בירור לגבי סעיף 14 כשאין לי גישה למסמכים
שלום, אני נמצאת במאבק מול מעסיק שאצלו עבדתי במשך שלוש שנים (כאשר בחצי השנה האחרונה אני כבר לא עובדת שם). אחד הסעיפים במסגרת המאבק הזה הוא על כספי פנסיה ופיצויים, ואני חייבת סיוע דחוף. במשך שלוש השנים האלה המעסיק הפריש לפנסיה ולפיצויים באחוזים גבוהים מאשר נדרש בצו ההרחבה הכללי - 5% לפנסיה ו-8.33% לפיצויים. (אני יודעת שהחל מ-2013 לפחות לפנסיה כבר היה צורך להפריש 5%, חלק מכך היה עוד לפני זה). מכל מה שאני מבינה ויודעת זה לא היה במסגרת שום הסכם קיבוצי ולא מתוקף איזשהו צו הרחבה המקנה זכות טובה יותר. (אגב, אשמח לדעת אם יש דרך לברר את זה אם אני שייכת לאיזשהו הסכם קיבוצי או צו הרחבה מטיב???!!! למרות שאני בטוחה כמעט שלא) משהו שחשוב לחדד ולהבין הוא שאני לא יודעת אם אני חתומה על סעיף 14! פניתי בנושא לקופה של "כלל" במטרה לוודא האם אני חתומה על סעיף 14 ולקבל אולי את המסמכים הרלוונטים ואמרו לי שאין בידם שום מסמכים כאלה של המעסיק או שלי, ושהכל נמצא בידי הסוכן הפנסיוני של המעסיק (שהוא כבר כמובן לא הסוכן הפנסיוני שלי). בניסיונות קודמים בחודשים האחרונים לפנות לסוכן הפנסיוני הזה לקבל פרטים נתקלתי בחומה. לצערי אני לא מוצאת את המסמכים שחתמתי עליהם לפני שלוש וחצי שנים מול אותו סוכן פנסיוני כאשר התחלתי לעבוד במקום ההעבודה ההוא, ואני חוששת שגם אם אני אנסה לדרוש עכשיו מאותו סוכן פנסיוני להעביר לי את המסמכים ההם, אני לא אוכל להיות בטוחה שמה שהוא מעביר אכן מדויק ואמיתי ושאין שם שינויים או זיופים. כאמור, אני כבר לא משתמשת בשירותיו של אותו סוכן ואין לו שום אינטרס לסייע לי, ההפך הוא הנכון, יש לו אינטרס מובהק לעמוד לצד אותו המעסיק הקודם. מה ביכולתי לעשות? ואיך אוכל לדעת בוודאות האם חתמתי בזמנו על סעיף 14? אחרי שלוש שנים באותה עבודה ואחרי שאין ספור פעמים עסקנו בנושא, פתאום לפני מספר ימים המעסיק בא וטען באמצעות רואה החשבון שלו, שההפרשות ביתר לאורך אותן שנים היו "טעות" שנעשתה במשרד רואה החשבון. במידה ואני לא חתומה על סעיף 14 האם ביכולתו של המעסיק למשוך חזרה את הכספים שהופרשו מעבר למה שהיה נדרש? המון תודה!
עמית שלום ככלל, סעיף 23 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), אוסר על החזרת כספים שהפקיד מעסיק לקופת גמל אלא בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים. סעיף 26 הנ"ל קובע זכאות להחזרת כספים מקופת גמל לקצבה ככל שהעובד סיים לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים ונקבע בהסכם כי המעסיק להחזרת כספים בנסיבות אלה. כמו כן, ככל שהכספים הופקדו לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, כפי שחל בהפקדות מכוח צו ההרחבה, הרי שצו ההרחבה עצמו קובע את הכללים להחזרת כספים למעסיק (בעקרון לא ניתן להחזיר למעט במקרים שיחולו החריגים שקבועים בסעיף 8 לצו (העובד סיים לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצוי פיטורים והוא משך כספים של בשל 'אירוע מזכה' (נכות פטירה או גיל פרישה 60 ויותר), או במקרים שבהם נשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים מכוח סעיפים 16 או 17 לחוק פיצוי פיטורים. כפי שציינת, הכלל האמור בסעיף 8 חל על השיעורים הקבועים בצו ההרחבה (בהתאם לשנים). ככל שהמעסיק הפקיד לרכיב הפיצויים מעבר לשיעור הקבוע בגין כל שנה, הרי שיש בידו שתי ברירות: 1. להחיל על יתרת ההפרשות הנ"ל את סעיף 14 לחוק פיצוי פיטורים (ראי סעיף 9.א' לצו ההרחבה) ואז יחול סעיף 9.ג' לצו ההרחבה- והמעסיק לא יהיה זכאי להחזרת כספים אלה - אלא בהתאם לתנאים שציינו לעיל (שבהתאם לסעיף 8 לצו ההרבה); 2. שלא להחיל עליהם את סעיף 14 (בהתאם 9.ב') - ובמקרה זה יחול הכלל הקבוע בסעיף 26 לענין הזכאות קבלת הכספים בחזרה- ונראה כי תקום למעסיק זכאות להחזרת כספים אלה אם העובד סיים לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצוי פיטורים. לענין טענת הטעות- יצוין כי ככלל הדין אינו מכיר במצב של טעות, אם כי קשה לחוות דעת ולשלול מצבים של טעויות ויש לדעתי לבחון כל מצב לגופו, בהתאם לנסיבותיו (ובכלל זה המסמכים, גילוי הדעת של הצדדים, משך תקופת הטעות וכו') בהצלחה
שאלות נפוצות:
תומר סיון