איחור בהפקדת כספים לפנסיה
שלום, אשמח מאוד אם תוכל לענות לי על מספר שאלות בקשר להפרשות לפנסיה. המעסיק שלי הפקיד לי הרבה מאוד הפקדות לפנסיה באיחור של חודש חודשיים מהמועד האחרון להפקדה על פי חוק ובנוסף, קיימת הפקדה נוספת(האחרונה) אותה טרם הפקיד כבר חמישה חודשים. קראתי באינטרנט שמגיעים פיצויי הלנה עבור איחור בהפקדה לפנסיה אך גם קראתי שפיצוי זה משולם לקרן הפנסיה. שאלה 1: האם קרן הפנסיה שלי מחויבת לגבות מהמעסיק בנוסף לכספי הפנסיה גם את פיצויי ההלנה המתאימים לתקופת האיחור? ואם כן, האם פיצויים אלו אמורים להגיע אליי בסופו של דבר? שאלה 2: במידה ודיברתי עם נציגים מקרן הפנסיה שלי והם טוענים שהם לא מחויבים לגבות דמי פיצוי כלשהם מהמעסיק, האם אני צריך לתבוע את קרן הפנסיה שלי?
שלום. בגין איחור מעסיק בתשלום דמי גמולים לקרן פנסיה קרן הפנסיה מחייבת את המעסיק לשלם יחד עם דמי הגמולים הנומינליים את הגבוה מבין: 1. התשואה שהשיגה הקרן על הכספים אילו היו משולמים במועד ; 2. ריבית פיגורים (שמפרסם החשב הכללי בגין איחורים בהעברות בינבנקאיות). בעקרון חוק הגנת השכר קובע גם זכאות לגביית פיצוי הלנת שכר בגין תקופת האיחור בשיעור הקבוע בסעיף הרלוונטי החוק (ס' 19). בענין זה יודגש כי ריבית הפיגורים / בריבית בגין פיצוי הלנת שכר (ככל שהיא נפסקת בפסק דין (ונדירים המקרים שבהם ביה"ד לעבודה מחייב מעסיק בפיצוי הלנת שכר בתביעות שמגישות קרנות הפנסיה בגין חובות מעסיקים), נזקפת לטובת כלל עמיתי הקרן, בעוד שהעמית עצמו מזוכה בדמי הגמולים הנומינליים בצירוף התשואה בגין תקופת האיחור כאילו דמי הגמולים שולמו במועדם.
אבנר שלום, בקשר למייל ששלחת לי, לא כל כך הבנתי את כוונתיך. בהתייחס להודעה הראשונה שלי, מה עליי לעשות כעת? האם עליי לתבוע את קרן הפנסיה שלא עשתה את עבודתה ולא תבעה מהמעסיק את הפיצויים עליהם דיברת, כולל ההפקדות עצמן, או שעליי לתבוע דווקא את המעסיק על כך שלא הפקיד לי את הכספים בזמן המוגדר על פי חוק(ישנה עדיין הפקדה אחת שטרם התקבלה כבר 5 חודשים).
זכות התביעה נגד המעסיק מוקנית הן לעובד והן לקרן הפנסיה. בד"כ קרנות הפנסיה פועלות לגביית החובות (לאו דווקא בהגשת תביעה, אלא תחילה בבירור מול המעסיק, מכתבים ורק בחלוף תקופה של מס' חודשים מתחילת החוב וללא הסדרתו, כמוצא אחרון- הגשת תביעה). לכן, מוצע כי תפנה אל קרן הפנסיה (בכתב) ותציין את עובדת חוב המעסיק בגין ההפקדות כלפיך ותבקש לקבל עדכון באשר לפעולותיה לגבית החוב.
אבנר שלום, דיברתי כבר לפני כחודש עם נציגים מקרן הפנסיה והם טענו כי ימשיכו בפניות למעסיק ובסוף יעברו לתביעה, עדיין לא קרה עם זה כלום. על כל פנים, כנראה שבסופו של דבר כל ההפקדות יועברו אליי. השאלה היא, מה לעשות לגביי כל הריביות והתשואות אותן הפסדתי עקב ההפקדות המאוחרות כמו גם פיצויי ההלנה המגיעים לי בגין כל שבוע איחור מהמועד המצוין בחוק. מי צריך לשלם לי כספים אלו בהתחשב במקרה שתיארתי לך מעלה-המעסיק או קרן הפנסיה וכיצד היית מציע לפעול(תביעה וכו')?
כאמור בתשובתי - על קרן הפנסיה החובה לגבות את חוב המעסיק בגין דמי הגמולים כאילו הופקדו במועדם (כולל התשואה שכספים אלה היו נושאים בתקופה שממועד התשלום המקורי עד למועד התשלום בפועל (להלן:"התשואה בגין האיחור"). אתה, כעמית, אינך זכאי להפקדות לחשבונך של ריבית פיגורים או פיצוי הלנת שכר ככל שיפסקו, העולים על התשואה בגין האיחור. כאמור הייתי מציע לך לפנות בכתב לקרן הפנסיה ולשקף להם את דבר החוב ולהביע את עמדתך כי אתה רואה בהם אחראיים לגבית החוב. בנוסף, יש לדעת כי גם עליך האחריות לגבית החוב, וזאת ניתן לעשות גם בהגשת תביעה נגד המעסיק
אבנר שלום, קודם כל רציתי להודות לך על הסבלנות והתשובות המקצועיות לשאלותיי הרבות. יש לי עוד קצת שאלות חשובות ברשותך: 1. מי זכאי לפיצויי הלנת השכר/ריבית הפיגורים אם לא אני? בשביל מי קרן הפנסיה גובה אותם? 2. איך הפניה לקרן הפנסיה תעזור אם אתה אומר שאני לא זכאי לפיצוי כלשהו מצידם? 3. האם אני יכול לתבוע פיצויים כלשהם כרגע מהמעסיק בגין האיחור הנוכחי(של ההפקדה האחרונה שטרם נכנסה) ושל האיחורים בהפקדות הקודמות(ההפקדה האחרונה נכנסה בינואר 2018)
אבנר שלום, קודם כל רציתי להודות לך על הסבלנות והתשובות המקצועיות לשאלותיי הרבות. יש לי עוד קצת שאלות חשובות ברשותך: 1. מי זכאי לפיצויי הלנת השכר/ריבית הפיגורים אם לא אני? בשביל מי קרן הפנסיה גובה אותם? 2. איך הפניה לקרן הפנסיה תעזור אם אתה אומר שאני לא זכאי לפיצוי כלשהו מצידם? 3. האם אני יכול לתבוע פיצויים כלשהם כרגע מהמעסיק בגין האיחור הנוכחי(של ההפקדה האחרונה שטרם נכנסה) ושל האיחורים בהפקדות הקודמות(ההפקדה האחרונה נכנסה בינואר 2018).
שאלות נפוצות:
תומר סיון