אי תשלום פנסיה - הלנת שכר?
לפני כשנתיים התחלתי במשרד רואי חשבון. במקום העבודה הקודם הייתה לי קרן פנסיה, וציינתי זאת בפני המעסיק החדש כשהתחלתי לעבוד. לפי החוק, אני זכאי לקרן פנסיה החל מהיום הראשון(כאשר הכספים מופקדים לאחר 3 חודשי עבודה רטרואקטיבית), נכון? המעסיק התעלם מכך, והתחיל להפקיד לפנסיה רק בחלוף חצי שנה. כלומר, במשך חצי השנה הראשונה לא הפקיד כספים לקרן פנסיה, וגם לא הפקיד אותם רטרואקטיבית, לא אחרי 3 חודשים, ולא אחרי 6 חודשים. כשבאתי למעסיק וטענתי שמגיעה לי פנסיה מהיום הראשון, הוא טען שיבדוק את זה ויחזור אלי. לאחר מכן הזכרתי לו עוד כמה פעמים על כך, אך הוא לא עושה עם זה כלום ודחה אותי בטענות שונות. השאלה הנשאלת היא: האם במקרה כזה חלים פיצויי הלנת שכר על הסכומים הללו? איך לעשות את החישוב? האם לקחת בחשבון גם את הפקדות המעביד לפיצויים או לא? עשיתי הארכה גסה כזאת: 4,300 כפול 10% כפול 6 חודשים = בערך 2,000 ש"ח. כאשר הכנסתי סכום זה למחשבון הלנת שכר קיבלתי שמגיע לי למעלה מ 20,000 ש"ח. האם החישוב שלי נכון? האם הטענות שלי נכונות? האם אכן מגיעים לי פיצויי הלנת שכר במקרה זה? תודה רבה מראש אלכסיי
ראשית לא קיימת זכאות לעובד לפיצוי הלנת שכר בגין הפקדות מעסיק לקרן פנסיה. הזכות הזו קבועה לקרן הפנסיה ככל שהיא מגישה תביעה לפי ססעיף 19א לחוק הגנת (מה שנראה שלא נדרש כאן מקרן הפנסיה הואיל והיא לא ידעה על קיום החובה של המעסיק להפקדות בגין תקופת העבודה המדוברת). יחד עם זאת אתה כן זכאי להפקדות אלה שעל המעסיק היה לבצע וכן לשערוך של התשואה שהית מקבל על כספים אלה אילו הופקדו במועד בקרן הפנסיה (בניכוי דמי ניהול ועלות כיסויים ביטוחיים).
תודה על תשובתך. אתה יודע האם המחשבון שנמצא באתר www.workrights.co.il אכן מחשב את הלנת שכר כראוי?
לא יודע
אלכסיי שלום ככל שאין קביעה אחרת בהסכם שבינך לבין מעסיק בדבר הפקדות לביטוח פנסיוני, הרי שיחול צו ההרחבה לפנסיה חובה (ככלל, צו ההרחבה חל עד שנת 2014 על כלל העובדים למעט עובדים שהיה להם 'הסכם מיטיב' כמשמעותו בצו ההרחבה). ההנחה בתשובה זו היא שצו ההרחבה הוא זה שחל. בהתאם להוראות צו ההרחבה - מועד תחילת הפקדות לעובד חדש הינו לאחר 6 חודשים. חריג לכלל זה הוא אם העובד מתקבל לעבודה כשברשותו ביטוח פנסיוני פעיל שאז יש להפקיד מתחילת העובדה ניתן לבצע את ההפקדות בתום 3 חודשים רטרואקטיבית לתחילת העבודה). לכן ככל שהתחלת את עבודתך עם ביטוח פנסיוני פעיל - הינך זכאי על פי צו ההרחבה להפרשות פנסיוניות לביטוח פנסיוני. שיעור ההפרשות הינו כקבוע בצו ההרחבה. ככל שעל המעביד להפקיד בגין התקופה שממועד תחילת עבודתך ועד למועד בו החל להפקיד לך לראשונה, הרי שדרך