לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
צליל

פנסיה של אדם שנפטר - גרוש וילדים מעל 21

שלום, אבא שלי נפטר לפני כ6 שנים, הוא עבד כ30+ שנה במקום עבודתו...נאמר לנו כי לא ניתן להוציא את כספי הפנסיה שלו מאחר בעת פטירתו הוא היה גרוש וכל הילדים מעל גיל 21. האם יש איזשהי דרך כן למשוך את הכספים? (סתם עלתה לי מחשבה...שהרי הרוב מציינים מגדירים בכתב הצטרפות לפנסיה ולכן אולי ניתן לדעת אם רשם אותנו כמוטיבים אז נוכל למשוך את הכסף כמוטיבים ולא כשארים)

צליל

בגלל שאבא שלי היה עובד מדינה אז הפנסיה שלו תקציבית...זה תקף גם לגבי פנסיה מסוג זה? בנוסף אמי שהיא בעצם גרושתו זכאית לחצי לפי הסכם גירושים...האם היא יכולה להוציא את החלק שלה? (חשוב לציין שאבא שלי עוד היה עובד בעת הפטירה ולא יצא לפנסיה)

עו"ד אבנר בן חיון

לגבי זכויות בפנסיה תקציבית יש לפנות אל המעסיק (שירות המדינה (קיים גם אתר מפורט של מימוש זכויות של עובדי מדינה) לגבי זכויות אימך לפי הסכם גירושים, הנושא מורכב. ככלל משנת 2014 חל שינוי בענין זה שיכול להיטיב עם אימך והוא חקיקת חוק חלוקת החיסכון הפנסיוני בין בני זוג שנפרדו. שכן, עד לחקיקת החוק האמור, בן זוג לשעבר לא היה זכאי לזכויות בפנסיה תקציבית של עובד שנפטר החוק הנ"ל מאפשר לרשום פסק דין של חלוקת ממון בעת גירושין בקרן פנסיה / פנסיה תקציבית ולזכות את בן הזוג לשעבר במחצית מזכויות החוסך בזכויות הפנסיה (החוק מבחין בין חיסכון פנסיוני כספי (קרן פנסיה חדשה) לבין חסכון פנסיוני של זכויות (קרן פנסיה ותיקה / פנסיה תקציבית) העקרון של זכאות בן זוג לשעבר בחיסכון פנסיוני באמצעות צבירת זכויות הוא ראשית הקביעה על כך בפסק הדין בהליך הגירושין שבין בני הזוג. אם ניתן פסק דין לחלוקת חיסכון פנסיוני באמצעות צבירת זכויות, בין חוסך ובין בן זוגו לשעבר, יש לרשום נרשמה הערה לפי סעיף 4 לחוק וככל שהחוסך נפטר , יחולו ההוראות כמפורט להלן, לפי העניין: (1) לגבי חיסכון פנסיוני באמצעות צבירת זכויות הסדר פנסיה תקציבית – (א) אם החוסך שנפטר הוא עובד בפנסיה תקציבית ונקבע בפסק הדין לחלוקת חיסכון פנסיוני כי משך התקופה המשותפת הוא 120 חודשים לפחות – (1) יהיה זכאי בן זוגו לשעבר שהוא שאיר ("בן זוג לשעבר שהוא שאיר" – בן זוג לשעבר שהיה זכאי, בהתאם להוראות הסדר החיסכון, לקבל מהגוף המשלם קצבה בשל פטירת החוסך, אם החוסך היה נפטר ערב מועד הפירוד), לקבל מהגוף המשלם, החל בחודש שלאחר החודש הקובע, קצבה בסכום השווה למכפלת השיעור להעברה בקצבת שאירים לבן זוג, והכול כל עוד בן הזוג לשעבר היה זכאי, בהתאם להוראות הסדר החיסכון, לקבל מהגוף המשלם קצבה בשל פטירתו של העמית או העובד לו היה בן זוגו ערב פטירתו; החוק קובע תנאים לתחולת האפשרות של חלוקת הזכויות בקשר לפסקי דין לחלוקת חיסכון פנסיוני שניתנו לפני כניסתו לתוקף (6/2/2015) מומלץ להתייעץ בענין זה עם עו"ד בקיא בתחום / יועץ פנסיוני מומחה

עו"ד אבנר בן חיון

ככל שהמנוח החל לקבל פנסיה מקרן הפנסיה ומדובר על קרן פנסיה ותיקה , לא ניתן לקבל כספים מהקרן ככל שהמנוח טרם החל לקבל כספים מקרן הפנסיה אזי - ככל שיש לו 'שאירים' כהגדרתם בתקנון הקרן (בת זוג שהיא אשה / ידועה בציבור על פי פסק דין, ו/או ילדים שגילם עד גיל 21) אזי אלה זכאים לפנסית שאירים ככל שאין שאירים, אזי כמה זכאות למי שמינה האב כמוטבים, בין במהלך החברות בקרן ובין בצוואה אם היא מתייחסת באופן מפורש לזכויות פנסיות. ככל שאין מוטבים אזי הזכאות היא ליורשים על פי צו ירושה/ צוואה

צליל

לא הבנתי....אז אם כולנו מעל גיל 21 והוא עוד לא יצא לפנסיה אנחנו עדיין זכאים לזה כיורשים? (אבא שלי היה גרוש והילדה הכי קטנה שהייתה בזמן הפטירה הייתה בת 23)

עו"ד אבנר בן חיון

נראה שכן. מציע לפנות אל קרן הפנסיה ולוודא את אופן מימוש הזכויות.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קופות גמל ופנסיה