האם יש חשיבות להפקיד את הכסף עד סוף שנה?
אני עובד מאז ספטמבר ולפי ההסכם, המעסיק צריך להפקיד לי כסף לפנסיה ופיצויים רטרואקטיבית מתחילת העבודה. בגלל בלגן עם סוכן הפנסיה של במעסיק עדיין לא הופקד לי הכסף ונאמר לי שהוא יופקד רטרואקטיבית בסוף ינואר. השאלה היא האם אני מאבד כאן משהו? בפרט, האם תקרת ההפקדות השנתית מחושבת לפי תאריך ההפקדה או לפי חודשי העבודה, עליהם הכסף הופקד? לא עבדתי הרבה ב-2013 כך שאם התקרה שנתית, אני לא מתקרב אליה. ב-2014 לעומת זאת אני צפוי לעבור את התקרה והבנתי שהכסף שמעל התקרה מופקד לקרן עם תנאים פחות טובים. האם אני מאבד כאן משהו? אולי מבחינת מס?
שלום רב, ככלל לא ניתן לבצע הפקדות רטרואקטיביות בגין שנת מס קודמת (זאת למעט בגין חודש דצמבר שניתן להפקידו בינואר בשנה העוקבת). לכן בגין החודשים ספטמבר-נובמבר (כולל) לא ניתן כיום להפקיד כספים בקרן הפנסיה. במשמעות היא למעשה תחילת ותק מאוחרת במספר החודשים שלא נמנו בתקופת ההפקדות (יש לכך משמעות לענין צבירת תקופת אכשרה למחלה קודמת, וכן לגיל ההצטרפות לקרן) מעבר לכך, ככל שבאמת בשנת 2014 תגיע לתקרת ההפקדות המותרות בקרן אזי לא תוכל להפקיד את היתרה בקרן חדשה מקיפה (אלא בקרן כללית) מציע לפנות למעסיק ולסוכן הביטוח שינסו למצוא פתרון מתאים
תודה. לא לגמרי הבנתי מה אני מפסיד כאן ואיך ניתן לכמת את ההפסד. האם הכסף יופקד בכל מקרה, אבל אני רק אפסיד את זה שהוא יופקד לקרן כללית במקום מקיפה או שהוא לא יופקד בכלל? האם אני מפסיד עוד משהו? מה שקרה הוא שהמעסיק אמר שכל סידורי הפנסיה נעשים דרך סוכנות הפנסיה שהם עובדים איתה. דיברתי עם סוכנות הפנסיה כבר מזמן והם אמרו שהם לא יכולים לתת פרטים בטלפון וחייבים לקבוע פגישה. את הפגישה הם יכלו לקבוע לי רק ל-28.12 ולא לפני זה. הנחתי שהם יודעים מה הם עושים. יום לפני הפגישה התקשרה סוכנת הפנסיה, שאיתה הייתי צריך להיפגש ואמרה שבעצם לא חייבים להיפגש ואפשר לסגור בטלפון. היא אמרה לי את דמי הניהול שהם לוקחים, שהיו לדעתי גבוהים. היא אמרה גם שהפגישה נקבעה לי ליום האחרון בשנה שבו אפשר להפקיד כסף ואני צריך לסגור את העניין באותו היום. ביקשתי לעשות פנסיה דרך חברה אחרת עם דמי ניהול נמוכים יותר. אחרי עוד כמה שיחות טלפון הבנתי שייתכן שיש חשיבות להפקיד את הכסף עד סוף השנה. ניסיתי להשיג את סוכנת הפנסיה בטלפון ולא הצלחתי. התקשרתי הרבה פעמים וגם כתבתי לה. ביום העבודה הבא תפסתי אותה סוף סוף והיא אמרה שכבר אי אפשר יותר להפקיד את הכסף השנה והיא לא יכולה לעזור לי. מה אני אמור לעשות?
ליאור שלום לא ניתן במסגרת פורום לתת יעוץ מקיף ומפורט, כך שלצורך הנזק שנגרם בגין אי הפקדת 4 חודשים בקרן הפנסיה בשנת המס הקודמת, יש לבדוק על פי הנתונים שלך (משכורת, גיל) מול אקטואר שידע לחשב את ההפסד בקרן הפנסיה המבוקשת. מן הסתם המעסיק שלך אינו מתנער מחובות לבצע הפקדות בגין החודשים המודברים. הענין הוא כפי שידוע לך שלא ניתן לעשות זאת בקרן פנסיה מקיפה אלא בקרן פנסיה כללית או לחילופין להסכים עם המעסיק ו/או הסוכן על פיצוי מוסכם בענין זה הסיטואציה העובדתית שאתה מתאר מראה כי הסוכנות כן האיצה בך לבצע את ההפקדות לקראת סוף השנה (יש לדעת שתמיד ניתן לעבור בין קרנות וגם אם גבו לך דמי ניהול גבוהים יותר עבור 4 חודשים - הרי שהמאזן הכללי של חסכון על פני עשרות שנים זה כמעט בטל).
תודה. לגבי מה שקרה, מי שאמר לי שיש חשיבות להפקיד עד סוף השנה הוא דווקא סוכן של חברה מתחרה. הוא אמר לי שכדאי להפקיד את הכסף, לא משנה איפה. אחרי שדיברתי איתו, ניסיתי להשיג את סוכנת הפנסיה של העבודה ולא הצלחתי.
שאלות נפוצות:
תומר סיון