המלך, על פי הפסיקה, היא להפקיד את דמי הגמולים לביטוח הפנסיוני. ככל שקיימת מניעה לכך (בשל העובדה שבקרן פנסיה למשל לא ניתן לבצע הפקדות רטרואקטיביות אלא בגין אותה שנת מס וככל הנראה חלפה כאן במקרה זה שנת מס), הרי שניתן להפקיד את הכספים לקרן הפנסיה כסכום חד פעמי (ככל שסך ההפקדות בגין שנת המס בה מבוצעת ההפקדה אינן עולות על תקרת ההפקדה השנתית המותרת). במקרה זה יצוין כי הזכויות בקרן הפנסיה תתייחסו להפקדה חד פעמית זו בגין מועד ההפקדה בבלבד( היינו, אין כאן 'רכישת' זכויות רטרואקטיבית ביגן המועד המקורי שהיו אמורים להשתלם דמי הגמולים לקרן). בכל מקרה ככל שקימת מניעה לתשלום דמי הגמולים לקרן הפנסיה, הינך זכאי לקבלם לידך (לפי שיעור ההפקדות הקבוע בצו בגין תקופת ההפקדה ובגין המשכורת שממנה יש להפריש). על פי הפסיקה במקרה כזה העובד אינו זכאי לפיצוי הלנה אלא קרן הפנסיה.
שלום רב. סליחה על עברית שלי עם שגיות אבל אני עולה חדש. ב02.14 התחלתי לעבוד אצל מעסיק שלי שהתחיל להפקיד פנסיה שלי רק מ 09.15. במקום 09.14. אחרי 6 חודשים מאז שהתחלתי לעבוד. ב10.04.17 הבסקתי לעבוד במקום זה. שלחתי מכתב למעסיק שלי ובקשתי להשלם סכומים שלא שילם לפנסיה שלי מ 09.14 עד 09.15. בזה קבלתי תשובה שאם אני רוצה שהם ישלמו לי גם אני צריך לאפקיד כסף חלק שלי. אבל אין לי כסף לשלם רטרואקטיבי סכומים כאלו. אם היתי יודע מאז שהיתי צריך לשלם סכום כזה כול חודש היתי מבקש לעלות שכר. מה שעשיתי אחרי שהתחילתי להפקיד פנסיה שלי. עם כול הכבוד לגיל פנסיה שכר שלי 5700 לא מספיק כדי לסרוד בתל אביב ועוד לשלם מזה רטרואקטיבי כספים על טעויות של מעסיק אני לא יכול. מה הפיטרון שלי?
המעסיק בהחלט חשוף על אי ביצוע ההפקדות ועל כך אתה זכאי לתבוע אותו כדין. יחד עם זאת לצורך ביצוע ההפקדות אתה מחויב להפקיד את חלקך לקרן. שאלה בכלל אם ניתן להפקיד כספים בקרן בגין תקופה שקדמה לשנת 2017 (תקנות מס הכנסה אינן מאפשרות הפקדה רטרואקטיבית לקרן פנסיה בגין שנים שקדמו שלנת ההפקדה) ולכן אתה יכול לקבל את ההפרשות לפנסיה (חלק תגמולי מעסיק וחלק פיצויים) אותן היה אמור המעסיק להפקיד. מציע לך להגיש תביעה משפטית נגד המעסיק לתשלום הסכומים המגיעים לך ככל שהמעסיק לא יסכים לשלמם
תודה על תשובתך המפורטת. תוכל להרחיב לגבי עניין פיצויי הלנת השכר. לא הבנתי מדוע דווקא קרן הפנסיה היא זו שזכאית לפיצויי הלנה ולא העובד. הרי מי שניזוק מכך שהכספים לא הופקדו בזמן הוא העובד, לא כך?
אלכס שלום בפסיקה נקבע כי זכות התביעה לתשלום פיצויי הלנה בגין אי תשלום לקופת הגמל נתונה לקופת הגמל בלבד, ולא לעובד התובע בבית הדין (דב"ע נא/2-3 שפרה צח - דחף פד"ע כ"ב 462).
שאלות נפוצות:
תומר סיון