הפרשות פיצויים
שלום, בחוזה העבודה שלי מצוין כי ההפרשות לפיצוים הינם 8.33%. בבירור מול מנהלת השכר טענה בפניי כי "אכן עפ"י החוזה מאוגוסט 2012 הייתי זכאי להפרשות מלאות, אך החלטתי להישאר עם פנסיה חובה (ביצענו לך גם הפרשה רטרו מיום ראשון לעבודתך)..." בנוסף בפגישה שנערכה מול מנהלת הפנסיה בחברתי-ביוזמתי ועל מנת לאחד תיקים ממשרות שונות, לא דובר על דבר הנוגע לעניין זה. צורף לי מסמך שבו אני חתמתי על פיצויים 5%, ותגמולי עובד ומעסיק 5% בנוסף טענה בפני כי אם מעוניין אם אני מעוניין בשינוי בהפרשות פנסיוניות להפרשות מלאות, אוכל לעשות זאת. מה ההבדל בין פנסיה חובה ל"הפרשות מלאות"? למה זה לא ע"פ חוזה? האם הפרשות מלאות אומר שגם הסכומים שהמעביד מפריש (לא פיטורין) יגדלו? אשמח מאוד לעזרה, לצערי מנהלת השכר אינה קואפרטיבית כלל. תודה
אבי שלום במדינת עישראל אין חוק ראשי המחייב מעסיקים לערוך ביטוח פנסיוני עבור עובדיהם. עד להתקנת צו ההרחבה לפנסית חובה, ענין זה של ביצוע הפרשות פנסיוניות עבור עובדים היה קבוע בהסכמי העבודה החלים על העובד והמעסיק (בין אם בהסכם קיבוצי כללי ובין אם בהסכם אישי). בשנת 2007 נחתם הסכם קיבוצי כללי במשק לפנסיה חובה. החוק (חוק הסכמים קיבוציים) מקנה לשר התמ"ת להרחיב, בצו, הוראות של הסכם קיבוצי מסוים, על כלל העובדים במשק. כך למשל מכוח סמכות זו מוסדרת הזכאות של כלל העובדים במשק לדמי נסיעה לעבודה וממנה. בהתאם לסמכותו הנ"ל, הרחיב שר התמ"ת, את ההסכם הקיבוצי לפנסיה חובה על כלל העובדים במשק. תחולת צו הרחבה הינה החל מיום 1/1/20008. הואיל ומדובר בצו של של שר, הרי מעמדו של צו ההרחבה הינו כשל חוק. צו ההרחבה קובע חובה על כל מעסיק לבטח את עובדו בביטוח פנסיוני. הצו קובע את מועד תחילת החובה (בתום 6 חודשים לתחילת עבודתו של העובד (אלא אם כן העובד התחיל את עבודתו כשברשותו ביטוח פנסיוני פעיל- שאז החובה לבטחו הינה החל מהיום הראשון לעבודתו (ניתן לעשות זאת בתחולה רטרואקטיבית של עד 3 חודשים ובלבד שלא חלפה שנת מס)). הצו גם קובע את שיעור ההפרשות ואת תקרת המשכורת להפרשות. הצו קבע הפרשות מדורגות שר עלו מדי שנה עד לתקרת הפרשות כוללת של 17.5% (5.5%- ניכוי תגמולי עובד; 6%- ניכוי תגמולי מעסיק; 6% - פיצויים מעסיק) מהשכר של העובד שנכנסה לתוקף בשנת 2014. הצו גם קובע את מעמד רכיב הפיצויים שהופקד ('במקום' לפי סעיף 14) ואת הכלל שהאם אינם ניתנים להחזרה למעסיק (אף אם העובד התפטר) אלא אם כן התקיימו הנסיבות המזכות להחזרה הקבועים בצו. לכן, לשאלתך, עליך לבחון את הקבוע בהסכם העבודה שלך: 1. האם היו קבועים שיעורי הפרשות טובים יותר מאלו הקבועים בצו ההרחבה (ניתן לאתר את נוסח צו ההרחבה בחיפוש פשוט בגוגל) 2. מה מעד ההפרשות ברכיב הפיצויים על פי ההסכם 3. מה משמעות המסך שחתמת עליו (האם הוא שונה משיעור ההפרשות הקבוע לך בהסכם העבודה) בהצלחה אבנר בן חיון, עו"ד
שאלות נפוצות:
תומר סיון