לוגו אתר משפטי - הפורטל המשפטי לקהל הרחב
נגישות
רינה

פנסיה למטפלת בבית התינוק

שלום, לגבי העסקת מטפלת בבית התינוק/מעסיק האם אפשרי שהמעסיק יוסיף בשכר החודשי למטפלת את החלק שלו לפנסיה 6% (או 12 עם הפיצווים), והמטפלת תיהיה אחראית להפריש סכום זה ועוד 5.5% שתנכה מהשכר שלה, לפנסיה שלה? האם אפשרי שהמטפלת תחתום על מסמך למעסיק שהיא מקבלת את השכר כולל החלק של המעסיק לפנסיה, והמעסיק כבר לא אחראי להפקיד לפנסיה? האם מסמך זה קביל בבית משפט אם עדיין המטפלת לא תפקיד לפנסיה ותתבע את המעסיק שלא הפקיד לה לפנסיה? תודה רבה!

עו"ד אבנר בן חיון

שלום רב, הפקדות לקרן פנסיה הינן חלק מהזכויות הסוציאליות שלעובדים במדינת ישראל. הפסיקה בבתי הדין לעבודה מעניקה הגנה קטיגורית על זכויות אלה ורואה בהן ערך בסיסי. זכויות אלה מסווגות כ'זכויות קוגנטיות', כלשון המונח בפסיקה, היינו, זכויות שאינן ניתנות לוויתור וגם אם העובד וויתר עליהן, ביה"ד לא יתן תוקף משפטי לוויתור שלו (למעט בנסיבות קיצוניות של חוסר תום לב מובהק של העובד (וזאת כאשר מדובר בעוד 'מתוחכם' המשתכר שכר גבוה וכו'). המעסיק, גם אם הוא מעסיק מטפלת, הוא בכל זאת מעסיק המשלם שכר והמחויב על פי הוראות צו ההרחבה לפנסיה חובה לתשלום הפרשות לביטוח פנסיוני עבור עובדו. גם אם העובדת נניח ותסכים להסדר שהצעת, לא מן הנמנע כי בבוא היום יכול ותוגש על ידה תביעה מכוח צו ההרחבה על אבדן זכויות פנסיוניות בביטוח פנסיוני בשל אי ביצוע ההפרשות. הואיל ומדובר במצב של ביטוחפנסיוני, יש כאן היבטים ביטוחיים. היינו, החסכון בקרן פנסיה מכוח צו ההרחבה מיועד גם לכיסוי ביטוחי בגין מקרה של אבדן כושר עבודה (שאז קרן הפנסיה משלמת פנסית נכות לכל משך זמן היות המבוטח -'נכה) או למקרה של פטירת העובד (שאז קרן הפנסיה משלמת פנסית שאירים לשאיריו של המבוטח- היינו, אשתו (למשך כל ימי חיה; וליתומים (ילדים עד להגיעם לגיל 21). במקרה של ארוע ביטוחי בגין עובד שלא שולמו בגינו דמי גמולים לקרן פנסיה על אף הוראות צו ההרחבה, החשיפה הכספית לה חשוף מעסיק כזה יכולה להגיע לסכומים משמעותיים ביותר (הרבה מעבר לדמי הגמולים שלא שולמו). להמחשה, נניח והעובד זכאי לפנסית נכות בגובה של 75% מהמשכורת הקובעת לפנסית נכות (נניח 4000 ש"ח), אזי פנסית הנכות החודשית הינה בגבה של 3,000 ש"ח לחודש. 36,000 לשנה וכן הלאה. על דרך זה בפנסית שאירים (שם כאמור התשלום הוא למשך כל ימי חיי האלמן/נה). לכן ההמלצה היא לשמור על הכללים ולשלם את דמי הגמולים, אף אם העובד לא רוצה או מוכן להתחייב על וויתור. קרנות הפנסיה מציעות כיום מסלולים פשוטים לתשלום למעסיקים מהסוג המדובר ויש להתענין מולם בענין זה בברכה, אבנר בן חיון, עו"ד

רינה

תודה רבה על התשובה. האם התשובה שלך נשארת אותו הדבר גם אם כתוב במסמך שחתמה עליו: שהמעסיק שילם לה את הפנסיה (את האחוזים שלו), והוא פטור מאחריות של הכיסויים הביטוחיים גם אם בסופו של דבר לא הפקידה של הכסף שנתן לה בביטוח פנסיה? עדיין בבית המשפט יראו את המעסיק כאחראי ויצטרך לשלם במקרה של פטירה ואובדן כושר עבודה? תודה!

עו״ד אבנר בן חיון

שלום רב התשובה אינה משתנה (ראי האמור בתשובה את ההתייחסות לכך שלא יראו בוויתור של עובד במצב זה כבר תוקף

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קופות גמל ופנסיה