות הפיצויים של המעסיק.
אם אין שינוי בתנאי העבודה אזי לא מתקיימות נסיבות בהן ניתן להתפטר ולטעון להרעת תנאים המזכה בפיצויי פיטורים.
יחד עם זאת, אם כספי הפיצויים מופקדים בקרן פנסיה או ביטוח מנהלים לקצבה בשיעורים גבוהים יותר מהקבועים בצו ההרחבה הכללי (למשל כאשר יש הסכם קיבוצי או צו הרחבה הקובע תנאים פנסיונים משופרים), ניתן לטעון שבמקרה של התפטרות המעסיק אינו רשאי להחזירם אליו, דהיינו, הם מגיעים לעובד לפי סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים.
עד עתה אין פסיקה של בית הדין הארצי לעבודה בעניין זה, אולם, במקרה של צבירה משמעותית בסעיף הפיצויים לא כדאי לעובד לוותר על כספי הצבירה וראוי להעמיד שאלה זאת למבחנו של בית הדין לעבודה.
חופשת מחלה
שאלה: אני מועסקת בחברה 6 חודשים. הנני עובדת 8 שעות ביום 5 ימים בשבוע, לאחר איזו תקופה מגיעה לי חופשת מחלה וכמה בדיוק- כלומר איך נעשה החישוב?
תשובה: עובד אינו זכאי לדמי מחלה עבור היום הראשון למחלתו.
הוא זכאי ל-50% מדמי המחלה (75% מהשכר) עבור היום השני והשלישי ולדמי מחלה מלאים החל מהיום הרביעי, דהיינו, 75% מהשכר בהתאם לצבירת מי המחלה שלו לפי ותק.
עובד רשאי לצבור יום וחצי מחלה לכל חודש עבודה אלא אם יש לו זכות טובה יותר בהסכם קיבוצי או צו הרחבה.