בהמשך לתשובתך מיום חמישי לגבי השלמת פיצויי פיטורין בגין חלק רכיב השכר עליו אינו משולם סעיף 14
ראשית, תודה רבה על תשובתך מיום חמישי לשאלתי בנוגע ל"השלמת פיצויי פיטורין בגין חלק רכיב השכר עליו אינו משולם סעיף 14". שנית, בחיפוש אחר תשובה לשאלתי (בטרם זכיתי לקבל את תשובתך), נתקלתי בהתייחסות באחד מאתרי המידע בנושאי דיני עבודה (המצוטטת מטה), אשר לפיה מוסבר, אם אני מבין נכונה, כי לפי הפסיקה בנושא - "שעות נוספות גלובאליות" לא יהוו חלק מהשכר הקובע לפיצויים, כלומר כי איני זכאי לפיצויי פיטורין בגין חלק ה- 15% שהוגדרו בהסכם ההעסקה שלי כ"שעות נוספות גלובליות", ושבגינם לא הופרשו לפי פיצויים מדי חודש. האם אני מבין נכון? "שעות נוספות: בהתאם לפסיקה, ככל שעובד המקבל תשלום גלובלי בעד עבודה בשעות נוספות עובד בפועל שעות נוספות, מדובר בתשלום מותנה בעבודה, דהיינו בתשלום שהוא "תוספת", המותנית בתנאי, ולא "שכר". ראו למשל: בג"צ 5572/92 זכאי נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד מז(3) 602. דב"ע נא/ 4 – 7 מדינת ישראל נ' יעקב זכאי, פד"ע כד 193. דב"ע נז/ 3 – 2 דוד ישראל נ' עירית ירושלים (עבודה ארצי כרך ל(4) 83), והאסמכתאות המפורטות שם. ע"ע 76/99 מרדכי אופיר נ' המועצה המקומית נווה מונסון, עבודה ארצי כרך לג (66) 32. בעניין ונד, בו נדונה, כאמור, תביעתם של גמלאי השקם, קבע בית הדין הארצי, כי גם כאשר תשלום ש"נ גלובליות משולם ללא דיווח, אין בכך כדי להעיד על היותו פיקציה ולא "תוספת" לשכר, ככל שמוכח כי העובד עבד בפועל בשעות נוספות כנגד קבלת התשלום. דב"ע נה/ 9 – 3 נחמן ונד ואח' – שקם בע"מ (לא פורסם; מוצג נ/ 11 במוצגי השקם)". (עב 911549/99, מנחם כהן נ' שקם בע"מ, ההדגשות אינן במקור). נחזור ונסביר, כל עוד מדובר ב"תוספת אמיתית", דהיינו תשלום עבור שעות נוספות בהן העובד עבד בפועל (בין אם הן גלובליות או לא, בין אם משולמות על בסיס דיווח או לא), היא לא תהווה חלק מהשכר הקובע לפיצויים." מהי המשמעות מבחינתי של הפסיקה בהקשר זה? האם בכל זאת אני זכאי לפיצויי פיטורין בגין חלק ה- 15% שלא הופרשו בגינם לסעיף 14?
ככלל, אין חובה לביצוע הפקדות פנסיוניות בגין שעות נוספות. ככל שמשולמת בנוסף לשכר תוספת - בשם שעות נוספות גלובליות, והן אינן קשורות לביצוע עבודה בפועל - אזי ביה"ד יראה תוספת זו כפיקציה וכשכשר רגיל. ולכן גם כמחויבת בהפקדות פנסיוניות.
שאלות נפוצות:
תומר סיון